Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

5 handige alternatieven om te sparen

We hebben het vaak over sparen en juist door de coronacrisis sparen de meeste huishoudens meer dan anders. Maar met de enorm lage rente (zelfs op spaardeposito’s) bouw je eigenlijk geen vermogen op. Op je gewone spaarrekening krijg je een paar cent rente en “verdien” je dus niets aan je spaargeld. 

Gelukkig zijn er ook alternatieven. Manieren om meer uit je geld te halen en er meer aan te verdienen. Vandaag vertel ik je over 5 handige alternatieven om te sparen. 

1. Goud kopen

Goud kopen klinkt best spannend, maar eigenlijk is het al jaren oud. We hebben allemaal weleens een gouden ring of een ander gouden sieraad gekocht en vaak gaan gouden sieraden van generatie op generatie over, dus misschien heb je zelf weleens een gouden sieraad gekregen (bijvoorbeeld uit een erfenis). 

Bij een juwelier kun je altijd gouden sieraden laten omsmelten om er een nieuw sieraad van te laten maken, maar je kunt gouden sieraden ook vaak bij de juwelier verkopen. 

Aangezien de goudprijs momenteel vrij hoog staat, kun je je gouden sieraden dus voor redelijk wat verkopen. En dat gaat dus ook zo als je gewoon goud koopt. Denk aan gouden munten of een stukje goud zoals een goudstaaf(je). Hoe hoger de goudprijs wordt, hoe meer ze waard worden. Je kunt ze dan op een later moment verkopen.  

Het kopen van goud is dus wel een risico, de goudprijs kan namelijk ook weer dalen. Dus doe dit alleen met (spaar)geld wat je niet snel nodig zult hebben. 

2. Hypotheek aflossen

Als je een hypotheek hebt dan betaal je eigenlijk altijd meer rente dan de rente die je op een spaarrekening krijgt. 
Het kan heel interessant zijn om je hypotheek versnelt af te lossen. Dat heeft een aantal voordelen;

- Je hebt sneller minder woonlasten waardoor je geld overhoudt om bijvoorbeeld eerder te stoppen met werken. 
- Je betaalt veel minder rente over de gehele looptijd van je hypotheek.
- Je kunt profiteren van het zogeheten “sneeuwbaleffect”. Hoe meer je aflost, hoe minder rente je hoeft te betalen. Als je dat geld ook weer aflost, ben je steeds sneller en sneller aan het aflossen. 

Je hypotheek aflossen kun je gemakkelijk zien als een extraatje voor later. Als je met pensioen gaat heb je misschien minder inkomsten, dan is een kleine hypotheek altijd fijn. Ook hierbij geldt dat je alles wat je aflost niet zomaar weer uit je hypotheek kunt halen, dus zorg er altijd voor dat je een buffer achter de hand hebt. 

3. Bitcoin 

Bitcoin is een digitale valuta, er komt geen bank aan te pas en daarom is het gemakkelijk en vaak snel in gebruik. De waarde bitcoin is de afgelopen jaren wel enorm gestegen, dus als je ze kunt bemachtigen, dan is dat zeker voor de toekomst een goede investering.

Heb je bitcoin, dan kun je ze dus bewaren voor later, maar je kunt er ook op dit moment mee betalen. Bij verschillende webshops kun je betalen met bitcoin. 

4. Beleggen 


Beleggen is ook weer interessant op de langere termijn en ook beleggen kun je het beste doen met geld wat je over hebt. Want hoewel het fijn is om een hoger rendement te behalen, kun je je geld ook verliezen. 


Bij de meeste Nederlandse banken kun je makkelijk beginnen met beleggen. Probeer vooral naar de langere termijn te kijken, de beurs fluctueert, dus de waarde van je beleggingen ook. Beleg bijvoorbeeld in obligaties met weinig risico. 


5. Anderen helpen 


Het is een groot voordeel als je kunt sparen en helemaal als je veel spaargeld hebt en eigenlijk niet weet wat je er mee kunt doen. Bedenk dan eens dat je anderen er ook mee kunt helpen. Denk eens aan crowdfunding, hiermee kun je bijvoorbeeld (startende) ondernemers helpen met hun bedrijf. Het percentage aan rente is een stuk hoger dan de rente op je spaarrekening en je helpt iemand vooruit.


Daarnaast kun je ook bekenden helpen, door bijvoorbeeld geld uit te lenen of te schenken aan familie of vrienden. Let erop dat je hierbij altijd goede afspraken maakt en de afspraken op papier hebt staan. Veel mensen zijn minder enthousiast als het over geld uitlenen of schenken gaat aan bekenden, maar je kunt er iemand makkelijk mee helpen. Diegene aan wie je bijvoorbeeld geld uitleent betaalt een lagere rente dan aan de bank en jij ontvangt een hogere rente dan de huidige rente op je spaarrekening. Dat is een win - win situatie!


Wat je uiteindelijk ook besluit te doen met je spaargeld, zorg ervoor dat je een buffer houdt voor noodgevallen en laat je goed voorlichten. 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: