Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Het huishouden onder controle, zo wordt het een eitje!

Het huishouden onder controle, zo wordt het een eitje!


Het huishouden; niet alles is mijn favoriet. Sommige dingen doen ik met plezier (stofzuigen, de was, lekker koken) en andere dingen omdat het moet (wc’s schoonmaken bijvoorbeeld) Maar met 3 kinderen,2 katten, iemand die volledig vanuit huis werkt en onze liefde voor het buiten zijn (en altijd iemand die daarna met modderlaarzen door de woonkamer loopt) is er altijd wel wat te doen. En daarom maak ik het mijzelf graag zo makkelijk mogelijk… geen uren aan het huishouden, maar alles snel weer netjes. Zo blijft er lekker veel tijd over voor andere dingen. Ik vertel je vandaag graag wat voor mij onmisbaar is om het huishouden onder controle te houden;


1.Functionaliteit 


Ik hou van minimaliseren, maar ik hou niet van een leeg huis. Daarom ligt er bij ons gerust een Lego bouwwerk op de grond. De spullen in huis hebben een functie en als dat niet meer zo is, dan gaan ze weg. Dat betekent dat we minder spullen hebben dan een gemiddeld gezin en alles daardoor sneller gaat. Het stofzuigen gaat sneller, want er staat minder in de weg, alles is sneller stofvrij, want wat op dit moment niet gebruikt wordt ligt netjes in de kast en ga zo maar door. Zorg dus voor een huis waarin geleefd wordt, maar ook een huis waar alles een functie heeft en ongebruikte spullen weggaan, voordat je uren bezig bent met het afstoffen van spullen die er staan en waar niemand iets mee doet… 


2. Alles in 1 


Ik heb huishoudspullen die veel dingen kunnen doen. Zo kreeg ik een aantal jaar geleden voor moederdag een keukenmachine (Via OTTO kun je deze gemakkelijk online bestellen) en ik ben echt dol op dat ding! Hij mixt beslag als we pannenkoeken gaan bakken, ik hak er wortels mee in prachtige julienne voor de salade en nog mooier; de keukenmachine kneed deeg voor broodjes, pizza en focaccia die keukenmachine scheelt mij zoveel tijd in de keuken, ik kan ondertussen de keukenkastjes opruimen, de keuken schoonmaken en daarna meteen weer door, ideaal. 


3. Meehelpen 


We zijn met 5 personen in huis en dat betekent hier ook dat iedereen meehelpt, wel zo fijn!

‘ S ochtends leggen de kinderen hun bedden open en doe ik een rondje door het huis waarbij alle ramen lekker open gaan. Dustin zet de was aan, we zetten na het eten allemaal ons bord in de afwasmachine, vele handen maken licht werk en dat geldt zeker voor het huishouden. Als iedereen even meehelpt of in ieder geval zijn of haar troep achter zich opruimt, dan scheelt dat heel erg veel tijd. 


4. Alles bijhouden 


Het goed bijhouden is alles, want een keertje stofzuigen is zo gedaan, maar de spinnenwebben uit iedere hoek halen na 3 weken niet. Daarom is het belangrijk om alles goed bij te houden, dan is het iedere keer sneller gedaan. Ik zorg ervoor dat de was iedere dag gedaan wordt, dat droogt lekker en dan kan er de volgende dag een andere was opgehangen worden, zo krijgen we, zelfs met 5 man geen bergen en bergen wasgoed waar ik niet meer doorheen kom. 


Tijdens het koken ruimen we meteen de keuken zoveel mogelijk op, tijdens het badderen van de kinderen maken we een sopje en worden meteen alle deurklinken en wc’s gepoetst en als de kinderen tussen de middag thuis een broodje hebben gegeten, dan haal ik daarna de kruimeldief tevoorschijn (ook zo’n fijn ding, die wij bij OTTO besteld hebben) en zuig meteen alle kruimels even op…. Dan mag de stofzuiger in de kast blijven staan. Door alles goed bij te houden, hoef je nooit in 1 keer een heleboel te doen en blijft het overzichtelijk. 


5. Kies voor de makkelijke manier 


Waarom moeilijk als het makkelijk kan?! Zo zijn er enorm veel handige huishoudtips die het leven een stuk makkelijker maken… Deze volgen wij altijd trouw op;


  • Het beddengoed gaat ’s ochtends in de was, hangen we op en gaat ’s avonds weer op bed. We hebben zeker wel een reserve set, maar dit scheelt veel gedoe met opvouwen en daarna in de kast proppen.
  • De frituurpan maken wij schoon met een vaatwastablet. We zetten hem aan op 100 graden, doen er water en een vaatwastablet in en laten het even een kwartier bubbelen. Daarna goed naspoelen en hij is weer als nieuw. 
  • Schoonmaak doekjes of allesreiniger; Schoonmaak doekjes zijn ideaal, want je kunt even snel iets goed schoonmaken… maar ze zijn voor het milieu minder fijn. Daarom kies ik er vaak voor om een spuitflacon met allesreiniger (en water) te hebben staan. Zo hoef je niet altijd een hele emmer sop te maken, maar gebruik je de flacon en een doekje en is het zo weer schoon. 
  • Strijken doen we hier heel zelden. Wij hebben geen droger, dus hangen de was goed op, dat scheelt heel veel kreukels. 
  • Gebruik bakpapier of aluminiumfolie op je bakplaat, dan blijft hij mooi schoon.
  • Zorg ervoor dat je iedere dag de handdoekjes, theedoeken, sponsjes en schoonmaak doekjes vernieuwd. Wist je dat een gemiddeld vaatdoekje meer bacteriën bevat dan je op een toiletbril vindt? (bah!) Gooi ze dus iedere avond in de was en begin de dag met een schone.
  • Zijn de planten stoffig geworden? Op een regenachtige dag staan ze bij ons allemaal in de tuin, het stof is er dan zo af. 
  • Gebruik wat je hebt; Zo kan er veel meer schoongemaakt worden in de afwasmachine dan alleen je serviesgoed! 


Zo zorg je er dus voor dat alles op rolletjes loopt en het huishouden zo gebeurt is, succes! 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: