Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Krijgen onze kinderen teveel zakgeld?!

Onze kinderen krijgen iedere week zakgeld, op zaterdagavond leg ik het altijd klaar en dan doen ze de muntjes op zondagochtend in hun spaarpot. Als ze iets willen hebben, dan wordt de spaarpot geleegd en dan kijken we of ze het kunnen kopen. Soms willen ze dan graag naar de winkel en soms vinden ze het toch zonde om alles uit te geven en gaat alles weer terug ;)

Wij begonnen een aantal jaar geleden met zakgeld. In eerste instantie alleen voor Thijs, maar sinds de meiden dit doorhadden, wilden zij natuurlijk ook! Helemaal prima.

De grote voordelen van zakgeld;

Ik las dat ongeveer 69% van alle kinderen zakgeld krijgen, meestal begint dat rond 6 jaar. (Bij onze meiden dus eerder) Ik vind zelf dat er een aantal grote voordelen zijn aan het geven van zakgeld;

* Kinderen leren met geld om te gaan. Voor een duurder iets moeten ze langer sparen en ze kunnen zelf beslissen of ze dat willen. 
* De muntjes tellen helpt ook bij het leren rekenen. Ze hebben 3 euro en willen iets kopen van 5 euro, hoeveel moet je dan nog sparen?
* Het zal niet bij ieder kind zo zijn, maar hier wordt er in de winkel niet bijna niet gezeurd. Als ze iets leuks zien en vragen of ze het mogen hebben dan spreken we vaak af dat ze ervoor kunnen sparen! En soms zien ze iets wat ze heel graag willen hebben, dan kunnen ze hun zakgeld daaraan uitgeven. Als ze hun zakgeld niet bij zich hebben, schieten wij het weleens voor en betalen ze het thuis terug. 

Hoeveel is eigenlijk "normaal"?

Normaal is natuurlijk een groot woord. Het heeft alles te maken met je eigen inkomen en wat je zelf prettig vindt. Het ene kind zal alles uitgeven, al krijgt hij of zij € 20,- en het andere kind spaart rustig verder. Ik heb even gekeken bij het Nibud wat gemiddeld is voor onze kinderen. De meiden zijn 5 jaar en gemiddeld wordt er dan € 0,50 gegeven.
Thijs is 8 jaar en gemiddeld wordt er dan € 1,- tot € 2,- gegeven. De bedragen zijn per week.

Wat krijgen onze kinderen;

Met de meiden lopen we mooi op schema, want zij krijgen beiden € 0,50 precies wat er gemiddeld wordt gegeven. Thijs krijgt € 1,- dus daarmee zitten we een beetje aan de lage kant, maar tot nu toe is het meer dan genoeg, want...

Onze kinderen krijgen van 1 opa en oma iedere maand een briefje van € 5,- Toen ze nog klein waren stortte ik het bedrag op hun spaarrekening voor later, maar nu krijgen ze het zelf en willen ze het natuurlijk ook zelf besteden, dus dat is prima. 

Daarnaast heeft Thijs vooral vaak een verzameling van extraatjes... Hij vroeg bijvoorbeeld voor zijn verjaardag cadeautjes, maar ook een aantal cadeaubonnen omdat hij op dat moment niets wist. Ook met zijn kinderfeestje kreeg hij een aantal cadeaubonnen, er ligt er nu nog 1 van € 10,- in de kast. Soms doet Thijs een klusje en vraagt dan wat hij kan verdienen.. dat geld verdienen vindt hij erg interessant, dus eens in de zoveel tijd doet hij voor ons een klusje en krijgt daar bijvoorbeeld € 0,50 voor. Ook weer mooi meegenomen ;) 

Wat kopen ze van hun zakgeld?

Vooral Thijs spaart vaak wel voor iets duurders. Hij is gek van Pokemon en koopt dat bijvoorbeeld een groot pakket kaarten voor zo'n € 25,- Daar moet hij best even voor sparen! Daarnaast koopt hij weleens een spel voor de Switch. Die kosten zo € 50,- dus daar gebruikt hij vaak een cadeaubon bij en ook daar spaart hij langer voor, hij vindt het geen probleem om daarop te moeten wachten.

De meiden kopen vaker wat goedkopere dingetjes, die vinden het interessanter om het geld sneller uit te geven. Ze kopen bijvoorbeeld poppenkleertjes of een pruldingetje... niet helemaal mijn idee, maar oke, zij vinden het leuk. Ook vinden ze het geweldig om naar de snoepwinkel te gaan en daar snoepjes te kopen. Ze kiezen dan bijvoorbeeld een lolly voor € 0,50 en andere losse snoepjes die je daar kunt krijgen voor weinig. Nu hebben we ook altijd snoep in huis, maar dat eten ze vrij weinig, daarom vind ik het ook prima om weleens naar de snoepwinkel met ze te gaan!

Handige tips;

Ik heb nog een aantal handige tips met betrekking tot het geven van zakgeld;

* Kijk goed naar je kind. Maakt hij of zij alles altijd snel op of kan hij goed sparen? Je kunt ook afspreken met je kind dat hij bijvoorbeeld de helft moet sparen voor "later" of voor iets groters.

* Geef zakgeld altijd contant. Voor kinderen is het niet zichtbaar op een rekening en dat maakt het minder leerzaam. Omdat er nu in winkels minder contant betaald kan worden, vind ik het zelf wekelijks een uitdaging om de juiste muntjes bij elkaar te zoeken, haha! Ik heb zelf nu veel minder contant geld in huis! Maar tot nu toe lukt het aardig met wisselen.

* Geef het zakgeld iedere week op hetzelfde moment. Bij ons is dat dus zondag ochtend, dan ligt het klaar. Zo maak je het duidelijk voor je kind en hoef je niet in 1 keer een paar weken te betalen, dat is niet helemaal eerlijk.
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: