Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Een week geen boodschappen doen, dit is mijn ervaring!

Een week geen boodschappen doen, dit is mijn ervaring!

Ik vertelde laatst al dat wij een week op vakantie waren geweest. Op ons vakantieadres bestelde ik alvast wat boodschappen en die werden op de dag van thuiskomst lekker thuisbezorgd. De belangrijkste dingen zoals wc-papier, brood en fruit waren weer in huis. Voor de vakantie zelf kochten wij ook extra boodschappen, we namen lekkere snacks mee, koekjes, drinken etc. Natuurlijk bleef er veel van over, dat heb ik nou altijd... ik pak van alles in voor de vakantie, maar er gaat ook altijd weer veel mee terug naar huis.


Ik besloot de boodschappen voor de komende week even te laten. Ik vind het belangrijk dat we genoeg fruit en groenten in huis hebben en dat was er allemaal. In de agenda zag ik dat wij nog een etentje buiten de deur hadden de komende week, wat nou als ik gewoon even helemaal geen boodschappen zou gaan halen? Ik hou wel van zo'n uitdaging. Ik deed dus een hele week geen boodschappen... en vandaag vertel ik je graag hoe dat allemaal ging.


Voorraad;


Meestal ben ik geen fan van "no spend maanden of weken" Natuurlijk wel als dat betekent dat je let op je uitgaven en geen overbodige dingen koopt, maar niet perse voor de boodschappen, want vaak kopen mensen vooraf een enorme voorraad en dan heeft het wat mij betreft weinig nut. Deze challenge bedachten we op een doodnormale zondagavond, we hebben altijd wel wat voorraad, maar ik had (naast de dingen die we meenamen op vakantie) geen extra voorraad ingekocht, ik was vooral benieuwd hoe ver we zouden komen en welke dingen echt snel op zouden zijn....


De eerste dagen;


De week begon eigenlijk heel relax. Ik had nog wat maaltijden over van een eerder weekmenu, we hadden teveel restjes over en hadden dat in het weekend opgegeten, zo had ik voor de eerste dagen al maaltijden om te maken. Ook daar bleef weer wat van over en dat aten we op woensdag. Ik krijg trouwens regelmatig de vraag of onze kinderen alles mee eten, dat is wel het geval. Ze zijn vrij makkelijk qua eten en ook restjes eten ze met veel plezier op... wat dat betreft hebben we maar geluk!

geen boodschappen doen

Halverwege de week;


Na een halve week kwam ik erachter dat het brood best wel snel op ging. De kinderen eten het graag tussen de middag en Dustin neemt op werkdagen ook bijna altijd brood mee. Ik vond in de voorraadkast nog een aantal pakken bloem, ik weet niet of ik de enige ben, maar dat bestel ik vaak mee met de boodschappen (want het is altijd handig... haha) Daardoor staan er standaard minimaal 2 pakken bloem in de kast.... voor nu kwam dat goed uit. Ik maakten een keer een niet kneden brood en de rest van de week maakte ik een aantal keer sodabrood, dat is snel klaar en eerlijk is eerlijk; de backing soda moest ook een keer op. Daarnaast hadden we nog wat crackers en rijstwafels in de kast, die werden ook mooi opgemaakt.


De maaltijden waren halverwege de week nog steeds niet echt een uitdaging. In de vriezer lagen nog wat restjes (niet veel meer, want we zorgen er altijd voor dat restjes niet te lang in de vriezer liggen) maar we konden daar prima weer een dag van eten. We hadden ook nog een zak ovenaardappeltjes liggen. Samen met een stukje kip en bloemkool uit de vriezer aten we ook een agv-tje.


De laatste dagen;


Zo'n week gaat best snel voorbij. Naast het brood begon het fruit nu ook echt op te raken, dat kun je nu eenmaal niet al te lang bewaren. We hebben een paar weken terug appels en peren geplukt bij de boer en daar lag de koelkast nog vrij vol mee, maar op de laatste dagen waren die ook bijna op. Ik had in de vriezer nog fruit uit eigen tuin en wat andere doosjes met fruit liggen. Door de melk voor een smoothie of yoghurt was dat prima, de kinderen vonden het niet ideaal om los te eten (behalve de blauwe bessen, die eten ze zo uit de vriezer) maar dit was een goede oplossing. Daarnaast kregen ze op school iedere dag schoolfruit, dat vond ik voor deze week ook wel goed.


Qua maaltijden werd de keuze steeds minder. We besloten om het pak houdbare melk (die ik ooit voor de koffie kocht, maar nooit gebruik omdat ik altijd de gewone melk pak) te gebruiken om pannenkoeken te bakken, Dustin maakte er met een aantal eieren een lekkere banketbakkersroom bij en met stroop en poedersuiker was het hartstikke lekker.


Een tijdje terug kreeg ik een pompoen van familie en die lag nog in de voorraadkast, die kun je lekker lang bewaren. Ik besloot om daarmee met uien, knoflook en de laatste paar winterpenen een lekkere soep te maken.


De conclusie;


En toen was de week alweer voorbij, het ging sneller dan verwacht als ik eerlijk ben. Het viel mij heel erg mee hoeveel maaltijden we toch nog in elkaar konden draaien met alles wat er nog was. En... de voorraadkast die naar mijn idee helemaal niet zo vol was, is toch een stukje leger.


Ik vond het wel vervelend dat we qua fruit en groenten op een gegeven moment wat aan het zoeken waren. Ik heb altijd meer dan genoeg groenten en fruit in huis en de kinderen eten dat dus graag. Het was de laatste paar dagen echt even verdelen en puzzelen.


Normaliter zijn we zo'n € 80,- per week kwijt aan boodschappen, dat staat nu nog mooi op de rekening (inmiddels iets minder, want het is nu ik dit schrijf maandagochtend en we hebben vanmorgen snel wat voorraad fruit gehaald ;)) Een mooie besparing en het heeft ons weer geleerd dat we meer in huis hebben dan we dachten. Is het voor herhaling vatbaar? Misschien! Ik zou eerder minder vaak boodschappen doen en af en toe lekker wat verse gezonde dingen halen.... Want het "zomaar" pakken van fruit en snoepgroenten hebben we toch wel gemist!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: