Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Dubbel zoveel zakgeld, het geld ligt op straat!

Dubbel zoveel zakgeld, het geld ligt op straat!

Onze kinderen krijgen iedere zondag zakgeld, ik heb er weleens eerder over vertelt. Thijs krijgt van ons iedere week € 1,- en de meiden iedere € 0,50. Van opa en oma krijgen ze allemaal nog eens € 5,- per maand, dus ze krijgen best wat zakgeld. Ondanks het feit dat ze er meestal slim mee omgaan (vooral Thijs spaart regelmatig langer door voor iets wat hij echt wilt hebben) is het natuurlijk altijd leuk om meer “inkomen” te hebben. 


Thijs vroeg laatst aan ons wanneer wij begonnen met werken, we vertelden beiden over onze eerste bijbaantjes en hoe oud we waren. Dat duurt voor hem nog wel even! Toch is hij inmiddels al slim met geld bezig, hij heeft er namelijk voor gezorgd dat hij het afgelopen half jaar gemiddeld dubbel zoveel zakgeld krijgt! 

Nou moeten we dit natuurlijk even uitleggen, maar het is vrij simpel; Sinds 1 Juli 2021 zit er statiegeld op kleine plastic flesjes, we weten allemaal dat statiegeld al heel lang op grotere (1 liter) flessen zit, maar bij aankoop van kleine flesjes betaal je nu € 0,15 meer om dat later als statiegeld weer terug te krijgen. De maatregel is ingevoerd om het plastic afval te verminderen en volgens mij lukt dat aardig, in ieder geval in onze buurt ;) 

Sinds 1 Juli vinden we regelmatig plastic flesjes. We zijn er inmiddels achter dat ze wel nog helemaal heel moeten zijn, anders kun je ze niet inleveren. Maar ook hele flesjes zijn meer dan genoeg te vinden. Wij wandelen regelmatig met de kinderen door de buurt, dan weer naar een speeltuintje, dan weer naar het park en op de fiets naar school of vriendjes. Aangezien ze zoveel flesjes zagen vonden wij het een goed idee om af te spreken dat ze de flesjes kunnen inleveren bij ons en zo € 0,15 per flesjes “verdienen”. Wij leveren ze dan weer in met de boodschappen of geven ze meer aan de Picnic, als we boodschappen bestellen. 

En het zal je misschien verbazen, maar ze zijn er heel enthousiast over. Helemaal toen ze alle drie een mooi spaardoel hadden bedacht, toen waren ze nog fanatieker. Regelmatig wordt de fiets gestopt, lopen ze even naar de kant van de straat en worden er flesjes overal en nergens vandaag getoverd. Ze wisselen zoveel bij ons in, dat ze alle drie gemiddeld iedere week dubbel zoveel zakgeld krijgen! 

Naast het feit dat het natuurlijk goed is dat het plastic van de straat weggehaald wordt, vinden wij het belangrijk om ze daarin te ondersteunen en ze daar enthousiast voor te maken, dat ze wat extra zakgeld verdienen vinden ze een heel groot pluspunt. 

Wat ons wel opvalt is dat er echt een stuk minder plastic flesjes te vinden zijn. We zien wel heel veel blikjes of drinkpakjes, want daar zit (nog) geen statiegeld op en het blijkt meteen, omdat dat echt nog veel op straat ligt. 

Wist je dat? 

- Er dus per 1 Juli 2021 statiegeld zit op kleinere plastic flesjes? Je betaald € 0,15 per flesje
- Je kunt de flesjes bij iedere supermarkt inleveren 
- Uit onderzoek is gebleken dat er maar liefst 70% minder plastic flesjes bij het zwerfafval belandden sinds deze maatregel 
- En dat je het geld kunt sparen, maar het ook heel leuk is om de flesjes in te leveren en meteen uit te geven aan snoepjes in de supermarkt? ;) 

Onze kinderen vinden het dus helemaal niet erg dat er regelmatig plastic flesjes door de buurt “rondzwerven” maar wil je dit zwerfafval voorkomen, dan kan dat natuurlijk ook;

- Koop geen plastic flesjes, maar neem een herbruikbare beker mee onderweg (bijvoorbeeld
een dopper
- Ook al ben je niet lang onderweg (en lijkt het niet nodig) , neem altijd een beker mee… want er is altijd wel iemand die opeens dorst heeft, dan hoef je niets te kopen
- Wil je toch iets anders dan water? Koop dan grotere verpakkingen en recycle ze
- Zorg ervoor dat als je zwerfafval ziet, dat je het oppakt. Hoe meer er op straat ligt, hoe meer er neergegooid wordt, gek genoeg werkt het echt zo; Als er geen afval op straat ligt, dan zijn mensen echt minder geneigd om er iets neer te gooien. Als er al van alles ligt, dan wordt het er gemakkelijk bijgegooid. 
- Gooi zelf dus ook geen dingen neer. Het klinkt heel logisch, maar je kunt zelf natuurlijk prima het goede voorbeeld geven. 
- Onthou dat als iedereen iedere dag iets oppakt, dat er dan geen zwerfafval meer bestaat, dus ook al lijkt het geen moer te helpen, als je iedere dag iets oppakt en weggooit, dan scheelt dat 365 stukken zwerfafval per jaar. 

Ik hoop persoonlijk dat er snel ook statiegeld op blikjes en drinkpakjes ingevoerd worden, want als je leest dat er maar liefst 70% minder plastic flesjes bij het zwerfafval belanden, dan helpt het meer dan goed! En ondertussen wordt er hier in huis rustig verder verzameld…

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: