Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Besparen op de boodschappen; 20 handige tips op een rij

Besparen op de boodschappen; 20 handige tips op een rij

Besparen, we schrijven er regelmatig over en het lijkt erop dat we er niet meer aan ontkomen; duurdere boodschappen, benzine, gas, elektra, zorgverzekering en er komt vast nog meer bij. Naar verwachting gaan de prijzen volgend jaar ook alleen maar omhoog, dus wil je geld overhouden en het beste uit je inkomen halen? Dan is besparen een handige zet om te doen. Vandaag zet ik meteen 20 handige bespaartips voor je op een rij voor de boodschappen... misschien ken je ze al of ben je er al mee aan de slag gegaan, maar zorg er dan voor dat je dat weer doet... trek de broekriem weer even aan en bespaar nog even voordat de dure Decembermaand begint en we volgend jaar meer gaan betalen voor zo'n beetje alles...


We beginnen dus bij de boodschappen. De winkels, fysiek en online hebben allerlei trucs om je meer uit te laten geven.. en daar komt meer bij dan je denkt; Van duurdere merken op ooghoogte tot de muziek die er gedraaid wordt en welke producten er in de aanbieding zijn. Gelukkig zijn de boodschappen vaak de makkelijkste post om op te besparen;


1.Ga minder naar de supermarkt; maak een weekmenu en ga eens per week. (Aan het begin van de week eet je gemakkelijk de verse groenten, verderop in de week eet je de diepvriesgroenten.)


2. Snijd zelf; Van fruit tot groenten. Zelf snijden ipv een verpakking gesneden product scheelt veel. Koop ook eens een zak met 5 kg. aardappels... zelf schillen, handig voor de stamppot en met een muziekje aan is het zo gedaan.


3.Eet seizoensgroenten; die zijn veel goedkoper. Op dit moment kun je lekker aan de (boeren)kool en pompoenen. Om te snacken snijden wij regelmatig een paar winterpenen in stukjes.. die koop je voor zo'n € 0,80 per kilo, een stuk goedkoper dan snoeptomaatjes.


4. Breidt je kook repertoire uit met een aantal goedkopere gerechten. Vaak koken we maar zo'n 5-10 gerechten (in soms een andere samenstelling) Ga eens op zoek naar goedkope gerechten (kijk bijvoorbeeld eens bij onze recepten, daar staan een aantal goedkope toppers in) en eet minstens 3 x per week een goedkopere maaltijd, dat scheelt enorm!


5. Minder suiker. We houden er allemaal van; snoep, chocolade, ijs en koekjes. Maar koop ze eens een weekje niet, dat scheelt vaak meteen zo'n €5,- tot € 10,-. In December wordt er toch al meer gesnoept, dus nu kan het best even wat minder.


6. Geen frisdrank. Ook iets waar veel suiker in zit. Je mag heus weleens frisdrank drinken, maar hou dat bijvoorbeeld voor het weekend of iets feestelijks. Drink water en thee, goedkoop en een stuk gezonder.


7. Zoek even verder. In de supermarkt leggen ze inderdaad de duurdere merken op ooghoogte, die zijn makkelijk te pakken en die neem je dan gemakkelijk mee. Zoek eens verder in het schap (vaak liggen onderin de goedkopere producten) en vervang 5 producten door een goedkopere variant.


8. Koop groots in. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig als je wilt besparen, maar bij goede aanbiedingen, kun je je slag slaan. Wij eten minimaal eens per week Mexicaans, dus toen laatst de wraps en taco schelpen 1 + 1 gratis waren, hebben we van beiden flink wat verpakkingen meegenomen, dat scheelt meteen de helft.


9. Download de Too good to go app. Als je regelmatig een pakket met korting koopt, dan kun je daar je weekmenu omheen maken. Ik ken iemand die iedere week een pakket scoort en daarmee voor de hele week groenten en fruit heeft voor haarzelf.


