Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Sparen in "potjes"

handige tips en dit zijn onze spaardoelen!

Sparen in

Sparen kan op vele manieren, het belangrijkste is dat je begint en het gewoon doet. Ik las afgelopen week dat 1 van de grootste Nederlandse banken vanaf volgend jaar helemaal geen rente meer geeft op spaargeld, dus helaas... ons spaargeld wordt ieder jaar minder waard...


Toch blijft het ontzettend belangrijk om te sparen, alleen al om een buffer achter de hand te hebben. Je kunt al je geld in beleggingen of crypto munten steken, maar als je dan snel geld nodig hebt, dan is dat lastiger (helemaal als je net goed in de min staat) Wij sparen dus nog zeker wel en het liefst via de bekende "potjes". Wat dat precies inhoudt (en een aantal handige tips) vertel ik je vandaag;


Wat is het sparen in "potjes"?


Nu we allemaal minder contant geld gebruiken, sparen de meeste mensen niet letterlijk in potjes. Bij veel spaarrekeningen kun je spaardoelen aanmaken en dat zijn dan de potjes. Je hebt je spaargeld dus niet op 1 hoop, maar je hebt het bedrag in allerlei potjes verdeeld.


Waarom sparen in potjes?


Verschillende spaardoelen hebben kan onoverzichtelijk zijn. Door voor ieder spaardoel specifiek een potje aan te maken, kun je zien waar je allemaal voor spaart en hoe ver je daarmee bent. Als je je spaargeld op 1 grote hoop hebt, dan kun je het overzicht daarin verliezen.


Hoe doen wij dat?


Wij hebben jarenlang wel alles op 1 hoop gegooid. Als we een spaardoel hadden, dan keken we wat we al hadden en hoelang we eventueel nog door wilden sparen. Wij sparen sowieso iedere maand wel, dus dan konden we precies uitrekenen hoe lang het allemaal zou duren.


Maar inmiddels hebben wij verschillende potjes. We kregen op een gegeven moment grotere spaardoelen (die je niet in een paar maanden bij elkaar hebt gespaard) en vonden het wel zo prettig om voor alles tegelijk te gaan sparen. Zo kun je het geld dus iedere maand verdelen over de spaardoelen, als een potje vol is, dan kun je tot aanschaf over gaan...

Wij hebben op dit moment deze spaardoelen;


- Buffer (daar willen we een minimaal bedrag in hebben staan, voor een kapotte wasmachine of andere onverwachte uitgave)

- Auto (leger dan leeg nu we net een andere hebben gekocht)

- Nieuwe keuken (we willen in dit huis een nieuwe keuken laten plaatsen, daar sparen we iedere maand voor)

- BBQ (op dit moment sparen we ook voor een BBQ. Dustin wilt graag een duurdere BBQ en heeft bijvoorbeeld voor zijn verjaardag geld gevraagd. Dat gaat in dit potje. Langzaamaan vult het zich en komt die BBQ er wel.


Onze tactiek is eigenlijk altijd hetzelfde; Als de buffer nog niet vol genoeg is, dan gaat het spaargeld daarheen. Als dat potje vol zit (en dat verschilt per maand, want er gaat ook weleens iets uit) dan verdelen we het te sparen bedrag over de andere potjes. Die van de BBQ zal eerder vol zitten dan die voor een nieuwe keuken, maar dat maakt niet uit. Misschien komt er een nieuw spaardoel en anders sparen we vol gas door voor die keuken.

spaardoelen plannen

Onze handige tips;


Sparen in potjes bevalt ons dus erg goed. Je kunt precies iedere maand beslissen waar je het geld in stopt. Toch zijn er een aantal handige tips waar je op moet letten;


1.Stel niet teveel doelen tegelijk


Het valt je misschien op dat wij niet veel doelen hebben... 4 in totaal. Maar het is juist prettig om niet teveel doelen tegelijk te hebben. Als je 20 potjes aanmaakt en het schiet niet op, dan is de motivatie op een gegeven moment ook wel weg. Wij kijken dus naar wat we graag willen hebben of wat het eerst moet gebeuren en sparen daar eerst voor. Daarnaast houden we rekening met spaardoelen voor de langere termijn (de keuken duurt langer) en hebben we vaak een spaardoel wat we sneller bij elkaar sparen (op dit moment de BBQ) Zo blijven we gemotiveerd.


2. Haalbare doelen stellen


Ook hier geldt weer; stel geen doelen die je nooit kunt behalen. Een keuken is duur, maar door onze levensstijl kunnen wij die bij elkaar sparen. Ik droom ook weleens van een Lamborghini (autogek hier!) maar die past niet in de straat en die kunnen wij niet bij elkaar sparen, haha! Dromen mag natuurlijk zeker wel, maar stel wel haalbare doelen vast.


3. Spaar extra's mee


Als je iedere maand spaart, dan ben je natuurlijk goed bezig. Om je doelen nog sneller te behalen kun je extra's ook meteen sparen. Denk aan een bonus, 13e maand, inkomsten van klik programma's of kooppunten in de supermarkt. Je kunt het extraatje verbrassen, maar door te sparen komt je spaardoel dichterbij. En vindt je dat echt lastig, dan spreek je met jezelf af om bijvoorbeeld de helft te sparen. Doordat zo'n spaardoel opeens een stuk dichterbij komt, ben je nog gemotiveerder om verder te sparen.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: