Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Je kind zelfvertrouwen geven en weerbaar maken, 
8 handige tips

Je kind weerbaar maken
Als je een kinderwens hebt, dan denk je nog niet na over "later". Opvoeden is soms een hele uitdaging en soms hartstikke leuk en relax. We willen natuurlijk allemaal dat onze kinderen zich gedragen, liefdevol zijn, aardig gevonden worden en gelukkig zijn. Je kinderen zelfvertrouwen geven en ze weerbaar maken helpt hierbij. Vandaag geef ik je 8 handige tips om hiermee aan de slag te gaan. 

En even een korte disclaimer. Het ene kind heeft het vermogen om sneller zelfvertrouwen te laten groeien dan het andere. Ik ben zelf bijvoorbeeld vroeger veel gepest, ik was verlegen en durfde vrij weinig te zeggen. Hoeveel mijn ouders ook geprobeerd hebben om mij weerbaar te maken, het zat niet in mij. (inmiddels gelukkig wel....) Kijk dus goed naar je kind en accepteer ook als het zelfvertrouwen er niet is. Deze tips kunnen helpen, dus probeer ze gerust uit. 

1. Complimenteren 

Kinderen (en volwassenen) groeien letterlijk van complimenten. Het geeft een goed gevoel als iemand zegt dat je mooi bent, je zo lief bent of je haar vandaag zo leuk zit (ook al vindt je dat zelf misschien niet) 

Bij kinderen werkt dit nog veel en veel beter. Zij zijn zich nog volop aan het ontwikkelen en zijn aan het uitzoeken wat ze kunnen, wat ze leuk vinden en hoe alles werkt. Doet je kind iets goed, complimenteer hem dan. Focus je op de dingen die goed gaan en benoem die vaker. 

2. Zelf doen 

Juist om kinderen zelfvertrouwen te geven dat ze dingen kunnen, moeten ze dat natuurlijk ook wel kunnen uitzoeken. Geef je kind dus het vertrouwen om zelf dingen te doen. Van aankleden (ook al duurt het langer) tot zelf een keer naar de supermarkt te gaan. 

Natuurlijk gaat niet alles in 1 keer goed, maar oefenen en nog eens oefenen helpt en op een gegeven moment kunnen ze gewoon zelf hun brood smeren, een banaan pellen of schommelen. Laat ze het vooral zelf proberen, want als je iets niet probeert, dan lukt het zeker niet. 

3. Knuffelen

Ik schreef al eens eerder over veel redenen waarom knuffelen goed is. Bij knuffelen komt het gelukshormoon vrij en dat geeft je een goed gevoel. Daarnaast biedt knuffelen veiligheid, iets wat kinderen natuurlijk nodig hebben. 

Knuffelen dus, het liefst iedere dag even een knuffel, goed voor het zelfvertrouwen en de band met je kind. (uiteraard als ze het zelf willen. Sommige kinderen zijn knuffeliger dan anderen. En pubers kun je vaak met geen mogelijkheid meer knuffelen, maar zolang iedereen het leuk vindt... lekker doen!) 
Je kind zelfvertrouwen geven

4. Grenzen stellen


Het is belangrijk om kinderen zelf dingen te laten doen en proberen, maar grenzen zijn ook erg belangrijk. Zo weten ze precies wat wel en niet mag. Hoe vervelend we het vaak ook vinden om "nee" tegen onze kinderen te zeggen, het geeft kinderen een gevoel van veiligheid als er grenzen worden gesteld, ook al zijn ze het er niet altijd mee eens.


Als ik naar onze eigen opvoeding kijk, dan zijn wij redelijk makkelijk, maar nee is nee. En dat weten de kinderen inmiddels ook. Er wordt hier weinig gezeurd om een extra snoepje als er al nee is gezegd.


5. Fouten zijn niet erg


Als je je kinderen veel zelf laat proberen, dan gaat er natuurlijk ook weleens iets mis. Misschien kunnen ze het nog niet of lukte het gewoon even niet. Het is belangrijk om ook dat positief te benaderen. Qua voorbeeld kun je denken aan; Wat jammer dat het niet is gelukt, maar wat heb je dat goed geprobeerd!


6. Positiviteit


Wij proberen in bijna iedere situatie positief te blijven. Bij vervelend nieuws of een nieuwe schoolsluiting kunnen we natuurlijk balen, maar we kunnen er ook het beste van maken. (En blij zijn dat we de wekker 's ochtends even niet hoeven te zetten). Door de jaren heen heb ik geleerd dat iedereen tegenslagen te verduren krijgt in zijn of haar leven. Hoe beter je daarmee om kunt gaan, hoe gelukkiger je zult zijn.


Daarom brengen wij onze kinderen groot met een flinke portie positiviteit. We vragen bijvoorbeeld tijdens het avondeten wat het leuke was aan de dag en leren ze zo dat er altijd wel iets leuks is.


7. 1 op 1 tijd


Met meerdere kinderen is dit wat mij betreft een "must do". 1 op 1 tijd met je kinderen is ontzettend belangrijk. Kinderen voelen zich er ook belangrijk door, omdat ze even alle aandacht krijgen. Dat hoeven geen ontzettend grootse dingen te zijn... ze kunnen ook om en om mee met bijvoorbeeld het doen van de boodschappen, maar denk ook aan samen naar de speeltuin, zwemmen, bioscoop, koffie drinken bij de HEMA of een nachtje weg in een hotel. Er is zoveel leuks te doen en ik vind het altijd geweldig dat wij dat met 3 kinderen om en om kunnen doen!


8. Bewegen


Het klinkt misschien een beetje raar, maar beweging zorgt ook voor zelfvertrouwen. Kinderen leren door te spelen al heel erg veel, bijvoorbeeld dat ze nog niet zelf kunnen schommelen, maar dat het met veel oefenen wel lukt. Of dat ze zelf leren hoe ze een koprol op het klimrek kunnen maken.


Dit soort successen zorgt ervoor dat ze vertrouwen krijgen in hun eigen lichaam en eigen kunnen, ook heel belangrijk voor het zelfvertrouwen!


En zo proberen we allemaal met de beste intenties onze kinderen groot te brengen. We kunnen ze helaas niet beschermen tegen alle tegenslagen of vervelende dingen, maar zelfvertrouwen en weerbaarheid daar hebben ze hun hele leven nog iets aan.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: