Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Onze stijgende kosten per maand, ik schrik enorm!

inflatie, uitgaven per maand

Het is volop in het nieuws; het leven wordt duurder en duurder. De koopkracht gaat flink achteruit, ik vertelde je al hoe je €40,- per maand kunt besparen, maar de inflatie is in Januari uitgekomen op 7,6%, dat betekent dus dat het leven in Januari 2022 7,6% duurder was dan in 2021.


Ik besloot hier eens in te duiken, want wij merken ook dat onze uitgaven flink omhoog zijn gegaan. Ik ben eens uit gaan zoeken hoeveel wij in de maand meer uitgeven... en dan heb ik vergeleken met ongeveer een jaar terug en even een kleine disclaimer; ik schrok enorm! Laten we snel de cijfers op een rij gaan zetten;


Inkomsten;


Bij een nieuw jaar horen ook nieuwe inkomsten, meestal gaan salarissen een beetje omhoog. Dustin kreeg er € 18,- per maand netto bij, een klein beetje, maar toch prima. Mijn inkomsten verschillen per maand en dat is lastig te vergelijken. Ik heb in Januari wel al een goede maand gedraaid, ik verdiende vergeleken met vorig jaar zo'n € 100,-  netto meer. Maar ik kan niet zeggen of dat de komende maanden ook zo gaat zijn. Voor Januari komen we in ieder geval op een stijging. van € 118,-


Uitgaven;


Als we naar de uitgaven kijken, dan is er veel verandert. Wij geven ons geld bewust uit, maar alsnog vliegt het vooral aan de vaste lasten eruit; Ik heb er een aantal op een rij gezet, uitgaven waarvan gezegd wordt dat ze enorm stijgen;


- Gas en Elektra; verschil € 0,-


We hebben geluk met onze gas en elektra rekening. Wij stapten ieder jaar over en onze laatste overstap was in Augustus, voordat de prijzen de lucht in gingen. We betalen dus tot aan Augustus nog steeds hetzelfde, het ziet er nu naar uit dat we zelfs geld terug krijgen, maar tegen die tijd moeten we een nieuw contract afsluiten en dan is het afwachten of dit nog verandert. Voor nu nog geen verschil.


- Tanken; verschil € 20,-


Wij gebruiken de auto niet altijd, het meest wordt hij nog gebruikt om de kinderen naar school te brengen (bij kou en regen) naar zwemles, sport of andere afspraken te gaan. In de zomer gaan we vaker op de fiets en tanken we minder. Maar nu tanken we sowieso iedere maand 1 keer. Een volle tank kost ons vergeleken met vorig jaar zo'n € 20,- meer. We proberen altijd te tanken op actiedagen (waarbij er wat korting is) en bij een onbemand tankstation, maar alsnog is het € 20,- meer.


- Boodschappen; verschil € 50,-


Wij doen bewust boodschappen. We letten op aanbiedingen, kortingsstickers en kopen niet veel pakjes en zakjes. Toch merken wij natuurlijk ook dat de boodschappen duurder worden. Ik vind het bizar om te zien dat sommige producten per week € 0,20 duurder worden. Dat is een klein bedrag, maar op de weekboodschappen is dit toch ruim € 10,- meer. Per maand dus zo'n € 50,- meer zonder dat we anders boodschappen doen.


- Gemeentelijke belastingen; verschil € 7,50


We hebben de factuur nog niet ontvangen, maar de gemeentelijke belastingen gaan ook omhoog. Als ik kijk naar de voorgaande jaren denk ik dat wij zo'n € 7,50 per maand meer gaan betalen, dus die neem ik ook even mee.


- Zorgverzekering; verschil € 0,-


De zorgverzekering is duurder geworden, maar wij betalen nog hetzelfde als vorig jaar. Dat komt doordat we vorig jaar een aanvullende verzekering hadden, die hebben we nu niet meer. We betalen dus hetzelfde, maar met minder dekking... altijd afwachten of dat de juiste keuze was ;)


- Zwemles; verschil € 10,-


Net als begin vorig jaar, kregen we nu ook weer bericht dat de zwemlessen duurder worden en daar baalde ik best een beetje van. Al zal dat meer te maken hebben met het feit dat de meiden er al een tijdje op zitten en het zwembad steeds dicht is geweest. Met twee kinderen tegelijk op zwemles betalen wij nu zo'n € 100,- per maand, ongeveer € 10,- meer dan vorig jaar. Uiteindelijk gaan ze daarna een andere sport doen, dus het is nog even afwachten wat dat gaat kosten, maar toch... voor nu kost het € 10,- meer.


- Overige kosten; verschil € 120,-


Ik schaar dit even onder overige kosten. Denk aan controle bij de tandarts, duurdere kleding, speelgoed, kinderfeestjes etc. Ik schrijf niet veel over corona op de blog (want tja, die discussies he?!) Maar denk ook even aan de testen... De kinderen mogen nu naar school als ze verkouden zijn (jippie!) maar wel met een negatieve test. We testen hier dus wat af, want vorige winter hebben ze bijna geen snotneuzen gehad, maar nu pikken ze alles op. De oudste kreeg in groep 6 iedere week 2 testen mee om preventief te testen, maar die voorraad is zo goed als op, dus er komt niks meer mee naar huis... we testen met neustesten en lolly testen en ik test zelf alleen als ik naar een kwetsbaar iemand ga, toch vliegen ze er dus doorheen... Wij zijn zo € 20,- tot € 30,- per week (!!!) hieraan kwijt, bizar. Ik reken even met € 20,- anders wordt het echt te gek, maar daar zitten we dus weleens overheen. 5 neustesten kopen we voor € 10,- en 5 lolly testen voor zelfs € 20,-


- Totaal; € 207,50


In totaal zijn wij per maand op dit moment € 207,50 meer kwijt, terwijl wij niets anders doen dan een jaar geleden. Met de extra inkomsten van Januari komt het uit op € 89,- maar dat kan een andere maand zomaar weer anders zijn. Ik vind het enorm bedragen en ik vind het vooral verschrikkelijk voor de mensen die al nauwelijks rondkomen... Ik ben heel benieuwd hoe hard de inflatie nog verder stijgt, want op een gegeven moment wordt alles onbetaalbaar... en dan?


Zijn jullie veel meer kwijt per maand? Ik ben benieuwd, je kunt altijd reageren op Social media, stuur gerust een berichtje.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: