Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Handige tips voor het melden van letselschade

Handige tips voor het melden van letselschade
Smartengeld voor groot en klein letsel



Veel mensen denken dat smartengeld pas van toepassing is als er een aanzienlijke schade is, bijvoorbeeld bij gedeeltelijke of blijvende invaliditeit. Dat is onjuist! Ook bij kleinere letselschade kan er een beroep worden gedaan op een immateriële schadevergoeding. In dit artikel vertel ik er meer over!

Categorieën

Voor licht letsel zijn er drie categorieën genormaliseerd. Van licht herstel is sprake wanneer het letsel binnen een periode van zes maanden is hersteld. De categorieën smartengeldvergoeding zijn gemaximeerd tot €750, €1500 en €1850. Er zijn veel situaties denkbaar die onder deze richtlijn vallen, zoals een beet van een hond, een licht verkeersongeval of het struikelen over een stoepsteen.

Letsel tijdens werk


Bij bedrijfsongevallen of letselschade bedrijf kunnen de gevolgen ernstiger zijn. Vooral in de bouw komen ongevallen voor doordat er onvoldoende veiligheidsvoorzieningen zijn toegepast. In die situaties is de werkgever aansprakelijk, omdat hij moet zorgen voor een veilige werkomgeving. Dit geldt ook voor tijdelijke letselschade, zoals kneuzingen of een pijnlijke knie. De werkgever heeft hiervoor ook een passende aansprakelijkheidsverzekering.

Materieel en immaterieel


Letselschade is onder te verdelen in materiële en immateriële schade. De materiële schade is het concrete bedrag van kosten die gemaakt zijn als gevolg van het letsel. Hierbij hoort ook een mogelijk inkomensverlies. Smartengeld is een vergoeding voor het aangedane leed. Als een partij of persoon aansprakelijk kan worden gesteld, wordt er meestal een beroep gedaan op de verzekeraar.

Bewijsmateriaal


Het is verstandig om snel te handelen en zo snel mogelijk een partij aansprakelijk te stellen. Voor letselschade is een medisch rapport noodzakelijk. Een huisarts, tandarts of specialist zal een diagnose stellen en een behandeling starten. Betreft het een ongeval? Dan is er dikwijls een proces-verbaal. Voor kleinere zaken kan het verstandig zijn om zelf foto’s te maken van het voorval en letsel. In veel situaties is het raadzaam om adequate juridische hulp in te schakelen. Verzekeraars zijn namelijk erg kritisch, en al helemaal als het smartengeld betreft.

Deskundigheid en advies


Er zijn specifieke letselschade deskundigen die kennis hebben van de schaderegelingspraktijk. Zij weten welke bewijsstukken noodzakelijk zijn en wat er gevraagd kan worden. Niet altijd is bekend wat een letsel betekent voor de toekomst. De situatie kan op latere leeftijd mogelijk verergeren. In die situaties is het belangrijk om een voorlopige regeling te vorderen. Het is een regeling met een voorbehoud. Blijkt de schade later groter, dan kan een aanvullende claim worden ingediend.
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: