Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Uit de schulden komen, 
met deze 10 tips maak je een goede start

Uit de schulden komen, met deze 10 tips maak je een goede start
Schulden, niemand wil ze hebben en toch zijn er heel veel mensen die in de schulden komen. En laten we eerlijk zijn; in de schulden komen kan iedereen overkomen. Natuurlijk helpt het om een buffer achter de hand te hebben om tegenslagen op te vangen, maar alsnog kun je in de schulden belanden. 

Kijk maar eens naar de kinderopvangtoeslag affaire, wij (en ook alle andere ouders) hadden geen idee! Toen bij ons de brief op de deurmat viel dat wij duizenden euro's moesten terugbetalen hebben wij er echt wakker van gelegen. En ja, wij konden dit flink hoge bedrag in 1 keer betalen, al was daarna al het spaargeld waar we de afgelopen 10 jaar voor gewerkt hadden weg, maar er zijn genoeg mensen geweest die in de schulden kwamen en er nog steeds niet uit zijn. Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar kom je in de schulden, dan wil je eruit. Schaam je vooral niet, want heel veel mensen hebben een schuld (een hypotheek) en hoewel dat misschien net even anders voelt, is dat ook gewoon een schuld. 

Met deze 10 tips maak je alvast een goede start om uit de schulden te komen;

1. Overzicht 

Overzicht is het aller belangrijkste, bij alle financiële zaken. Heb je schulden, maak dan een overzicht met welke schulden er zijn en hoeveel schuld er open staat. Zorg dat je alle brieven openmaakt en maak 1 duidelijk overzicht met de schulden en het totale bedrag. 

Veel mensen komen in de schulden omdat zij geen (goed) overzicht hebben. Ze geven ongemerkt meer uit dan ze verdienen of hebben niet door dat een bepaalde vaste last niet kan worden afgeschreven. Door alles iedere maand in de gaten te houden, voorkom je dit soort schulden. Ga iedere maand even een avondje zitten en bekijk (samen met je partner) hoe je ervoor staat. Hoe was vorige maand, hadden we onverwachtse uitgaven? Wat verwachten we voor de komende maand? Etc. etc. overzicht is belangrijk. 

2. Afspraken maken 

Nu je weet welke schulden er zijn en bij wie, kun je afspraken gaan maken om ze af te betalen. Bedrijven kun je opbellen om uitstel te vragen, een betalingsregeling af te spreken en om te vragen of er een (gedeelte) van de schuld kan worden kwijtgescholden (bijvoorbeeld als je een groter bedrag per maand afbetaald) 

Let erop dat je bij deze afspraken goed bedenkt of je de betalingstermijnen kunt betalen. Je kunt makkelijk afspreken dat je € 200,- per maand aflost, maar als je dat niet kunt betalen, dan schiet je er niets mee op. Maak afspraken waar je je aan kunt houden, ten alle tijden. Dan worden je schulden iedere maand een beetje minder. 

3. Vaste lasten eerst betalen 

Wat er ook gebeurt; de vaste lasten moeten sowieso iedere maand betaald worden. Denk aan de huur of hypotheek, want een dak boven je hoofd in het belangrijkste. Denk aan de gas en elektra rekening, want je wilt warm zitten en warm water hebben (en houden). Denk aan verzekeringen, zodat je een goede dekking hebt als er iets gebeurt. 

Vaste lasten moeten dus betaald worden en bekijk iedere maand of ze ook afgeschreven zijn. Dat gaat vaak automatisch, maar het is belangrijk om dit te checken. 
Uit de schulden komen

4. Meer verdienen


Als het mogelijk is, ga dan meer verdienen, het makkelijkste is om meer uren te werken bij je huidige baan, maar denk ook eens aan het 's avonds oppassen op de kinderen uit de buurt of een weekendbaantje. Is het leuk om veel meer uren te werken? Nee, waarschijnlijk niet. Maar tijdelijk kan het zomaar een extra aflossing betekenen en dat betekent weer dat je eerder uit de schulden bent.


Dus probeer een bepaalde periode, bijvoorbeeld een half jaar zoveel mogelijk bij te verdienen en los daarmee je schulden verder af.


5. Geen nieuwe schulden maken


Soms lijkt het wel erg makkelijk; Bij een postorder bedrijf kun je "zomaar" geld lenen. Handig om het hele bedrag aan schulden te lenen en alles in 1 keer af te betalen, toch?! Nee, helaas! De rente op dit soort schulden zijn vaak enorm hoog, waardoor je alleen maar verder in de problemen komt.


Koop ook niks verder op afbetaling. Geen auto, televisie of wasmachine, gewoon geen nieuwe schulden.


6. Weet waar je recht op hebt


Zoek goed uit waar je recht op hebt. Denk aan verschillende toeslagen (en hou er rekening mee als je meer gaat verdienen dat deze lager worden) Maar denk ook aan je loon (klopt dit prima of zou je wel een loonsverhoging kunnen gebruiken) etc. Als je weet waar je recht op hebt of vindt dat je recht hebt op meer loon, dan kun je met dezelfde uren werken, meer verdienen. Dat kan ook allemaal naar de schulden en dat is mooi meegenomen.


7. Besparen, budget (tijdelijk) bijstellen


Als je schulden aan het afbetalen bent is het goed om te besparen op zoveel mogelijk uitgaven. Op de boodschappen, maar zet je budget voor de kapper, uitjes of kledingaankopen tijdelijk een stuk lager. Al het geld dat je bespaart kan naar de schuldeisers, En natuurlijk is het fijn om naar de kapper te gaan, maar door dit even niet te doen, ben je sneller uit de schulden en kun je weer rustig slapen (en naar de kapper wanneer je dat wilt)

besparen op zoveel mogelijk uitgaven

8. Inkomsten op orde


Zorg ervoor dat je inkomsten op orde zijn. Denk dus aan de toeslagen waar je recht op kunt hebben, maar ook of je salaris klopt. Krijg je iedere maand uitbetaald en klopt dit bedrag? (ook als je overuren hebt gewerkt)


Als je financieel in de knel komt, dan kun je bijvoorbeeld ook aan je werkgever vragen of je het vakantiegeld wat je tot nu toe hebt opgebouwd eerder uitbetaald kunt krijgen, hiermee kun je eerder schulden aflossen en dat kan veel rente schelen.


9. Houd alles bij


Houd van elke schuld apart bij hoeveel schuld er open staat, wat je wanneer hebt betaald en hoeveel er daarna nog open staat. Betaal meer aan schulden met hogere rentes, die heb je dan sneller afgelost, waardoor je die aflossingen daarna in andere schulden kunt steken, dat scheelt het meest en zo zie je het snelst resultaat.


Hou ook bij hoe ver je al bent en wat je al hebt bereikt. Veel mensen vinden het prettig om zichzelf te blijven motiveren door tussentijdse doelen te stellen. Bijvoorbeeld bij het afbetalen van de eerste € 1000,- doen ze iets leuks (koffie of een ontbijtje buiten de deur) Door jezelf bij een aantal mijlpalen ook iets extra's te gunnen, blijf je gemotiveerd.


10. Betaal zo snel mogelijk


Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, als je alles snel had kunnen betalen, dan waren er waarschijnlijk geen schulden geweest. Maar... sneller betalen helpt wel degelijk mee. Het scheelt rente op het verschuldigde bedrag en het kan voorkomen dat er deurwaarders aan de deur komen (waar ook weer extra kosten mee gemoeid zijn)


Juist daarom is het ook belangrijk om contact te houden met de schuldeisers en je betalingstermijnen netjes te betalen, dan komen er weinig extra kosten bij en ben je eerder klaar met aflossen. Succes!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: