Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Jezelf eerst betalen; Hoe wij opeens veel meer spaarden!

Sparen doen we graag en als het kan, dan is het zeker aan te raden om een buffer bij elkaar te sparen. Ik heb je al eerder verteld hoe je kunt beginnen met sparen, hoe klein ook... iedere euro telt mee. Er zijn mensen die iedere maand meteen sparen en er zijn mensen die kijken wat ze over houden. Wij hadden het altijd redelijk goed voor elkaar... iedere maand hielden we wel iets over, dus zo lang de spaarrekening groeit, dan is het goed. Maar toch bleek die andere manier eigenlijk veel beter voor ons te werken, ik vertel je er vandaag over. 

Pay yourself first; jezelf eerst betalen. 

Het principe van jezelf eerst betalen is simpel. Zodra je salaris is gestort, maak je meteen een gedeelte over naar de spaarrekening. Je betaald jezelf eerst en daarna pas je vaste en variabele lasten. Het klinkt vrij simpel, je kunt zelfs een automatische overboeking inplannen en je hebt er eigenlijk geen omkijken naar. Je spaarrekening groeit dan ongemerkt door. 

Wisselende inkomsten

Ik heb weleens gekeken naar dit principe, maar ik vond het zelf helemaal niet zo simpel. Ik heb niet iedere maand hetzelfde inkomen. Sommige maanden is het vrij hoog en andere maanden dan stelt het weinig voor. Ik had dus altijd het idee dat deze manier voor ons helemaal niet zo interessant was. We spaarden sowieso als we iets overhielden. Maar dat was dus wel iedere maand anders. Bij een goede maand konden we goed sparen en dat voelde dan extra goed! Bij andere maanden kwam er veel minder binnen en voelde het sparen wel oke. Ik besloot mij er toch eens in te gaan verdiepen... 

Een vast inkomen;


Het grote verschil met bijvoorbeeld vorig jaar is dat ik nu altijd een bedrag overmaak als salaris. En dat is de ene maand meer dan de andere, maar er komt wel iedere maand op dezelfde datum een bedrag binnen (althans, dat maak ik zelf over, maar het voelt als een salaris)


Daarnaast kunnen we in onze bank app nu altijd zien wat er nog afgeschreven wordt. Dit is niet waterdicht, want soms staat er een vaste last toch niet bij, maar het geeft je een aardige indruk.


Een vaste routine


Nu hebben we dus een vaste routine als de salarissen binnen komen. We openen de bank app en kijken welk bedrag er totaal op de rekening staat. Dan kijken we naar de nog te betalen vaste lasten. We tellen daarbij een bedrag op voor de variabele lasten (een vast bedrag per week) en halen dat hele bedrag eraf. Dus het bedrag wat nu op de rekening staat - de vaste en variabele lasten. Dan blijft er een bedrag over dat meteen naar de spaarrekening wordt overgeboekt.


Als er door de maand heen nog iets gestort wordt, dan gaat dat ook naar de spaarrekening


Het grote voordeel


Het grote voordeel aan deze methode is dat het geld eigenlijk meteen "weg" is. Je ziet het niet meer op je lopende rekening staan en dat betekent dat je toch nog meer let op de uitgaven. Als we 1 week meer uitgaven hebben, dan letten we de week daarna meer op.


Natuurlijk gebeurt het weleens dat we toch iets moeten terugstorten, bij ons gaat het ook weleens mis, haha! En aan het eind van de maand vind ik het spannend... je hebt dan nog een paar tientjes op de rekening, dat ziet er toch anders uit dan €100,- Maar zo lang dat terugstorten niet iedere maand gebeurt, is het helemaal goed.


Wat levert het dan op?


Ik heb dit even vergeleken met de situatie voor de lockdown, want dat is wel zo eerlijk. Nu sparen we sowieso meer, omdat we vrijwel nergens naartoe gaan.


Maar sinds we onszelf eerst betalen sparen we gemiddeld €150,- - € 200,- meer per maand. Ik vond het best schrikken toen ik dit zag, want ik had het idee dat wij altijd al bewust uitgeven. Dat je nu opeens toch meer kunt sparen, vond ik echt een mooie uitvinding.


Spaardoel;


Wij gaan dus door met op deze manier sparen. Het voelt goed om meer te sparen en daarnaast toch nog meer overzicht te hebben dan dat we al hadden.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: