Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Lekker knutselen; zelf een insectenhotel maken

Lekker knutselen; zelf een insectenhotel maken
Je ziet ze steeds vaker; insectenhotels. Kleine huisjes waarmee je bijen en andere insecten naar je tuin kunt lokken. Wij hebben zelf gekozen voor een groene tuin en het is altijd fascinerend om te zien wat er allemaal rond zoemt en vliegt, maar het kan natuurlijk altijd meer. Je kunt een insectenhotel kant en klaar kopen, maar je kunt er ook 1 zelf maken. Vooral leuk om lekker te knutselen op een regenachtige dag en samen met de kinderen in de tuin op te hangen. Natuurlijk kun je daarna regelmatig gluren en kijken; zijn er al gasten? 

We willen natuurlijk het liefst geen bijen om ons hoofd hebben zoemen als we in de tuin zitten, maar veel insecten zijn ontzettend belangrijk. Zo zorgen bijen voor bestuiving en houden we er helaas steeds minder over. Bijen leggen hun eitjes graag in kleine holletjes en zo zorg je met een insectenhotel ook voor meer bijen. 

Bedenk ten eerste wat voor insectenhotel je wilt maken. Een groot hotel, met verschillende "kamers" met holletjes, gaten, blaadjes en stro? Of maak je een compacter hotel, waar je vooral blaadjes en takjes in legt? Ook dat vinden de insecten al reuze interessant. 

Beginnen maar! 

Zorg voor een bak van hout, een wijnkistje is bijvoorbeeld een mooi begin, maar je kunt ook verschillende plakjes aan elkaar timmeren. Daarna verdeel je het hotel in verschillende kamers, zet verschillende plankjes hout vast in het hotel, waardoor je de verschillende kamers maakt. 

Als de kinderen nog niet zelf aan de slag kunnen met hamers, spijkers en hout, laat ze dan ondertussen zoveel mogelijk materialen zoeken om de kamers te vullen. Denk aan;
- Takjes
- Blaadjes
- Stro (gras) 
- Dennenappels 
- Houtsnippers (oppassen voor splinters!)
- Boomstronken en stengels waar je zelf gaten in boort
Maak je eigen insectenhotel

Als alles is verzameld, dan kun je de kamers gaan vullen. Zorg ervoor dat je iedere kamer vult met iets anders, dan trek je verschillende insecten aan en zullen ze geen last van elkaar hebben. Een kamer met stro, een kamer met houtsnippers voor lieveheersbeestjes, stengels voor de bijen en ga zo maar door.


Hang je insectenhotel op een zonnige plaats op, het liefst natuurlijk dichtbij lekkere bloeiende bloemen. En wacht dan af.

Kijk regelmatig even bij het insectenhotel, maar pas natuurlijk wel op. Zie je dat er stengels dicht gemetseld zijn (zodat ze afgesloten zijn) dan heb je bewoners in je hotel! Een bij heeft daar een eitje gelegd en heeft het holletje afgesloten zodat het eitje in alle rust kan uitkomen.


Onderhoud;


Het is belangrijk om de insecten die te gast zijn, niet teveel te storen. Het is natuurlijk leuk om regelmatig even te kijken, maar maak niets kapot en doe voorzichtig. Als de eitjes van de bijen uitkomen, dan maken ze het "deurtje" weer open, het is handig om goed in de gaten te houden of je nog bewoners hebt, zo niet, dan kun je het hotel opknappen of natuurlijk een nieuwe creatie maken!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: