Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Het is warm! Zo houden wij ons huis koel

Het is warm! Zo houden wij ons huis koel
Hoewel het voorjaar nog grijs en nat was, worden we nu getrakteerd op een aantal mooie dagen! Ik hou van zomers en warm weer dus ik geniet er altijd volop van! (De meeste maanden zijn in Nederland toch minder warm en zonnig) 

Onze woning is goed geïsoleerd en onze woonkamer heeft ramen waar de zon bijna de hele dag lekker op schijnt. In de winter is dat heerlijk om het huis warm te houden, maar in de zomer is dat natuurlijk niet altijd lekker... Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een airco, wij kiezen daar bewust niet voor, ze verbruiken best wat energie en in Nederland heb je vaak maar een aantal echt warme dagen na elkaar, daarna volgen vaak minder warme dagen waardoor je gemakkelijk je huis weer meer kunt laten afkoelen. 

Vorig jaar zijn wij op zolder gaan slapen en met een plat dak merk je het goed als het warmer wordt buiten. Vandaag vertel ik je daarom graag hoe wij ons huis koel houden. 

- Vroeg en laat de ramen en deuren open.

Bij warm weer ben ik fan van de ochtenden, het is dan nog heerlijk rustig en fris buiten. Zodra wij wakker worden gaan de ramen wagenwijd open en kan het huis lekker doortochten. Als de kinderen 's avonds naar bed gaan, zitten we beneden met de deur open, ook dan koelt het huis altijd lekker af. Als de temperatuur door de dag heen oploopt, houden we de ramen en deuren dicht, dan blijft het zo koel mogelijk. Het is echt fijn om op warme dagen gebruik te maken van de koelere ochtenden en avonden, dat scheelt zo een paar graden in huis. 

- Gordijnen dicht 

Omdat wij in de woonkamer een flinke raampartij hebben waar de zon lekker op schijnt, doe ik op hele warme dagen de gordijnen dicht. In de winter gooi ik ze juist open bij zonnig weer, dan warmt het lekker op, maar met warme dagen hou je heel wat warmte tegen door alles dicht te doen als de temperaturen oplopen. 

- Geen apparatuur aan

Wist je dat er heel wat warmte van apparaten kan komen? Wij hebben zelf geen droger, maar die kun je beter niet aanzetten met warm weer, maar denk ook aan laptops, televisies of ovens. Op echt warme dagen eten we salade met een stokbroodje, dan hoeft het gas en de oven niet aan om te koken, dat scheelt veel warmte binnen en veel gezweet achter het fornuis, waar ik dan zelf ook weinig zin in heb ;) 

- Buiten koken 

Als we wel echt willen koken, dan verplaatsen we naar buiten. De bbq kan natuurlijk aan, dat is ideaal. Maar wij hebben ook weleens de gourmetplaat op de tuintafel geplaatst, het verlengsnoer ging naar de schuur en zo konden we een paar dagen prima buiten koken. Van gebakken groenten, krieltjes en een stukje vlees tot aan pannenkoeken. Je kunt heel veel maken op zo'n plaat en je staat lekker buiten. 
Buiten koken

- Laat het huishouden even voor wat het is


Kijk, dat is nog eens een tip waar iedereen blij van wordt ;) Op hele warme dagen kun je het huishouden beter even laten voor wat het is. Kleine klusjes kunnen natuurlijk altijd, maar hou de stofzuiger lekker uit, die produceert zoveel warmte en zelf krijg je het dan vaak ook enorm warm.... even een paar dagen met de bezem erdoor of gewoon even niets, daar krijgt niemand iets van als je het op andere dagen makkelijk bijhoudt.


- Maak de muren nat


Overdag de planten water geven heeft met warm weer weinig nut, wij doen dat altijd 's avonds. Vaak komt het water uit de regenton en soms uit de tuinslang (als het wat langer droog weer is) Als we toch bezig zijn, dan besproeien we ook altijd de muren. Muren houden warmte vast en door ze nat te maken laten ze de warmte sneller los, dan wordt het echt sneller koel in huis.


- Kies voor een groene tuin


Je tuin betegelen klinkt hartstikke leuk, maar daardoor wordt het alleen maar warmer. Muren houden warmte vast, maar stenen ook. Dus de tegels worden alleen maar warmer en stralen dat uit naar je woning, waardoor het binnen nog warmer wordt. Kies dus voor een groene tuin... met planten, struiken, gras en bomen. Die houden geen warmte vast en zorgen ook nog eens voor schaduw. Daarnaast is een groene tuin natuurlijk voor het milieu ook veel beter, de bijen en andere insecten worden er in ieder geval ook blij van!


- Leef buiten


Als het erg warm is, dan verplaatsen wij vaak naar buiten (lekker in de schaduw) Ik ga gerust met mijn laptop in de tuin werken en koken en eten doen wij dus ook lekker buiten. De kinderen spelen buiten, gaan het zwembad in en zo vermaken we ons prima. Het doet mij altijd denken aan de vakanties van vroeger... waarbij we de hele dag buiten waren. Mijn moeder maakte een bak met fruit in de middag en we renden de hele dag om de stacaravan heen, we gingen naar het strand en we leefden die weken echt buiten, heerlijk!


Die warme dagen zijn dus zo erg nog niet. Als de temperaturen nog onder de 26-27 graden zijn, dan laat ik lekker alles de hele dag doortochten. Komen ze daarboven, dan gaat alles dicht en stappen we over op het buitenleven, haha! In Nederland zijn er vaak een paar warme dagen na elkaar en daarna is het ook weer fijn als het koeler wordt en alles even rustig af kan koelen...

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: