Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Bespaar tip van de dag;

Zo hou je jezelf warm deze winter

Regelmatig delen we bespaartips op de blog. De bespaar tip van de dag is altijd een goede tip om de komende tijd mee aan de slag te gaan. Hier schreven we al over koken voor 2 dagen en vaker de fiets pakken. Vandaag gaan we het hebben over de komende winter, want hoe hou je jezelf warm als de rekening niet meer te betalen is en de verwarming dus zoveel mogelijk uit staat? We geven vandaag wat handige tips… 

Ik schrijf regelmatig over de gas en elektra prijzen en voor je het weet zijn artikelen alweer achterhaald. De prijzen lopen enorm op, dalen dan vaak weer iets, om daarna weer volop op te lopen. De prijzen zijn overal hoog, maar niet zo hoog als in Nederland, we zitten echt middenin een grote energiecrisis. En met de herfst (en daarna de winter) voor de deur is het belangrijk om zoveel mogelijk te besparen als je de rekening nog betaalbaar wilt houden. Bedragen van € 700,- of €800,- per maand zijn geen uitzondering meer, bizar.


Het meeste gas verbruik je met het verwarmen van je woning. Nu is iedere woning anders. Als je een goed geïsoleerd huis hebt, dan kun je de warmte beter binnenhouden dan bij een huis waar de wind doorheen waait. Maar door je verwarming zoveel mogelijk uit te laten, kun je enorm besparen op je verbruik en is de rekening (hopelijk) voor meer mensen nog te betalen. Dus hoe hou je jezelf warm, met zo min mogelijk verwarming? We delen graag een aantal handige tips; 


1. Laat de zon binnen 


Als de zon schijnt, maak er dan gebruik van! Wij zorgen er in de winter altijd voor dat de gordijnen open gaan als de zon (eventjes) schijnt. Bij ons warmt het huis zo op naar 23 graden als de zon een paar uurtjes schijnt. Zo houden we het binnen warm en op die dagen kan de verwarming uitblijven. 


Ook als het minder geïsoleerd is, kan de warmte van de zon een aantal uurtjes verwarming schelen, dus doe de gordijnen open en laat de zon lekker naar binnen schijnen. 


2. Verwarm niet het hele huis 


Wij vinden zelf de typische verwarmingslucht niet erg lekker, het voelt vaak drukkend en ik krijg er zelf bijvoorbeeld last van (door hoofdpijn). Wij verwarmen dus niet het hele huis, alleen de benedenverdieping wordt verwarmd. Zo staan er bij ons, ook in de winter regelmatig ramen open (lekker frisse lucht!) en de slaapkamers zijn lekker koel, maar wij vinden dat lekkerder slapen. 


Verwarm dus alleen het gedeelte van je huis waar je het meest bent, dat kan enorm schelen. 


3. Kleed je warm aan 


Dit klinkt misschien als een dooddoener, maar er zijn genoeg mensen die in de winter in een t-shirt rondlopen en de verwarming lekker hoog doen. Zorg ervoor dat je warm gekleed bent. Denk aan een lekkere dikke trui of vest en lekkere warme sloffen. 


4. Schaf warmte aan 


En dan bedoelen we warmte in de vorm van dekentjes op de bank (heerlijk om ’s avonds onder een dekentje te kruipen) en bijvoorbeeld een kruik om je bed lekker op te warmen. Je hebt zelfs hele grote truien waar je helemaal in weg kunt kruipen. 


5. Blijf bezig 


Als je stil zit, dan krijg je het sneller koud, dan is het dus lekker om onder zo’n dekentje te kruipen. Maar als je bezig bent, dan krijg je het al snel warm. Denk aan stofzuigen, schoonmaken, de was ophangen, opvouwen, opruimen in huis etc. Je kunt ervoor kiezen om ’s ochtends meteen lekker aan de slag te gaan, dan hoeft de verwarming in ieder geval de eerste uren niet aan. 


6. Ga naar buiten en beweeg 


Door buiten te bewegen zorg je voor een betere doorbloeding. En… het is natuurlijk heerlijk om daarna weer binnen te komen en te voelen hoe lekker warm het eigenlijk in huis is. Als je matig intensief hebt bewogen, dat betekent dat je goed doorstapt en je hartslag is verhoogd, dan zul je merken dat je de uren daarna ook warmer blijft, dat effect werkt altijd goed door. 


7. Drink iets warms 


In de herfst en winter drinken we meer warme dranken. Denk aan warme chocolademelk, een lekkere kop koffie of… thee! Wij zijn allemaal gek op thee en er zijn zoveel smaken… zorg ervoor dat je voorraad binnenkort aangevuld wordt en probeer eens wat andere smaakjes uit. Een lekkere warme drank zorgt ervoor dat je lekker opwarmt. 


8. Wen aan de kou 


Je lichaam kan wennen aan een koudere omgeving, dat gaat vaak vanzelf. Vindt je het dus erg lastig om de verwarming helemaal niet aan te zetten, oefen dan met een graad lager en dan nog eens een graad lager. Je zult merken dat je het in het begin koud hebt, maar dat dat steeds minder wordt. Je kunt daar echt aan wennen. Ik merk dat ik het nu helemaal niet snel koud heb en het wel enorm warm heb als ik ergens kom, waar de verwarming wel hoog staat… dus wen in kleine stapjes aan meer kou, dat scheelt echt. 


9. Doe mee aan een challenge


We kunnen heel veel tips delen, maar het is natuurlijk gewoon rot als je de rekening niet meer kunt betalen en je de verwarming eigenlijk niet aan durft te zetten. Het is voor veel mensen echt verschrikkelijk, naast de stress die erbij komt kijken nu de herfst en de winter nog moeten beginnen. Ik denk dat iedereen graag in de toekomst zou willen kijken… wat gaan de prijzen doen? Kunnen we ons huis wel gewoon verwarmen of zijn we straks opgelucht dat de winter voorbij is. Komt er een milde winter en scheelt dat veel of wordt het erg koud? 


Voor veel mensen is het inmiddels bittere noodzaak om de verwarming zoveel mogelijk uit te laten en dat is heel naar. Probeer er (iets) positiever naar te kijken. Doe bijvoorbeeld mee met een challenge. Wij deden afgelopen winter een challenge om de verwarming een maand niet aan te doen, maar op internet kun je, samen met anderen, meedoen aan challenges zoals; zo min mogelijk verbruiken, de verwarming zo laat mogelijk aanzetten en nog minder verbruiken dan vorig jaar. Dat maakt het nog steeds niet leuk, maar door dit samen met anderen te doen, wordt je wel gemotiveerd om er iets positiefs uit te halen en er met anderen over te kletsen en elkaar te motiveren, dat kan erg helpen. (En je bent niet alleen, dat gevoel helpt hopelijk al iets) 


10. Kies andere manieren om te verwarmen 


Veel mensen bereiden zich voor op de winter door een andere manier van verwarmen te kiezen. Heb je zelf bijvoorbeeld zonnepanelen, dan kun je misschien iets met een elektrisch kacheltje. Of misschien is het handig om de open haard of houtkachel weer te gaan gebruiken. Hoewel de prijzen van elektriciteit en hout ook enorm stijgen, is het dus altijd goed uitrekenen of het wel zinvol is. Maar je een beetje voorbereiden kan geen kwaad. 


Door deze tips hopen we allemaal dat het meevalt deze winter. We kunnen helaas niet in de toekomst kijken, maar zo min mogelijk verbruiken dat kan wel. Kom je in de problemen en kun je je rekening niet meer betalen? Vraag hulp en neem zo snel mogelijk contact op met je leverancier.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: