Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Tijd om de schermtijd terug te schroeven, zo doen wij dat.

Schermtijd kind
Hoeveel tijd brengen onze kinderen eigenlijk achter een scherm door? We dachten er laatst weer eens aan... tijdens de lockdown vorig jaar ging de schermtijd rap omhoog en ook toen de scholen eind vorig jaar weer dicht gingen, zaten onze kinderen meer achter een scherm... 

Het is ook niet zo gek. Thuisonderwijs is veel online en ik werk zelf vanuit huis. Het sluipt er dan langzaam in. Even wat schoolwerk doen, een filmpje kijken tijdens de lunch en als ik echt nog even iets moet afmaken... zet dan de televisie maar even aan. Ik kan mij minder goed concentreren als er 3 kinderen om mij heen rennen. 

Bij veel ouders is het herkenbaar. Het thuiswerken moet gewoon doorgaan, daarnaast zijn nu de scholen weer open, maar waren onze kinderen vorige week de hele week thuis met een snotneus. De BSO is dicht, we gaan geen dagjes naar een pretpark, dierentuin of zelfs op familiebezoek, dus de schermpjes worden weer goed gebruikt. 

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die veel tijd achter schermpjes doorbrengen slechter slapen, minder concentratie hebben en eerder een bril dragen. Daarnaast vind ik persoonlijk dat onze kinderen minder gezellig worden na een tijd schermtijd... ze zijn soms geïrriteerder, worden sneller boos en spelen iets minder vriendelijk met elkaar. 

Tijd om weer even pas op de plaatst te maken... en echt, ik weet als geen ander dat het soms niet anders kan en wij zijn echt niet de strengste ouders, maar wij vonden het allebei tijd om hier weer even goed op te letten... 

Schooldagen;

Als ze naar school gaan, dan is het niet zo moeilijk. Ze mogen van ons 's ochtends en tussen de middag niet kijken. Als ze wel kijken, dan zitten ze namelijk om 08.30u nog steeds in hun pyjama op de bank... dus dat werkt niet zo soepel....

Uit school mogen ze dan wel kijken, maar nu schuiven we dat iets op. Eerst lekker spelen en rond 17u mag er gekeken worden. Ik ga zelf rond 17.45u altijd koken en dan komen ze mij vaak helpen, dus op schooldagen is het goed geregeld.

In het weekend;

Weekenddagen vinden wij lastig. Op zaterdag heeft Thijs nu weer scouting, maar dat is afhankelijk van het weer (want het is op dit moment alleen maar buiten) We horen dus soms toch dat het afgelast is. Maar anders gaat hij zaterdagochtend lekker daarheen. 

"Normaal" gaan we in het weekend dagjes weg, naar de binnenspeeltuin, een dierentuin, pretpark of iets anders leuks. Natuurlijk niet iedere week, maar ook familiebezoek gaat nu niet door. Dat betekent dat de weekenddagen best wel lang zijn. We gaan nu gezellig samen ontbijten (met broodjes uit de oven of we bakken bijvoorbeeld lekkere wafels) En ook tussen de middag eten we aan tafel (net als doordeweeks) We gaan bij droog weer naar een speeltuin en zo komen we de dagen door... zonder teveel schermen.  
Buiten spelen in de tuin

Wat kunnen we dan doen?


De onvermijdelijke vraag als de kinderen het even niet meer weten, maar gelukkig is er genoeg te doen zonder schermpje. Nou moet ik eerlijk bekennen dat je daar dan wel even extra je best voor moet doen. Ik zit in het weekend weleens te werken op mijn laptop en dan vinden ze het reuze oneerlijk dat mama wel op de laptop mag, haha! Dus soms moeten we best even iets uit de kast trekken, maar... deze dingen staan standaard op ons lijstje om te doen;


* Buiten spelen


Ik verheug mij enorm op het mooie lenteweer, laat maar komen! Dan spelen de kinderen veel buiten met buurtkinderen, spelen ze in de tuin en gaan we nog meer speeltuintjes af. De speeltuintjes in de buurt hebben we in het afgelopen jaar echt al veel gezien, maar we fietsen ook gerust een stuk verder voor andere speeltuintjes.


* Spelletjes


De laatste tijd doen we ook altijd nog een spelletje na het avondeten. Uno is nog steeds favoriet, maar ook ganzenbord doen we regelmatig. Onze kinderen vinden spelletjes echt geweldig, dus Thijs kreeg voor zijn verjaardag ook weer een paar nieuwe spellen... zo vermaken we ons wel.


* Bakken


Een goed tijdverdrijf in het weekend is om iets lekkers te bakken... broodjes, maar ook lekkere koekjes. Of we maken een smoothie. Ze vinden het alle drie leuk om te helpen in de keuken, dus dan vermaken we ons wel! 


* Helpen in de tuin


Hup, laarzen aan en de tuin in. (ook als het niet heel lekker weer is) We hebben in de zomer altijd veel lekkers uit de tuin; frambozen, aardbeien en in het najaar bramen. We zaaien ook ieder jaar van alles... dus daar helpen ze ook mee. Er groeien nu al bonen en paprika plantjes... af en toe water geven en afwachten wat er uit groeit!


En zo vermaken we ze zonder scherm. Ook spelen de kinderen natuurlijk veel samen en gewoon zelf met hun speelgoed. Ze kunnen soms heel goed met zijn drieën spelen en soms is drie echt net 1 teveel.


Ik merk altijd dat ze minder om een scherm vragen als ze er minder op zitten. En soms kan het natuurlijk niet anders (helemaal in deze tijd) maar nu weer even pas op de plaats vind ik wel fijn! Straks hebben ze nog vrij met Pasen, de meivakantie, hemelvaart, Pinksteren en allerlei studiedagen. Dus er komen vast nog dagen aan waarbij ze wel weer meer schermtijd zullen hebben.... ;) 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: