Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Nee zeggen, zo doe je dat

Nee zeggen, zo doe je dat
We zouden allemaal eens vaker NEE moeten zeggen. Ik ben zelf iemand die het graag iedereen naar zijn of haar zin wilt maken, ik kan mij enorm druk maken over dingen en zei altijd snel JA, omdat ik niemand wilde kwetsen. Maar werd ik daar blij en gelukkig van? Vaak niet. Ik zei Ja op een dag extra werken bij mijn baas, terwijl ik zo genoot van een dag thuis samen met Thijs in die tijd. Ik zei Ja op een samenwerking terwijl ik het al zo druk had en ik zei JA op de vraag of een klasgenootje van de kinderen voor de honderdste keer weer mocht komen eten tussen de middag, terwijl ik daar eigenlijk even geen energie voor had.... 

Allemaal dingen waar ik uiteindelijk zelf last van had. En daarom besloot ik om vaker NEE te zeggen. In het begin was dat lastig, want ik wilde niemand kwetsen en vooral iedereen te vriend houden. Maar ik kwam erachter dat het best prima te doen was. Dat ik best NEE kon zeggen als ik iets niet wilde en inmiddels zeg ik vaker NEE dan JA! En weet je, ik voel mij daar goed bij. En ik vertel je graag hoe ik dat heb geleerd.

Waarom zeg je eigenlijk JA op iets wat je niet wilt? 

Als je een net zo iemand bent zoals ik, dan vindt je het fijn om mensen blij te maken. Je wilt graag dat iedereen je aardig vindt en doet daar dan ook erg je best voor. Natuurlijk help ik wel een avond met traktaties maken! En JA, ik werk graag extra uren. Maar je zult merken dat je er uiteindelijk zelf niet blij van wordt. Bij mij viel het kwartje toen ik weer eens 's avonds wakker lag en lag te piekeren over iets wat ik ging doen waar ik helemaal geen zin in had. En natuurlijk moet je weleens dingen doen in het leven die niet zo leuk zijn, maar waarom zou je onnodige dingen doen die je niet leuk vindt? Alleen maar om iemand anders blij te maken? Dat heeft geen enkele zin. 

Neem de tijd om antwoord te geven...

Inmiddels vliegt het woordje NEE makkelijk mijn mond uit. Nee, het komt niet uit, Nee, dan kan ik niet en Nee, ik heb andere plannen. (Ook al zijn die plannen een dag met mijn gezin spelletjes doen en hangen op de bank, dan zijn dat alsnog mijn plannen) 

Maar in het begin is het lastig om NEE te zeggen. En dan kun je beginnen met de tijd nemen om een antwoord te geven. Als iemand iets aan je vraagt waarbij je meteen NEE!!! denkt, maar dat lastig vind om te zeggen, kun je antwoorden dat je er even over nadenkt en je er later op terugkomt. Hierdoor kun je er rustig over nadenken en zie je het echt niet zitten? Dan kun je prima antwoorden dat het niet uitkomt of je het niet ziet zitten. Door niet meteen antwoord te geven, geef je jezelf extra tijd en dat is fijn als je niet meteen durft te antwoorden. 

Blijf vriendelijk

Ik schreef afgelopen week in het artikel over mijn onderneming en het moederschap dat er weleens is gevraagd of ik kinderen van iemand wilde opvangen, "Want ik was toch thuis". Tja, ik kan honderd keer gaan uitleggen dat ik dan echt gewoon moet werken en ik liever niet 6 kinderen om mij heen heb rennen, maar dan nog. Ook al zou ik niet werken en thuis op de bank hangen de hele dag (even generaliseren) dan nog hoef ik niet iemand anders kind op te vangen, naar school te brengen of uren te vermaken. Ik vind het gezellig als er vriendjes en vriendinnetjes komen eten tussen de middag of komen spelen na schooltijd, maar zeker niet iedere dag en ook zeker niet altijd bij ons (ik vink niks af hoor, maar een beetje gelijk mag het wel zijn) En dat is mijn goed recht of ik nu werk of niet... 

Wat belangrijk is, is dat je natuurlijk altijd vriendelijk blijft. Nee, ik heb geen zin om jouw kind op te vangen klinkt nogal negatief en niet erg aardig. Maar Nee, het komt nu niet uit of Nee, je speelt al iedere week bij ons is een prima antwoord. Zolang je vriendelijk blijft kun je ook prima nee zeggen. 
Nee zeggen, dat doe je zo

Oefenen;


Net zoals je vroeger voor een toets of examen leert... moet je ook oefenen en leren om NEE te zeggen, omdat het nu eenmaal in ons zit om anderen te helpen en daardoor sneller JA te zeggen. Veel oefenen dus, eerst tegen de mensen waarvan je weet dat ze het echt niet erg vinden als je vaker NEE zegt, dan via een appje, dat is minder confronterend en zo steeds een stapje verder. Hoe vaker je NEE zegt (en je de voordelen daarvan ondervindt) hoe makkelijker het wordt.


Terugkomen op je antwoord;


Het moeilijkste is misschien wel terugkomen op je antwoord. Je hebt iemand al iets beloofd, maar ziet het toch niet zitten. Weet dat je altijd terug mag komen op je antwoord, dat je altijd alsnog mag zeggen dat het niet uitkomt of je het niet ziet zitten. Dat is niet erg. Natuurlijk geldt dit ook andersom, misschien heb je te snel NEE gezegd of is je agenda ineens een stuk leger en heb je wel zin in een dag extra werk, dan kun je alsnog aanbieden om dat te doen. Bedenk dus dat het antwoord dat je geeft in eerste instantie nooit meteen vast staat. Je kunt natuurlijk niet altijd eerst JA zeggen en er daarna op terugkomen, dat is niet netjes.


En zo heb ik geleerd om vaker NEE te zeggen. Ik voel mij niet verplicht om slecht betaalde opdrachten aan te nemen, andersmans kinderen op te vangen, op te draven bij allerlei verjaardagen, mijn eigen verjaardag te vieren of te helpen op school. Heb ik er wel tijd en zin in, dan doe ik het misschien wel, maar alleen als het mij uitkomt. En dat geeft een rustig gevoel.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: