Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

5 redenen waarom voorlezen zo goed is

5 redenen waarom voorlezen zo goed is
Voorlezen, bij ons hoort het bij het avondritueel. Eerst in bad, daarna een boekje en dan slapen. Wij lezen voor alle drie de kinderen apart voor (behalve als 1 van ons niet thuis is, dan krijgen ze een verhaaltje met zijn drieën tegelijk) en Thijs leest nu zelf ook veel, dan lezen we het verhaal samen (bijvoorbeeld om en om een bladzijde). Ik merk dat de kinderen het voorlezen altijd leuk vinden en wij vinden het ook een fijn momentje. Vandaag vertel ik je 5 redenen waarom voorlezen zo goed is! 

1. Woordenschat vergroten 

Wist je dat een kwart van de ouders dagelijks voorleest? En dat dat enorm goed is voor de woordenschat? Kinderen die dagelijks worden voorgelezen hebben tegen de tijd dat zij naar school gaan ongeveer 1,4 miljoen meer woorden gehoord dan een kind dat nooit voorgelezen wordt. 

Woordenschat is belangrijk bij het leren zelf lezen en praten. Wij komen weleens woorden tegen die de kinderen nog niet goed kennen, dan vragen ze ook altijd meteen wat dat woord dan betekent. Ze leren dus meteen nieuwe woorden en andere woorden horen ze vaker, waardoor ze die ook beter leren kennen. 

2. Fantasie ontwikkelen 

Ik lees zelf ook graag en als ik met een boek op de bank plof, dan leef ik mij in no-time in, in het verhaal, de personages en heb ik een beeld in mijn hoofd bij het verhaal. 

De illustraties in kinderboeken zorgen ervoor dat kinderen ook een beeld maken bij het verhaal in hun hoofd. En ze leren over verschillende landen (wij hebben bijvoorbeeld  veel boekjes over Italie omdat ik daar familie heb wonen) en gebeurtenissen. (je kunt bijvoorbeeld boekjes lezen over vakantie, naar school gaan, maar ook over wat er gebeurt als iemand doodgaat of verliefd is.) 

3. Ze leren ervan

Nieuwe woorden leren kennen dat is altijd handig, maar ze leren ook over heel veel verschillende dingen. Thijs houdt bijvoorbeeld van de natuur en bij scouting leert hij hierover. Maar we lezen ook boeken over verschillende dieren, waar ze leven en hoe ze leven. De meiden zijn nu in groep 3 natuurlijk veel bezig met het zelf leren lezen. Dus zij houden van boeken waar zij al zelf woordjes kunnen lezen en nieuwe letters of woorden leren. 

Kies dus vooral boekjes over onderwerpen die je kind interessant vindt, dat zorgt voor nog veel meer plezier in het lezen.
kinderboek

4. Even een momentje samen


Wij lezen de kinderen dus alle drie apart voor. Dat kost best wat tijd tijdens het avondritueel, haha! Maar dat is geen probleem. Het is erg fijn om even een momentje een op een te hebben. We wisselen dus ook steeds af. De ene avond lees ik Sara voor, de andere avond Sofie en Thijs. We bespreken de dag dan even en we lezen een boekje, gezellig!


5. Leesplezier


Hoe meer kinderen lezen (en bijvoorbeeld ook zien dat ouders met plezier lezen) hoe meer zij ook plezier krijgen in het lezen. Leesplezier zorgt ervoor dat kinderen meer lezen en dus leeskilometers maken zoals dat zo mooi heet. Dat helpt bij het leren lezen en helpt bij het leren op school.


Ik vind het dus fijn om zelf het goede voorbeeld te geven, zelf te lezen (dat is ook een hobby van mij) en veel voor te lezen, het heeft meer dan genoeg voordelen!


De favorieten van onze kinderen op dit moment; (affiliate linkjes)


Sofie; Het letterwinkeltje

Sara; Avi start Lot en Ot

Thijs; Geronimo Stilton; Expeditie zonnesteek

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: