Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

5 tips om meer plastic vrije producten te gebruiken

5 tips om meer plastic vrije producten te gebruiken
Plastic was de perfecte uitvinding van de vorige eeuw; overal voor te gebruiken en goedkoop te maken. Inmiddels weten we wel beter, we komen om in het plastic! Plastic op straat, een bomvolle zee en bijna alles zit verpakt in plastic, het is verschrikkelijk. Nu we weten hoe slecht het is voor het milieu en hoeveel dieren er gewond raken, is het tijd om veel minder plastic te gebruiken. Samen met onze kinderen zijn wij druk bezig om de buurt schoon te houden en plastic op te ruimen, maar wij proberen zelf ook steeds minder plastic te gebruiken. Dat is soms lastig, maar gelukkig wordt het steeds makkelijker. Vandaag geef ik je 5 handige tips om meer plastic vrije producten te gebruiken en dus minder plastic afval te hebben. 

1. Stap over op plastic vrije verzorgingsproducten

Wist je dat je tegenwoordig heel veel verzorgingsproducten plastic vrij kunt aanschaffen? Als je bedenkt hoeveel plastic flessen je gebruikt voor shampoo, douchegel of bijvoorbeeld zonnebrand crème, dan zijn dat er heel veel. HappySoaps gaat dit probleem gemakkelijk tegen. Zij verkopen plastic vrije verzorgingsproducten. Het bedrijf is pas in Juni 2019 gestart en inmiddels hebben ze heel veel enthousiaste vaste klanten. De producten worden in Nederland gemaakt, waardoor de CO2- voetdruk zo klein mogelijk blijft. Daarnaast hebben ze voor ieder wat wils. De producten zijn gemakkelijk in gebruik, goed geprijsd en zijn goed voor de planeet en de dieren (geen palmolie, geen andere rotzooi en vegan!) 

Ik mocht een aantal plastic vrije verzorgingsproducten uitproberen. De aloe vera shampoo is een shampoo bar. Het lijkt op een zeepblok, zoals we die allemaal wel kennen. Je neemt de bar mee onder de douche, maakt hem nat en kunt er daarna je haar mee inzepen. Wij hebben hem alle 5 uitgeprobeerd. De kinderen vonden de shampoo bar ontzettend lekker ruiken en mijn haar werd er lekker zacht van. Het voelde fijn en met 90-110 wasbeurten kunnen we even vooruit! Dat scheelt heel veel plastic flessen. 

Wat ik heel erg mooi vond is dat HappySoaps ook zonnebrandsticks verkoopt. Ik wist zelf helemaal niet dat je deze plastic vrij kunt aanschaffen. Ik vind het altijd belangrijk om goed te smeren als de zon schijnt, ook de kinderen moeten er altijd aan geloven, dus er gaat hier heel wat zonnebrand crème doorheen. Wij hebben de stick met SPF 30 uitgeprobeerd. De stick smeert goed uit en ook de kinderen konden dit gemakkelijk zelf doen. Natuurlijk is het belangrijk om sowieso niet te lang in de zon te zitten, maar de zonnebrandstick deed het goed; niemand is verbrand, dus het is een goede vervanger voor de zonnebrand crème die in de plastic flessen of rollers zit. 

Wij zijn inmiddels dus om. Verschillende producten in de badkamer zijn al vervangen door de producten van HappySoaps. De Bath bombs zorgen voor een heerlijke avond in bad en ik ga de komende tijd verder met het uitproberen van nog meer producten en ik ben benieuwd hoe weinig plastic afval wij over houden. Ik houd jullie natuurlijk op de hoogte! 
HappySoaps aloe vera shampoo bar

2. Koop plastic vrije boodschappen 


In de supermarkt vind je veel plastic verpakkingen, maar het is zeker mogelijk om minder plastic mee te nemen in je boodschappenkar. Bij de fruit en groenten afdeling zijn veel producten ook los te koop. Ik neem regelmatig losse bananen mee, komkommers, paprika’s en nog veel meer. 


Kies ook vooral meer voor producten in glazen potten, pasta in kartonnen doosjes en maak schoon met baking soda. Natuurlijk neem je je eigen boodschappen tassen mee naar de supermarkt, die kun je eindeloos opnieuw gebruiken. 


3. Neem zelf iets mee onderweg 


Nu we allemaal weer meer onderweg zijn naar kantoor, lonkt de afhaalkoffie op het station. En als je trek hebt, dan is dat zakje snoep snel gekocht. Maar het kan natuurlijk ook anders. Schaf eenmalig een hervulbare fles aan en neem die mee. Voor de lekkere trek neem je een bakje met nootjes mee of je stopt een “good old” appel in je tas. 


Ik let hier ook op bij onze kinderen, zij nemen dagelijks een 10-uurtje mee naar school. Ze hebben een beker met water en een broodtrommel met fruit, brood of weleens een koekje. Geen pakjes drinken, verpakte koeken of voorgesneden fruit uit een plastic bakje. Het scheelt zoveel afval als ze gewoon stukjes appel, een banaan of een boterham meenemen. En de beker met water lest de dorst en is een stuk gezonder dan fruitdranken of pakjes chocolademelk. 


4. Recyclen 


Probeer zoveel mogelijk te gebruiken wat je hebt. Je kunt zelf thuis ook prima recyclen. Glazen potjes van de jam gebruik ik bijvoorbeeld om restjes in te vriezen. Als je de potjes niet helemaal tot de rand vult, dan gaan ze in de vriezer echt niet kapot. Hierdoor gebruiken we de potjes iedere keer opnieuw, ideaal! 


De grotere glazen potten van bijvoorbeeld bonen, staan mooi op een plank met de voorraad pasta erin. De plastic tasjes die wel het huis binnen komen worden gebruikt als afvalzakjes en enveloppen die nog als post binnenkomen worden gebruikt voor boodschappenlijstjes en om te knutselen. (Net zoals lege wc of keukenrollen, eierdozen en lege hagelslag verpakkingen, het knutselmateriaal vindt je dus prima overal in huis en onze meiden zijn er uren zoet mee.) 


5. Kies voor tweedehands 


Jullie weten inmiddels zeker wel dat ik fan ben van tweedehands. Als je producten niet opnieuw koopt, dan scheelt dat vaak veel plastic. Van kinderspeelgoed tot kleding en van fietsen tot boeken. Er wordt niets nieuws geproduceerd en er hoeft niets verpakt te worden. Ook de spullen die je zelf niet meer gebruikt kun je weggeven of verkopen voor een paar euro. Zo maak je iemand anders weer blij en wordt het product weer wel gebruikt, dat is beter dan dat het bij jou in de kast ligt en er niets mee gebeurt. 


Zo zie je dat er gelukkig veel dingen te doen zijn om je plastic gebruik te verminderen. Het lijkt soms lastig, maar dat is het helemaal niet! Kies de dingen die voor jou belangrijk zijn en als we dat allemaal doen, dan scheelt dat een enorme berg plastic. 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: