Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Ruzie over geld met je partner, zo voorkom je het!

Ruzie over geld met je partner, zo voorkom je het!

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst een kwart van de koppels ruziet over geld. 25% heeft regelmatig ruzie over geld en dat gaat dan meestal over bezuinigen en besparen. Ruzie is natuurlijk sowieso heel vervelend. Iedereen heeft weleens een meningsverschil of een ruzie, maar we voorkomen het liever. Daarom vertel ik je vandaag graag hoe je deze ruzies voorkomt...


Praten


Met elkaar communiceren is altijd goed, niet alleen over geld, maar ook over het leven, je gevoel of ideeën die je hebt en nog veel meer! Vaak hebben we het zo druk in het dagelijks leven, dat we elkaar bijna niet meer spreken. Zorg er dus voor dat je praat over geld. Wat vindt jij prettig om te sparen en heeft je partner hetzelfde bedrag in zijn of haar hoofd? Vindt je het prima om iedere maand alles op te maken of vindt de ander dat overdreven? Hoeveel verdienen jullie eigenlijk, wie verdient er meer? En hoe verandert dat als er bijvoorbeeld kinderen komen of iemand langdurig ziek wordt? Je hoeft niet dagelijks over geld te praten, maar blijf in gesprek, vooral over de grotere en belangrijke dingen... en daar valt geld zeker ook onder.


Verdelen


Voordat je gaat samenwonen is het handig om te bespreken hoe je dingen gaat verdelen, dan heb je daar later geen discussie over. De meeste stellen gooien nog steeds alle inkomen op 1 hoop, maar wil je liever naar rato inleggen, dan is dat natuurlijk ook prima. Misschien vindt je het prettig om eigen geld te hebben, zodat je niet het gevoel hebt dat je je moet verantwoorden over een uitgave of vinden jullie het juist prima dat je beiden geld uitgeeft wanneer je dat wilt.


Vergeet ook niet dat dit soort dingen in langere relaties kunnen veranderen. Dustin en ik zijn ruim 13 jaar samen, wij hebben eigenlijk nooit ruzie over geld, maar in al die jaren veranderen er echt wel dingen. Zo heb ik een periode meer verdient, hij heeft een periode meer verdient, zijn er kinderen geboren en hebben we andere kosten en uitgaven gekregen. Het is dus ook goed om te weten dat, hoe je dingen verdeelt, misschien weer verandert na een aantal jaar, denk daar goed over na.


Van elkaar leren


Hoe je naar geld kijkt, heeft een groot gedeelte te maken met hoe je bent opgegroeid. Heb je als kind alles gekregen waar je om vroeg of moest ieder dubbeltje 3 keer omgedraaid worden? Vindt je het fijn om geld te hebben of ben je bang voor armoede? Wil je zekerheid of maak je alles op? Er zijn bijvoorbeeld veel volwassenen die in armoede zijn opgegroeid en liever geen geld hebben... ze vinden het lastig en maken het dan zo snel mogelijk op. Ook door latere ervaringen kun je anders tegen geld aan gaan kijken.


Het is belangrijk dat, als je niet hetzelfde bent opgegroeid of hetzelfde hebt meegemaakt om ook van elkaar te leren. Je kunt leren spaarzaam te worden of dat geld helemaal niet zo eng is. Je kunt leren om meer uit te geven en meer in het nu te leven of samen bespreken hoe je de toekomstdromen gaat verwezenlijken. Leer dus vooral van elkaar en blijf dat doen, daar heb je beiden iets aan.

Praten over geld met je partner

Samen overzicht houden


Het is belangrijk om allebei te weten waar het geld naartoe gaat. Niet om ruzie te maken over wie er meer uitgeeft, maar om alles te weten over je financiële situatie. In veel relaties is er 1 persoon die de geldzaken regelt, maar probeer dit echt samen te doen. Ga bijvoorbeeld eens per maand een avondje samen zitten en kijk op de rekeningen. Wat staat erop, wat is er gespaard en hoe ziet onze situatie er op dit moment uit?


Het klinkt heel negatief, maar heel veel relaties gaan vroeg of laat stuk. Voor mensen zonder kinderen is dit maar liefst 80% en zijn jullie getrouwd, dan eindigen ongeveer 40% van de huwelijken in een scheiding (cijfers van 2019) dus het is belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Als je relatie eindigt en je hebt geen idee hoe je financieel ervoor staat, dan heb je naast al het verdriet en andere emoties daar misschien ook nog zorgen over. Zorg dus dat je beiden weet hoe het zit.


Jullie zijn belangrijker


Geld is belangrijk, maar uiteindelijk is geld ook maar geld. Zolang je partner niet alles vergokt, verbrast aan hele nare of illegale dingen (ik noem maar even een aparte zijstraat) dan is er nog niet zoveel aan de hand. Schulden moet je oplossen, dat is een feit en verder... komt bijna altijd alles wel weer goed. Dus probeer het ook los te laten, je bent verschillend en denkt niet over alles hetzelfde, dat is niet erg. Besteed je tijd samen aan andere dingen dan ruzie maken, dat is veel prettiger.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: