Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Naar buiten in de herfst, zo krijg je de kinderen mee

Naar buiten in de herfst, zo krijg je de kinderen mee
Nu de herfst is begonnen, zijn we allemaal meer binnen. Hoewel het nog heerlijk weer is geweest, gaat dat de komende dagen en weken veranderen en gaan we echt de herfst in...  In de zomer is het geen straf om hele middagen buiten te zijn… om van speeltuintje naar speeltuintje te lopen en te genieten van het zonnetje. In de herfst regent het nu eenmaal meer en kruipen we lekker op de bank met een kop thee of warme chocolademelk en kruidnootjes of appeltaart, waarom niet?! 

Natuurlijk kan dat ook gewoon, ik doe dat ook! Maar het is ook zo lekker om buiten te zijn… voor iedereen is het gezond om lekker naar buiten te gaan. Lekker frisse lucht, buiten bewegen en voor de kinderogen ook heel goed om minimaal 2 uur per dag naar buiten te gaan. Op de dagen dat het kan (ook al regent het een beetje) gaan wij naar buiten en daar is in de herfst ook genoeg te doen…. 

1. Wandelen 

Wij wandelen veel met de kinderen, lekker naar buiten en lekker bewegen. Ik vertelde al eens eerder hoe zij ook enthousiast zijn geworden over wandelen, wat misschien op het eerste gezicht meer een “sport” is waar oudere mensen veel plezier in hebben. Maar echt… zoek je “inner oudje” maar eens op en ga lekker buiten wandelen. Ik merk dat ik mij veel lekkerder voel sinds wij veel wandelen. Daarnaast is het makkelijk, want je loopt zo de deur uit, je kunt het dus overal doen en zelfs met een aantal lichamelijke klachten is lopen vaak prima te doen.

In de herfst is er ook nog eens veel te vinden en te verzamelen. Mooie herfstbladeren, kastanjes… zoek mooi dingen in het bos en maak thuis een herfsttafel, dat kennen de kinderen vast wel van school. Stal alles mooi uit en maak er meteen binnen ook een herfstig tafereel van.

2. Knutselen 

Met al die herfst attributen kun je prima knutselen, zoek maar eens op Pinterest (en volg ons meteen even) er zijn genoeg ideeën! Je kunt ook aan de slag met knutselen voor de vogels, daar zijn ze je zeker dankbaar voor. 

3. Kabouterpad 

Voor kinderen is het altijd leuk als er een extra activiteit aan de wandeling wordt toegevoegd. Dat kan betekenen dat je een aantal speeltuintjes langs gaat, maar kijk ook eens naar kabouterpaden of klimbossen. Buiten is ook genoeg te klimmen, te klauteren en genoeg kabouters te zoeken. Wij liepen laatst een kabouterpad met de kinderen en namen een verkeerde afslag… toch vonden ze het zo leuk dat we uiteindelijk doorliepen en 2 uur hadden gelopen. Dan is thuiskomen en met een warm drankje op de bank ploffen nog fijner. 

4. Tuin opknappen

Als niet iedereen zin heeft om naar buiten te gaan, dan bedenk ik vaak gewoon iets leuks vlakbij huis… In de tuin moet altijd wel iets gebeuren; De laatste bramen plukken, het tuinmeubilair de schuur in tillen, de watertonnen controleren (en er wordt dan ook vaak meteen met water gespeeld) en ga zo maar door. Door zelf lekker de tuin in te gaan en daar bezig te gaan met allerlei klusjes, komen de kinderen vaak ook meteen (of na een tijdje) naar buiten. 

5. Meten / speurtocht en spelletjes 

Wij hebben in de auto altijd extra dingen liggen om mee te nemen als we gaan wandelen. Dat hoeft maar zoiets simpels te zijn als een meetlint… meten hoe lang een tak, grote steen of mooi kleurig herfstblad is, brengt meteen heel veel plezier met zich mee. Maar denk ook eens aan dingen zoals een vergrootglas (affiliate link), een zakmes of een kompas, daar valt genoeg mee te ontdekken. Ik zoek ook weleens last-minute een speurtocht op, op mijn telefoon. Dan zoeken we in de buurt naar roze auto’s, iets oranje of een bloempot en in het bos naar bruine bladeren, de langste stok of een wit bloemetje. 

Vergeet ook niet dat de kinderen in de herfst en de winter ook prima buiten kunnen spelen. Zorg voor voldoende buitenspeelgoed zoals stoepkrijt, rolschaatsen, fietsen, voetballen en bijvoorbeeld een trampoline in de tuin, ik weet zeker dat ze dan alsnog heel veel buiten zijn. 

Met deze activiteiten is er buiten, zoals in alle jaargetijden meer dan genoeg te doen. Naar buiten gaan is goed voor je, ook in de herfst, dus lekker blijven doen! 
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: