Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Meer beweging voor kinderen, zo stimuleer je dat!

Kinderen bewegen te weinig. Het advies is om kinderen minimaal een uur matig intensief te laten bewegen iedere dag, 2 keer zoveel als volwassenen. En dat halen steeds minder kinderen. Bewegen is goed voor de gezondheid en zorgt voor zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat kinderen leniger worden. Daarnaast is het goed voor de ontwikkeling en motoriek. 

Ik vertel je vandaag graag hoeveel onze kinderen aan beweging doen en hoe ik ervoor zorg dat ze niet de hele dag op de bank hangen ;) 

1. Op een sport

Een sport uitkiezen is goed voor de beweging. Alle 3 de kinderen zitten hier op een sport. De meiden zitten op zwemles en ze zitten alle 3 op extra gym, ze gymmen dan na schooltijd 1 keer in de week een extra uur. Thijs zit op scouting, dat is niet zozeer een sport, maar wel veel buiten. Ze doen dan ook veel spelletjes en opdrachten, dus ook dan beweegt hij veel. 

Het is belangrijk om je kinderen een activiteit te laten kiezen die zij leuk vinden. Zwemles is nou eenmaal nodig, maar ook dat vinden de meiden gelukkig erg leuk. Zoek samen met je kind naar wat mogelijkheden en kijk of je een aantal proeflessen kunt volgen. Als je kind de sport leuk vindt, dan is de kans veel groter dat ze het met plezier blijven doen. 

Sporten kan best een aanslag zijn voor je portemonnee. Heb je een klein budget, vraag dan eens bij de gemeente wat de mogelijkheden zijn. Soms kunnen kinderen dan gratis sporten. Of wordt er sowieso veel georganiseerd. De extra gym waar onze kinderen heen gaan wordt door de gemeente georganiseerd en is voor iedereen, dit is gratis. Dus als je even navraagt en goed zoekt kun je ook met een klein budget leuke dingen vinden! 

2. Buiten spelen

Nu de dagen korter en kouder zijn, spelen onze kinderen minder buiten. Maar dat is wel tijdelijk. Normaliter spelen ze veel buiten. Op school wordt er veel buiten gespeeld (dat vind ik ook erg belangrijk) en daarnaast gaan we regelmatig met ze naar de speeltuin. 

De meeste speeltuinen in de buurt hebben wij nu wel gezien, maar we gaan ook gemakkelijk op de fiets naar een speeltuin iets verder weg. Dan ontdekken ze weer nieuwe speeltoestellen en dat vinden ze altijd een succes. 

Daarnaast zorgen we voor veel buitenspeelgoed. Thijs heeft een skelter en een skate board, de meiden hebben een step, we hebben verschillende voetballen, tennis rackets, en een zandbak in de tuin. Dat helpt ook zeker om ze lekker naar buiten te laten gaan. 

3. Wandelen


Ik ben zelf altijd druk bezig om de 10.000 stappen per dag te halen. De laatste tijd doe ik veel dingen wandelend. Ik zet dan een podcast op en loop heel wat stappen. Ik vertelde al eerder dat wij ook graag wandelen met de kinderen. Lekker naar het bos of een plek die we niet goed kennen en daar een wandeling doen. De kinderen kunnen steeds verder lopen en we hebben dan meteen allemaal beweging te pakken.


4. Binnenhuis


Ook binnen is er genoeg te bewegen. Wij zetten regelmatig muziek op en dan dansen we allemaal door de kamer. De kinderen springen erop los en wij dansen ook lekker mee. Ze mogen dan allemaal om de beurt een liedje kiezen. En hoewel Thijs vaak kiest voor dj Tiesto en liedjes die op TikTok voorbij komen, kiezen de meiden vaak voor "The crazy frog" en de snollebollekes, haha! Wij vinden het helemaal prima, lekker dansen maar!


Daarnaast worden er hier regelmatig matrassen van het bed gelegd en dan maken we een parcour door het huis... een koprol over het matras, onder de bedden door... etc.



5. Spelletjes met beweging


Natuurlijk vinden de kinderen het hier ook geweldig om op de tablet te zitten, maar voor je het weet hangen we de hele middag na school op de bank. Sinds Thijs een Nintendo switch heeft, bewegen we echt meer tijdens het spelen van de spelletjes. Er is zoveel leuks te krijgen; Just Dance is hier favoriet, maar ook de Mario Party die hij van Sinterklaas kreeg is leuk. Bij de mini games wordt er druk heen en weer gesprongen.


En zo denk ik dat onze kinderen dat uurtje per dag wel halen. Ik weet het natuurlijk niet zeker en het is ook niet erg als we een keer wel op de bank ploffen. Maar ik vind het belangrijk dat wijzelf genoeg bewegen, daar doen wij ook ons best voor, dus ook voor de kinderen is het goed dat ze leren dat bewegen leuk is.


Daarnaast helpen alle kleine beetjes mee... op de fiets naar school, naar de speeltuin of dus gewoon lekker dansen. Als ze het leuk blijven vinden, is dat het aller belangrijkste.

Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
Show More
Share by: