Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Recept; Zoet vlecht brood met kaneel en noten

Zelf brood bakken is heerlijk om te doen, ik ben dol op vers brood en het huis ruikt dan zo lekker! Ik deelde al eerder het recept voor een niet kneden brood, die is makkelijk om te maken, die maak ik regelmatig. Maar ook een soda brood kun je zomaar even maken.

Een vlecht brood was een nieuwe uitdaging, want het ziet er altijd erg moeilijk uit. Gelukkig valt dat reuze mee en maakten wij dit vlecht brood met kaneel en noten. Vandaag deel ik het recept met je. 

Dit heb je nodig;

* 100 gram gemengde ongezouten noten 
* 500 gram bloem
* 7 gram gedroogde gist
* 10 gram zout
* 300 ml lauwwarm water
* 3 theelepels kaneel
* 3 theelepels kristalsuiker 
* eidooier 
* Bakplaat met bakpapier 

Dit moet je doen;

* Doe de bloem, de gist, het zout en het lauwwarme water in een kom en kneed tot een mooi deeg. Je kunt hiervoor een keukenmachine gebruiken, dan duurt het 10-15 minuten. Kneed je met de hand, dan duurt het iets langer. 
* Doe de deegbal in een ingevette kom en dek af. Laat het deeg nu ongeveer 60 minuten rijzen op een warme plek, totdat het in volume verdubbeld is. 
* Hak de noten ondertussen grof door
* Verdeel het deeg in 3 stukken, Maak van ieder stukje een lange rol en gebruik de deegroller om dit mooi uit te rollen. Nu kun je het deeg vullen met een derde van de noten, 1 theelepel kaneel en 1 theelepel suiker. 

Op deze afbeelding gebruikten wij een iets andere vulling, maar je kunt hier goed zien hoe je de 3 deegstrengen kunt vullen. Je vouwt ze daarna weer op tot een rol.


* Uiteindelijk heb je 3 rollen en die leg je naast elkaar op de bakplaat. De bovenkant maak je vast aan elkaar (alleen even aanduwen) en dan kun je gaan vlechten... net zoals het vlechten van haren. Je begint aan de buitenkant en en vouwt de buitenste rol steeds over de middelste, dan maak je een mooie vlecht.

* Als je niet meer kunt vlechten druk je de onderste uiteinden van de rollen ook tegen elkaar vast

* Dek de bakplaat af en laat het brood nog 45-60 minuten rijzen

* Verwarm de oven alvast voor op 200 graden

* Als het brood heeft gerezen dan klop je het ei los, besmeer je het brood met het ei en kun je het afbakken in de oven. (Let op, iedere oven is anders, dus hou het brood goed in de gaten) Bij ons was het brood na ongeveer 25-30 minuten mooi bruin en gaar.


En dan is je brood klaar! Even laten afkoelen en genieten maar. Dit brood kun je bijvoorbeeld goed maken voor de komende Paasdagen, maar is ook heerlijk tijdens een zondagse brunch of gewoon op een doordeweekse dag. Bij ons was het brood binnen 2 dagen helemaal op, we vonden het allemaal heerlijk... een aanrader.


In deze video kun je een soortgelijk recept zien; We maken het brood hier makkelijker met een wit brood mix;

Deze 10 dingen kun je gemakkelijk zelf doen (en zo veel geld besparen)
door Doortje 30 oktober 2025
Zelf doen of maken kan veel geld besparen. Je hebt alleen vaak iets meer tijd nodig... vandaag vertellen we over de 10 dingen die je gemakkelijk zelf kunt doen.
Onze week: Herfstvakantie
door Doortje 28 oktober 2025
Een nieuw (en heel vol!) weekoverzicht,. Kijk je mee?!
5 tips om makkelijk je weerstand te verhogen!
door Doortje 25 oktober 2025
De herfst is al goed bezig, dus het is belangrijk om je weerstand hoog te houden!
Rustig leven met een druk gezin, Zo doen wij dat
door Doortje 23 oktober 2025
Een druk gezin en toch een relatief rustig leven? Dat kan.. ik vertel je vandaag hoe wij dat doen.
Onze week: Wandelen, koffie, weer bakken en echt de laatste honkbalwedstrijd
door Doortje 21 oktober 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Recept; Appeltaart
door Doortje 18 oktober 2025
Vandaag deel ik een heerlijk basisrecept; namelijk voor appeltaart! Deze wordt hier in huis regelmatig gebakken als het herfst is...
5 x ontbijten zonder brood
door Doortje 16 oktober 2025
Ik ben dol op brood, maar kies voor het ontbijt vaak voor een ontbijtje zonder brood. Gelukkig zijn daar ook genoeg variaties in te vinden, lees maar mee...
Onze week: Koffie, taart, Bobby jarig en tuinieren
door Doortje 14 oktober 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Mijn 5 favoriete boeken van de afgelopen maanden
door Doortje 11 oktober 2025
Ik ben gek op lezen. Vandaag deel ik mijn 5 favoriete boeken van de afgelopen maanden
10 mooie voordelen van wandelen
door Doortje 9 oktober 2025
Een paar jaar terug ben ik gaan wandelen en ik ben niet meer gestopt ;) Ik vertel je vandaag alle voordelen en waarom ik er zo'n fan van ben...
Show More