10. Gooi niks meer weg... ongeveer een derde van al het voedsel wordt verspilt. Natuurlijk niet alleen door de consument, maar het is wel iets om bij stil te staan. Eet je restjes op, vries je restjes in, doe je brood in de vriezer en haal er alleen uit wat je nodig hebt... etc. etc. Door alles gewoon op te maken geef je geen geld uit aan producten die je daarna weggooit.

Besparen op de boodschappen, alle tips op een rij

11. Maak je voorraad op. Ook hierbij is het belangrijk om niets weg te gooien. Kijk eens wat je op dit moment allemaal in de kast en de vriezer hebt liggen. Bedenk er maaltijden bij en maak de voorraad die er al langer staat gewoon eens op.

 

12. Eet minder vlees. Vlees is vaak 1 van de duurdere dingen van een maaltijd. Verminder het vlees dat je gebruikt en vul aan met peulvruchten, bonen of groenten, dan ben je meteen lekker gezond bezig!


13. Geef jezelf een budget. Vindt je het lastig om minder uit te geven? En heb je wel een bedrag in je hoofd, maar ga je daar altijd overheen (of heb je helemaal geen idee van hoeveel je uitgeeft?) Geef jezelf dan een budget. Dit geef je uit en niet meer. Als je je boodschappen online bestelt, dan kun je helemaal makkelijk zien hoeveel je kwijt bent, ga je er wel overheen, dan is het tijd om dingen te schrappen.


14. Vooruit plannen. Minder uitgeven aan de boodschappen betekent ook een beetje vooruit plannen (helemaal als je met een budget werkt) Als je in een week budget over hebt, dan kun je alvast wat extra bestellen of halen voor de feestdagen. Of denk eens aan wasmiddel of een voorraad wc papier, bedenk alvast wanneer je dingen nodig hebt en plan de uitgaven in.


15. Ga alleen naar de supermarkt. Als je naar de fysieke supermarkt gaat, ga dan alleen. Als de kinderen meegaan of Dustin en ik gaan samen, dan komen we geheid met meer terug dan we dachten. Meer ogen zien meer... handige aanbiedingen, maar ook meer verleidingen. Ga dus alleen en maak een boodschappenlijstje, dan haal je echt alleen wat je nodig hebt.


16. Kook meer tegelijk. (Ook handig om gas te besparen als je op gas kookt) Wij maken weleens een grote pan stamppot waar wij dan meteen 2 dagen van eten, maar dat kan ook met pasta, chili of vulling voor bijvoorbeeld wraps. Maak in 1 keer een pan vol en eet er 2 dagen van.


17. Koop geen pakjes drinken of "gezonde" koeken. Wij kopen zelden pakjes drinken (misschien eens per jaar een keer) Maar de kinderen krijgen alle drie een beker water mee naar school. Daarnaast iets van fruit, een appel, mandarijntjes of een banaan. Net zo goed en veel gezonder dan pakjes drinken en "gezonde" koeken. Het kost ons 's ochtends 5 minuten om alles klaar te maken, je hebt geen overbodige verpakkingen en het scheelt veel geld.


18. Maak veel zelf. Van soep tot pizza. Zelf maken scheelt veel pakjes, zakjes en geld. Zelfgemaakt is vaak ook nog eens veel lekkerder, dus gun jezelf de tijd om wat tijd te investeren in dingen zelf maken.


19. Eet niet teveel. De porties zijn de afgelopen 10 jaar groter en groter geworden. We eten vaak meer dan we nodig hebben (en scheppen met liefde nog een keer op) Maar verdiep je eens in portie grootte (en dat is minder dan je denkt) en eet eens gewoon wat je nodig hebt.


20. Eet gevarieerd. Het grote voordeel van de vers aanbiedingen, is dat er iedere week iets anders in de aanbieding is. Door gevarieerd te eten, krijg je allerlei verschillende vitamines en mineralen binnen. En vergeet ook de diepvries in de winkel niet; goedkope spinazie, boerenkool, diepvriesfruit. Allemaal heel betaalbaar en net zo gezond!


Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: