Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Waarom geld besparen? 
Waar doen wij het voor?

Waarom geld besparen?
Nu de blog flink aan het doorgroeien is en er steeds meer mensen meelezen, krijg ik steeds meer vragen. Ik schrijf natuurlijk veel over besparen, ik deel handige tips, laat de boodschappen zien en koop en verkoop tweedehands

De meeste voorkomende vraag is inmiddels; Waarom besparen jullie? Hebben jullie een laag inkomen? En de meest deprimerende; is het leven nog wel leuk als je op alles moet besparen? 

Gelukkig is het bij ons geen noodzaak om te besparen en is het dus geen moeten, dat scheelt denk ik al de helft. Daarnaast hebben wij inderdaad geen hoog inkomen, maar ook dat is prima. En ik vind het juist interessant om te laten zien dat je met een laag inkomen ook heel veel kunt. Financiële bloggers die vertellen over hun hypotheek extra aflossen met € 800,- per maand, daar kan ik vrij weinig mee. Hartstikke fijn natuurlijk, maar dat is voor ons niet haalbaar en wat mij betreft ook niet nodig. Ik schrijf graag over onze ervaringen en ik vind het zo ontzettend leuk als ik weer een mail ontvang van iemand die de tips opvolgt en daardoor tientallen euro's per maand bespaart. Vandaag vertel ik je graag uitgebreid waarom wij besparen... 

Het begin;

Laten we even terug gaan naar het begin van onze besparingen. Dat is inmiddels zo'n 11 jaar geleden. We kochten een woning en hadden beiden een goede baan met een goed inkomen. We werkten beiden fulltime en hadden het goed. We konden zelfs nog veel meer lenen, maar dat vonden wij niet prettig, dit huis vonden we mooi en kochten we. 

Nog geen 3 maanden later ging ik uit dienst bij het bedrijf waar ik werkte. Dat had verschillende redenen; het ging niet goed met het bedrijf waardoor er personeel uit moest en ik had het niet erg meer naar mijn zin, dus ik vond het prima. 

Ik besloot om voor mijzelf te beginnen, iets wat ik al jaren wilde doen, maar nooit durfde. Nu was het misschien juist wel de goede tijd hiervoor! Dat betekende natuurlijk wel dat mijn inkomen flink naar beneden ging, in het begin verdiende ik ook echt nog niets met mijn eigen onderneming. Terwijl we dus nog niet zo lang geleden een hypotheek afsloten, was het allemaal best spannend en besloten we om eens te gaan kijken waar we op konden besparen. 

De eerste successen; 

Ik weet nog dat we op een avond samen aan tafel zijn gaan zitten en al onze uitgaven doorkeken. We gaven in die tijd veel aan boodschappen uit, gingen regelmatig samen uit eten en hadden dure verzekeringen. Er bleek heel wat bespaard te kunnen worden.

Langzaam sloten we verzekeringen over, deden we minder dure boodschappen en beetje bij beetje hielden we veel meer geld over. We kwamen erachter dat het leven nog net zo leuk was en we meer dan prima konden rondkomen met minder inkomen, de spaarrekening groeide door en ik kon voor mijzelf werken, ontzettend fijn!  
Werken vanuit huis

Sindsdien besparen we dus. En zoeken we eigenlijk altijd naar de beste deal. Inmiddels hebben we nog veel meer redenen om te besparen;


De kinderen;


Wij werken inmiddels beiden parttime en dat kan doordat we op veel dingen besparen. De kinderen zijn alle drie wel naar het kinderdagverblijf geweest, maar toen wij opeens een hele hoop kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen besloten we dat we de kinderen in de basisschoolleeftijd niet meer naar de opvang wilden doen.


Door te besparen kunnen wij met minder geld rondkomen en meer bij de kinderen zijn. We brengen ze 's ochtends weg, halen ze zelf op en zijn er bijna altijd. Dat brengt voor de kinderen ook veel rust en dat is een mooi extraatje.


Meer vrijheid;


Natuurlijk moet er zeker wel gewerkt worden. Maar omdat wij minder uren werken hebben we veel tijd voor het gezin, maar ook samen. Op vrijdag is Dustin bijvoorbeeld bijna altijd vrij en werk ik ook maar een paar uur. We gaan vaak         's middags samen ergens koffie drinken of regelen dingen zoals dierenarts bezoekjes, de auto die naar de garage moet allemaal op dat soort dagen, dat geeft op andere vrije dagen (als de kinderen thuis zijn) veel tijd om leuke dingen te doen en zelf te bepalen wat wij willen.


Ik heb zelf weleens hele drukke periodes en dan vind ik het heerlijk om een dagje rustig aan te doen, series te kijken en op de bank te hangen, ik laad daar echt van op. Dat kan dus prima op de dag dat Dustin vrij is, hij brengt en haalt de kinderen en regelt verder alles. Zo laden wij vaak omstebeurt op na drukke periodes. Het zelf kunnen beslissen wat je op een dag gaat doen en vooral te kunnen kiezen voor jezelf als dat nodig is, dat is wat ons betreft de ultieme vrijheid.


Belangrijke dingen;


Ik zeg altijd maar; je kunt het beste besparen op dingen die je niet zo belangrijk vindt. Je kunt Netflix opzeggen om een tientje te besparen, maar als jij het heerlijk vindt om series en films te kijken, dan moet je dat zeker niet doen. Juist door te besparen op dingen die jij niet belangrijk vindt (voor de een is dat kleding en de ander gaat nooit uit eten) hou je geld over voor belangrijke dingen.


Wij geven dus wel meer geld uit aan etentjes en vrienden en familie, maar geven weinig uit aan kleding.


Tegenvallers;


Het is niet te voorkomen; financiële tegenvallers. Iedereen heeft ze weleens en soms komen ze allemaal achter elkaar en soms een hele tijd niet. Het geeft enorm veel rust bij een tegenvaller om een spaarrekening te hebben om dit soort dingen op te vangen. Niet te hoeven stressen over waar je het geld vandaan moet halen, maar betalen (en dat is soms echt wel even balen) en weer door... een paar duizend euro achter de hand slaapt echt een stuk beter.


De toekomst;


Niemand weet wat de toekomst brengt, maar het is wel verstandig om over je financiële toekomst na te denken. Hoe zit het met je pensioen? En wat heb je opgebouwd? 


Wat gebeurt er als je arbeidsongeschikt raakt? Of gaat scheiden? Het zijn vaak niet de allerleukste dingen om over na te denken, maar als je financieel gezond bent, dan kun je veel dingen opvangen. Wat extra sparen kan nooit kwaad, niet voor de kleine tegenvallers, maar ook niet voor de grote levens veranderende zaken. Denk na over je toekomst en maak een plan om je doelen te bereiken.


Zo zie je maar... wij vinden het juist heel erg leuk om besparend door het leven te gaan. Het geeft ons vrijheid, veel tijd met onze kinderen en een mooie toekomst. Als je daar even bij stilstaat, dan is het opeens helemaal niet zo erg meer om ieder jaar de verzekeringen over te sluiten of op de aanbiedingen in de supermarkt te letten, je bent niet gierig, maar verstandig en je krijgt er veel voor terug....

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: