Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Suikervrij bakken met kinderen,

5 handige tips!

Suikervrij bakken met kinderen, 5 handige tips!

Bakken doen wij hier in huis heel erg graag. Wij staan wekelijks wel in de keuken om recepten uit te proberen en nieuwe recepten te ontwikkelen, die we natuurlijk ook regelmatig delen op de blog. De kinderen helpen geregeld mee, de een vindt het bakken van koekjes het leukste, de ander houdt van taarten en chocolade en dan hebben we ook nog een hartige fan in huis. We bakken dus heel wat af. 


Met bakken denk je al snel aan suikerrijke baksels, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd. We krijgen allemaal al veel suiker binnen (en dat zit echt niet alleen in bijvoorbeeld frisdrank, maar in nog veel meer producten) en daarom is het ook weleens fijn om suikervrij te bakken. Dat lijkt soms wat ingewikkelder, maar dat valt gelukkig reuze mee. Vandaag delen we graag 5 handige tips om suikervrij te bakken met kinderen. 


1.Kies zoete vervangers


suikervrij eten wordt steeds populairder en een groot voordeel van suikervrij eten is dat je op een gegeven moment echt minder behoefte hebt aan suiker. Je lichaam went aan minder suiker en dat heeft grote voordelen voor je gezondheid en ook voor je smaak. 


Je zult merken dat je veel dingen enorm zoet vindt samen, terwijl je ze eerder altijd heerlijk vond. Toch willen we in een baksel natuurlijk wel een beetje de zoete smaak terug laten komen. Daarom kun je kiezen voor zoete vervangers, die, als je suikervrij eet, zoet genoeg zijn. Denk hierbij aan;

  • Dadels
  • Rozijnen
  • Banenen
  • Aardbeien / frambozen 
  • Gedroogd fruit 


Door zoete vervangers te gebruiken (die alleen natuurlijke suikers bevatten) krijg je al veel minder suiker binnen. 


2. Maak er een feestje van 


Als wij met de kinderen bakken, dan maken we er een feestje van. Het gaat om het bakken, samen tijd doorbrengen en samen iets moois en lekkers maken. 


Als je suikervrij wilt bakken samen met de kinderen, dan is dat niet minder lekker of minder leuk. Maak hier dus ook een feestje van! Kies samen een recept uit, laat de kinderen afwegen en meten (en de mixer of spatel aflikken!) en geniet van de tijd samen. 


Als je zelf suikervrij ziet als saai / minder lekker of overdreven gezond, dan zullen de kinderen dat ook vinden. 


3. Bak ook eens hartig 


Veel kinderen hebben de voorkeur voor zoet, maar zoveel mensen, zoveel wensen. Thijs is dol op hartig, maar ook de meiden vinden het inmiddels erg lekker. Kinderen moeten vaak wennen aan de “zwaardere” smaak van hartig, maar door veel te proeven, wordt het steeds meer gewaardeerd. 


En dat brengt mogelijkheden met zich mee! Want waarom zouden we allemaal zoet bakken? Kies ook eens voor hartig (en dus suikervrij) 


Wij maken graag een hartige taart (met lekker veel groenten en kaas) of bijvoorbeeld de plaattaartjes met spinazie die hier regelmatig op tafel staan. De kinderen vinden het heerlijk om dan te helpen, want tijdens het bakken worden de stukjes geitenkaas gretig voorgeproefd. 


4. Uitproberen maar 


Bakken is juist zo leuk omdat je van alles uit kunt proberen. En hoewel dat betekent dat er ook weleens iets tegenvalt, dan is dat maar zo. 


Door uit te proberen, opnieuw te beginnen en andere smaken en producten te gebruiken, komt je vaak tot het beste eindresultaat. Wij hebben hier dus regelmatig “een uitprobeersel” op tafel staan. Juist de dingen waarbij je soms twijfelt, zijn als je ze maakt opeens echt heel erg lekker! En zo ontdek je nieuwe smaken, nieuwe keukens en ingrediënten. Dat geldt niet alleen voor de kinderen, dat geldt voor ons net zo goed. 


Dus we maakten eerder brownies met bonen, bananenbrood muffins met blauwe bessen en pinda koekjes.


5. Gebruik smaakmakers 


Je kunt je baksels met heel veel verschillende smaakmakers op smaak brengen, dat hoeft echt niet altijd suiker te zijn. Er zijn zoveel lekkere smaakmakers, die je echt allemaal eens zou moeten proberen;

  • Kaneel
  • Koek en speculaaskruiden
  • Citroen/ sinaasappel/ mandarijnen schil 
  • Vanille 
  • Kokos 
  • Nootjes zoals pistachenootjes, walnoten, hazelnoten, macadamia en pinda’s (officieel geen nootjes, maar wel erg lekker) 


Met deze 5 tips maak je suikervrij bakken, samen met de kinderen een stuk toegankelijker en makkelijker. Veel bakplezier! 

Onze week: Winkelen, een ongeluk, een run en de winter Efteling
door Doortje 16 december 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Recept: Kerststerren van bladerdeeg met chocoladevulling
door Doortje 14 december 2025
Vandaag delen we weer een heerlijke receptje voor de kerstdagen!
10 slimme tips om te besparen op je kerstboodschappen (zonder in te leveren op gezelligheid)
door Doortje 13 december 2025
Wij delen vandaag 10 slimme tips om te besparen op je kerstboodschappen
Voorbereiden op een recessie? Dit kun je doen!
door Doortje 11 december 2025
Na een hoge inflatie volgt vaak een recessie, maar dat is nu nog extra onzeker. Toch kan het geen kwaad om je een beetje voor te bereiden.
Onze week: Sinterklaas, ontbijt op bed en nieuwe sportkleding
door Doortje 9 december 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Wat je moet weten over moderne trends en klassieke kledingstukken
door Doortje 8 december 2025
Vandaag vertellen wij je alles over moderne trends en klassieke kledingstukken (Gesponsord artikel)
Dit kun je maken met Sinterklaas left overs!
door Doortje 6 december 2025
Heb jij ook nog veel Sint lekkers over? Ik vertel je vandaag graag wat je daar allemaal mee kunt maken!
Koken met seizoensgroenten in december: vers, voedzaam en verrassend lekker
door Doortje 4 december 2025
Welke seizoensgroenten zijn er eigenlijk in December? Vandaag zetten wij ze voor je op een rij!
Onze week: Kerstbomen opzetten, schoen zetten, kruidnootjes bakken en stage
door Doortje 2 december 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
5 x besparen in December
door Doortje 1 december 2025
De laatste maand van het jaar is begonnen. Ook deze maand delen we weer 5 handige bespaartips of opdrachten om mee aan de slag te gaan, succes!
Show More