Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Midden in de winter de verwarming de hele maand uit...

wij probeerden het!

Midden in de winter de verwarming de hele maand uit... wij probeerden het!

De gasprijzen... moeten we daar nog iets over zeggen? Ze stijgen en stijgen, net als veel andere kosten. De kans is groot dat we met zijn allen (veel) minder gas moeten gaan gebruiken, maar heel eerlijk... als dat de prijs is die wij moeten betalen voor de ellende in de wereld, dan zetten we de verwarming graag (nog) een beetje lager.


Wij verbruiken niet veel elektra en gas. Door de jaren heen zijn wij hier altijd zuinig mee geweest. De kosten zijn op dit moment zo'n € 90,- per maand, voor een gezin van 5. Als ons contract nu zou aflopen, dan zou het bedrag € 150,- worden.... maar wie weet hoe ver de prijzen nog verder stijgen. In Augustus loopt ons huidige contract af en weten we pas echt meer.


Juist omdat wij altijd al zuinig doen, wilden wij kijken of we nog meer konden doen... hoe zou het zijn om de verwarming helemaal niet aan te zetten? Zou ons dat lukken? En zouden we nog zuiniger kunnen doen met elektra? En kunnen we dit wel doen met 3 kinderen? In de kou zitten is ook niet fijn. En toch even een kleine disclaimer; onze woning is goed geïsoleerd, met ramen aan de zonkant. In een tochtige, oudere woning zou de challenge veel minder kunnen.


Toch besloten we samen om alle bezwaren even lekker aan de kant te schuiven en de uitdaging aan te gaan. We zouden proberen om heel Februari de verwarming niet aan te zetten... en om verder gewoon zuinig te doen.


Wil je deze challenge ook doen? Let dan goed op dat je woning niet te vochtig wordt, dit kan schimmel veroorzaken en dat is niet goed voor je gezondheid, luchtvochtigheid reguleren is dan ook van belang, houd dat in de gaten!


De eerste helft van Februari;


Hoewel wij dus altijd wel oppassen, doen we de verwarming toch aan als het koud wordt. Dus de eerste 2 weken was het best even wennen. We hadden wel geluk; Februari was zonnig... normaliter heeft Februari zo'n 92 zonuren en deze keer waren dat er 109. Daar konden we mooi van profiteren. Iedere keer als de zon scheen, gingen de gordijnen beneden en op de bovenverdieping open, zo warmde het huis lekker op. Ook merkten we, zelfs in de eerste twee weken, dat de dagen echt al langer werden. Meer licht in huis, betekent ook langer en sterkere zon.


Wij hebben een goed geïsoleerd huis en dat hielp ook meteen mee. Hoewel de verwarming op sommige dagen echt wel terug liep, omdat we 's ochtends altijd alles open gooien... Ik zag hem eens op 17,5 graad en zelfs een keer naar 17 graden zakken. Dat was minder fijn, maar we deden een vest aan... deden de muziek aan en na een kwartiertje dansen waren we weer opgewarmd.


Wat mij vooral opviel was hoe de kinderen het deden; Zij wisten niet van deze uitdaging en hebben nooit geklaagd over kou. Sterker nog... ze renden op hun blote voeten door het huis toen ik het soms best even wat kouder had. Hoewel wij zo getwijfeld hadden of we deze challenge wel konden doen met de kinderen, konden zij het eigenlijk beter dan wij, haha!


Storm!


Februari was ook erg stormachtig.. we weten allemaal nog wel die vrijdagmiddag, waarbij ook onze schutting een gedeelte omwaaide. Uiteindelijks stormde het 6 dagen op rij! Maar was de temperatuur ook weer zacht, dus hier hadden we met de challenge dan weer geen last van.


De tweede helft van Februari;


Februari is natuurlijk winter, maar we hadden geluk... het heeft de hele maand niet eens keer gevroren overdag. Dat scheelt natuurlijk bij het afkoelen van het huis. De maand kabbelde lekker voort en met heel wat regen was er tussendoor dus ook lekker wat zon. 'S avonds hadden we een lekker dekentje op de bank en zo ging het eigenlijk best prima.


De uitdaging werd eind Februari nog een tikje uitdagender; De kinderen hadden vakantie en waren jarig. Dat betekende bijna de hele week voor visite. En met visite ga je natuurlijk niet in de kou zitten... Hoewel ik even twijfelde of we het wel zouden halen, bleek ook hier de zon weer de grote oplossing. Op de visite dagen scheen gelukkig de zon... op zaterdag 26 Februari werd het met de zon zelfs 21 graden binnen en had de visite (en wij!) het erg warm!


28 Februari was Thijs jarig en was alle visite geweest. We gingen een dagje uit omdat de kinderen studiedag hadden en haalden ook de laatste dag van de challenge! Wat tof dat we het gehaald hadden en eerlijk is eerlijk... het had helemaal niet veel moeite gekost.

besparen op gas

Ons verbruik en de kosten in Februari;


Nu Maart is begonnen kwam ook het gebruikersoverzicht in de mailbox binnen. We waren natuurlijk mega benieuwd; Hoeveel zouden we verbruikt hebben? (Wij koken overigens ook op gas)


Elektra;


Eerst het stroomverbruik maar even; We verbruikten in Februari 196 kWh. Volgens onze leverancier zitten we daarmee tussen het verbruik van een 1 en 2 persoons huishouden in voor die maand. Met 5 personen werd gemiddeld 376 kWh verbruikt, al vraag ik mij altijd af of de kinderen meegeteld kunnen worden als "1 persoon)


Gas;


Het gasverbruik ging, ondanks dat we altijd zuinig doen ook flink naar beneden. Het scheelt natuurlijk enorm als de verwarming uit blijft. We verbruikten 33 m2 in Februari. Onze leverancier vertelde erbij dat bewoners van een tussenwoning (die wij hebben) in Februari gemiddeld 193 m3. verbruikten! Een enorm verschil dus....


De kosten;


Ons voorschot staat nog steeds op € 90,- maar deze maand waren alle kosten bij elkaar; € 41,87! Echt een goede besparing en als de gasprijzen door blijven stijgen, dan moeten we de challenge komende winter zeker nog eens herhalen....


Inmiddels zijn we alweer ongeveer op een derde van de maand Maart. We weten allemaal dat de zon echt goed zijn best doet en daarom heeft de verwarming tot nu toe ook niet aan gestaan... ik merk dat, hoewel wij al zuinig deden, dit ook echt een verandering heeft gebracht. We letten allemaal op (de kinderen inmiddels ook... ook al blijf ik soms natuurlijk alsnog vragen wie het licht aan heeft laten staan) ;)


Het was een mooie challenge, waar wij veel van hebben geleerd. Op naar de lente, naar nog veel meer zonnige dagen en voor iedereen heel veel warmte in huis!


Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: