Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Minder werken? Eerder met pensioen? Zo doe je dat!

Minder werken
Minder werken of eerder met pensioen gaan is voor velen een wens, maar helaas zijn er maar weinig mensen die dit echt realiseren. De vaste lasten gaan omhoog, het leven is duur en we willen ook nog op vakantie. Dan blijft er maar weinig over om minder te werken of zelfs eerder met pensioen te gaan. 

Wij werken beiden parttime met een jong gezin en ik kan het iedereen aanraden. Minder dagen werken betekent meer vrijheid en laten we eerlijk zijn; de kinderen blijven niet altijd jong. De tijd vliegt voorbij en hoe mooi is het dat wij heel veel van ze mee mogen maken? Helemaal in deze tijd is het prettig om niet afhankelijk te zijn van de BSO, want er zijn vakanties, studiedagen, stakingen en oh ja, een lockdown kan ook zomaar voorkomen. (Maar ook een simpele snotneus zorgt tegenwoordig voor een puzzel aan opvangmogelijkheden...) Maar hoe doen wij dit dan allemaal? Het leven is natuurlijk ook gewoon duur... ik vertel je vandaag alle voordelen en hoe wij alles geregeld hebben. 

1. Niet leven naar je inkomen.

Als student konden we allemaal rondkomen van een klein inkomen. Maar hoe ouder we worden, hoe meer we gaan verdienen. Het huis wordt groter, er komt een mooie auto voor de deur (misschien wel 2) en zo groeien je uitgaven mee met het inkomen wat je hebt. 

Het is verstandiger om hier op een gegeven moment mee te stoppen. Zorg dat je "onder je stand leeft" en dus niet meer gaat uitgeven als je meer gaat verdienen, maar hetzelfde uitgaven patroon behoudt. Dan houd je iedere maand geld over. En dat is het begin van minder werken of eerder met pensioen kunnen. 

2. Verlaag je vaste lasten.

Met geld dat je overhoudt kun je verschillende dingen doen. Het is natuurlijk belangrijk om een buffer achter de hand te hebben en te sparen, maar de rente is tegenwoordig niet erg interessant meer. 

Je kunt er ook voor kiezen om je geld voor je te laten werken. Los je hypotheek sneller af of schaf zonnepanelen aan. Dan dalen je vaste lasten door de jaren heen steeds meer. 

Daarnaast is het goed om je vaste lasten regelmatig even na te kijken. Zijn er abonnementen die je kunt opzeggen? Kun je overstappen van energieleverancier, kun je voor een andere verzekering kiezen? (en denk daarbij vooral aan wat je zelf zou kunnen opvangen. Als je een goede buffer hebt goed je je telefoon niet te verzekeren en kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hoger eigen risico voor je zorgverzekering)

3. Geef jezelf een budget.

Budgetteren kun je leren! Ook je variabele uitgaven kun je prima bijhouden door jezelf een budget te geven. Wij besparen graag op de boodschappen, want ook met minder uitgaven kunnen we prima en gezond eten. Sinds kort sparen wij meteen nadat de salarissen binnen zijn. De rest van de maand hebben we een budget voor de variabele lasten en dat gaat prima. Natuurlijk geven we de ene week weleens meer uit dan de andere week, maar dan geven we een andere week weer minder uit.

Kijk eens naar je bankrekening en reken eens uit wat je uitgeeft aan de boodschappen, tanken, cadeautjes, kleding en meer. En probeer het eens met een stuk minder te doen. Je uitgaven bijhouden zorgt meteen voor overzicht. Zoek naar kortingen en verlaag je uitgaven. Het klinkt zo simpel en dat is het natuurlijk zeker niet altijd. Maar wil je minder werken of eerder met pensioen, dan moet je minder uitgeven.
besparen

4. Begin op tijd


Je pensioen is op je 30e nog erg ver weg. Het is ook niet erg interessant om daar al over na te denken. Je zou kunnen zeggen dat ik niks doe voor mijn pensioen, want ik ben ondernemer en bouw op dit moment niets op. Maar dat is niet het hele verhaal...

Door onze hypotheek versnelt af te lossen, zijn we hypotheekvrij rond mijn 53e. Daarna hebben we nog flink wat tijd om extra bij te sparen als dat nodig is.


Daarnaast kiezen wij er beiden dus nu al voor om niet fulltime te werken. Omdat de kinderen nog jong zijn, maar ook omdat het gewoon fijn is. Niemand heeft de garantie dat je je pensioen ook daadwerkelijk gaat halen en daarnaast lijkt het op je 35e nog prima om altijd 5 dagen in de week te blijven werken, maar misschien komen er wel kwaaltjes en geeft je werk veel stress, ben je moe en is het gewoon heerlijk om later minder dagen te werken. Je hoeft natuurlijk ook niet veel eerder te stoppen, maar met 3 dagen werken in de week heb je op jongere leeftijd al veel meer tijd voor hobby's, uitstapjes, vakanties of andere dingen waar jij blij van wordt.


5. Wie het kleine niet eert....


Wat misschien wel het belangrijkste is, is om te kijken naar wat je in al die jaren kunt bereiken. Wij sparen voor de kinderen en dat is iedere maand maar een klein bedrag, maar (ook al is de rente heel laag) na 10 of 15 jaar heb je toch een mooi spaarpotje.


Wij letten op de boodschappen, doen mee aan klik programma's, verkopen spullen op marktplaats en hoewel dat steeds kleine bedragen "oplevert" kunnen we toch regelmatig de hypotheek extra aflossen. Iedere keer een paar honderd euro klinkt niet heel "fantastisch" en het scheelt maar een paar euro rente per maand, maar het betekent wel dat we over 20 jaar een hele hoop eerder hebben afgelost, waardoor wij eerder lage vaste lasten zullen hebben.


Laat je dus niet afschrikken door de vele rekentools op internet. Waarbij je kunt uitrekenen hoeveel ton je nodig hebt om eerder te stoppen met werken. Kijk naar wat er nu mogelijk is en trek je pensioen alvast naar voren. En bedenk daarbij dat iedere euro telt. Een auto minder voor de deur scheelt gemiddeld € 300,- per maand. Hoeveel uren in de maand moet je daarvoor werken?


Onze plannen;


Niemand weet wat de toekomst brengt, maar wij vinden het fijn dat wij beiden parttime kunnen werken. Omdat ik onderneem heb ik wel drukke periodes, soms ook als de kinderen net veel vrij zijn van school. Ik werk dan 's avonds en op de dagen dat Dustin thuis is een stuk meer. Hoewel we de zorg voor de kinderen en het huishouden delen, zorgt hij er in die periodes voor dat de boodschappen in huis zijn, de kinderen naar bed gebracht worden, het huishouden wordt gedaan en er lekker gekookt wordt. Dan heb ik meer tijd om mijn werkzaamheden af te ronden. Zoals ik dat dan weer oppak als hij het druk heeft op zijn werk.


Wij zijn beiden op dit moment niet van plan om veel eerder te stoppen met werken, maar parttime werken vinden wij helemaal prima. En als straks met de ouderdom de gebreken om de hoek komen kijken, kunnen we altijd eerder stoppen. Een fijn gevoel met veel zekerheid, daar houden we van!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: