Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Onze woning verduurzamen, hoe gaan wij dat doen?!

Onze woning verduurzamen, hoe gaan wij dat doen?!


Wij wonen inmiddels 11 jaar in onze woning en in die tijd is er veel meer bekend geworden over duurzaam wonen. Onze woning is in 2003 gebouwd, dus alweer bijna 20 jaar geleden en dat betekent dat er voor ons de komende jaren nog genoeg te verduurzamen is. Natuurlijk spreekt het groene aspect ons aan, wij willen graag nog een leuke wereld voor onze kinderen achterlaten, maar ook het financiële aspect is aantrekkelijk; geld besparen door ook nog eens duurzamer te leven, dat is fijn! Vandaag vertel ik je graag hoe wij dit willen doen;


- De gevel aanpakken 


Bij verduurzamen denk je misschien niet meteen aan de gevel van je woning, maar je kunt deze heel makkelijk verduurzamen door gevelbekleding. Het grootste voordeel is de isolatie. Gevelbekleding isoleert enorm, waardoor je minder hoeft te stoken en je bespaart op je energierekening (en dat is in deze tijd meteen mooi meegenomen) Daarnaast geeft het je woning meteen een hele andere uitstraling. Sinds wij ons hierin aan het verdiepen zijn, ben ik echt blij verrast met alle soorten gevelbekleding die er zijn; waarbij houten gevelbekleding onze favoriet is; Ik vind de woningen die wij hiermee hebben gezien echt veel mooier geworden, het geeft een luxe uitstraling en maakt een woning helemaal af. 


- Zonnepanelen 


Wij verbruiken weinig gas en elektra, dus hebben we dan zonnepanelen nodig? Ja, natuurlijk! Door de zonnepanelen binnenkort al op ons dak te leggen (met ons platte dak kunnen we er flink wat kwijt) hebben we er meteen profijt van. Volgend jaar willen we een nieuwe keuken aanschaffen, waarbij we niet meer op gas gaan koken en dan verbruiken we natuurlijk meteen meer elektra. Daarnaast worden onze kinderen groter, ze hebben een eigen tablet, ze hebben steeds vaker een eigen laptop nodig (voor school) en de eerste telefoon is hier voor de oudste ook al in huis. Hoe groter de kinderen worden, hoe meer ons verbruik zal gaan stijgen. Met zonnepanelen kunnen we dit mooi opvangen. 


- Warmtepomp


Als we de berichtgeving mogen geloven, moeten we allemaal wel een warmtepomp aanschaffen in de komende jaren. Onze huidige cv ketel zit al sinds de bouw in onze woning, dat is dus ook al bijna 20 jaar. Deze cv ketel loopt inmiddels wel op zijn einde en is natuurlijk veel minder zuinig dan de huidige warmtepompen. Door deze binnenkort te vervangen gaan we maar liefst 40% extra besparen op ons verbruik en dat levert meteen geld op. 


- Kleine aanpassingen


Naast deze grotere aanpassingen, gaan we natuurlijk ook verder met kleine aanpassingen om duurzamer te wonen. Denk eens aan de volgende dingen, die je met een klein budget gemakkelijk kunt aanpassen;


  • Installeer een waterbesparende douchekop
  • Zet een regenton in de tuin en gebruik dit water om onder andere de planten water te geven
  • Zorg ervoor dat je geen dicht betegelde tuin hebt; kies voor gras, mooie planten en bomen
  • Hang een insectenhotel op (Deze kun je ook zelf maken)
  • Scheidt je afval en zorg ervoor dat je minder afval hebt door minder te kopen en verpakkingsvrij te kopen.
  • Gebruik het ECO programma van je wasmachine en je afwasmachine (Dit programma duurt langer, maar je verbruikt een stuk minder) 
  • Plak een Nee-Nee sticker op je brievenbus, dat scheelt enorm veel oud papier


Natuurlijk vragen deze verduurzamingen ook een investering (de grotere meer dan de kleinere aanpassingen), maar de grootste winst is de waarde van je woning. Als je in een koopwoning woont, dan wordt je woning een stuk meer waard als hij verduurzaamt wordt. Doordat de woningprijzen alleen maar stijgen, komt deze stijging er zelfs nog bovenop. Dat betekent dat je in een maand de waarde van je woning met duizenden euro’s kunt laten stijgen. En dat is natuurlijk heel interessant bij de verkoop van je woning in de toekomst. Aangezien wij al stiekem naar een andere woning aan het zoeken zijn, gaan wij er graag mee aan de slag! 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: