Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Help! Mijn kind slaapt slecht 
5 handige tips voor meer slaap!

Help! Mijn kind slaapt slecht. 5 handige tips voor meer slaap!
Kinderen en slapen... het is best wel een dingetje. De meeste ouders weten wat het betekent; slaaptekort. Iedereen waarschuwt je ervoor, maar je kunt je er niet op voorbereiden. Van nachtenlang wakker met een baby met krampjes tot kleuters die er alles aan doen om hun bedtijd te rekken (dorst, koud, warm, nog een kusje, knuffel kwijt) Ook oudere kinderen kunnen nog regelmatig slechter slapen of wakker worden (gelukkig al een stuk minder), maar toch. 

Genoeg slapen

Goed en genoeg slapen is enorm belangrijk. Het zorgt er letterlijk voor dat je kind groeit en ontwikkeld. Te weinig slaap helpt daarbij niet goed en 's nachts wakker zijn natuurlijk ook niet. 

Hoeveel slaap heeft een kind nodig? 

Kinderen hebben per leeftijd gemiddeld een aantal uur slaap nodig. Dit verschilt natuurlijk ook weer per kind, want het ene kind kan zonder slaap en de ander heeft veel slaap nodig (net als volwassenen) Maar de gemiddelden zijn als volgt; 

3- 5 jaar oud;  10u - 13 u slaap
6 jaar oud;      10u - 12 u slaap
7 -10 jaar oud;  9u - 12 u slaap

Maar wat doe je als je kind niet goed kan inslapen of veel wakker wordt? Dan is het handig om deze tips eens te proberen, zodat iedereen lekker door kan slapen! 

1. Zorg voor voldoende beweging, voor een goede slaap

Als je fysiek moe bent, dan slaap je beter. Dat betekent dus dat er veel bewogen moet worden! (het liefst buiten, omdat je met het fellere licht een beter dag en nachtritme krijgt) Kinderen die 1 - 3 uur per dag goed bewegen die slapen een stuk beter en dieper (waardoor de slaapkwaliteit zoals we dat met een mooi woord noemen beter is.) Deze kinderen kunnen zich overdag beter concentreren en voelen zich uitgeruster. 

Ik merk zelf ook altijd dat de kinderen beter slapen als ze veel bewogen hebben. Afgelopen weekend maakten we een wandeling (met de nodige speeltuintjes tussendoor) van ruim 2 uur, we waren dus heel veel buiten. Ze sliepen beduidend beter en langer. 

Een hangdagje voor de televisie is altijd fijn en je wordt er erg moe (en duf) van, maar toch slaap je dan 's nachts een stuk minder goed. Dus lekker naar buiten, dat is het beste voor een goede nachtrust. 

2. Kies voor een vaste bedtijd 

Onze kinderen liggen iedere avond rond dezelfde tijd in bed. Natuurlijk is er weleens een uitzondering, maar dat is maar af en toe. Ook in de vakanties (als de kinderen uit de buurt nog tot 23u rondrennen buiten) liggen onze kinderen al in bed, wij merken gewoon dat ze dan beter slapen en de volgende dag een stuk gezelliger zijn. Dus ze gaan hier het hele jaar door rond dezelfde tijd naar bed. 
kind goed laten slapen

 

3. Zorg voor een vast slaapritueel


Een vast ritueel zorgt ervoor dat kinderen zich voorbereiden om te gaan slapen. Ze weten dat het slapen eraan komt om het zo maar makkelijk uit te leggen. Ons ritueel ziet er als volgt uit; Ze gaan achter elkaar nog lekker in bad of onder de douche, daarna lezen we voor en blijven we nog even bij ze in bed liggen. Daarna gaan wij naar beneden en gaan zij slapen, dat ritueel zorgt voor ontspanning (bad of de douche) en even een momentje samen (voorlezen en daarna even blijven liggen om de dag nog even te bespreken)


4. Maak een fijne kamer voor je kind


Een fijne, mooie kamer zorgt voor een veilig gevoel bij je kind. Zorg ervoor dat ze een fijn bed hebben met een (aantal) fijne knuffels. Zorg ervoor dat de temperatuur tussen de 16-18 graden is, of als dat in de zomer niet lukt, dat ze een dunne deken en dunne pyjama aanhebben.


Bij ons hebben de meiden vaak nog een nachtlampje aan en een beker water naast hun bed, zij hebben 's nachts nog weleens dorst en kunnen dan zelf wat water drinken.


5. Geen schermen en cola


Door vlak voor het slapengaan nog op de tablet te kijken zorg je ervoor dat er minder melatonine aangemaakt (het slaaphormoon) wordt. Hierdoor kun je minder goed in slaap vallen. Wat dat betreft kunnen kinderen beter zelf nog even wat lezen, dat zorgt voor rust en ontspanning.


Daarnaast is het handig om geen cafeïne houdende dranken te drinken. Thijs heeft weleens na het kerstdiner op school de halve nacht wakker gelegen, we kwamen erachter dat hij toen flink wat cola had gedronken, haha! Dat dronk hij toen nooit! Inmiddels drinkt hij het weleens, maar zeker niet in de avond... anders wordt er niet geslapen. Ik drink zelf ook alleen maar koffie in de ochtend omdat ik anders niet kan slapen, dus ook bij oudere kinderen is het goed om daar rekening mee te houden!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: