Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

3 x knutselen in de winter voor de vogels!

In de winter kunnen de vogels wel iets extra's gebruiken. Ze vinden door de sneeuw of het ijs minder voedsel en leggen geen voorraden aan. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon gezellig als de vogels in je tuin af en aan vliegen en gezellig komen buurten. Met de kinderen kun je hele leuke knutsels maken, waar de vogels ook nog eens blij van worden! Vandaag vertel ik je graag over 3 dingen die je samen met de kinderen kunt maken. 

1. Zelf een vetbol maken

Vogels kunnen in de winter wel wat extra vet gebruiken, dus een vetbol is heerlijke vulling voor na een koude nacht. 
Smelt in een pannetje wat frituurvet. Let op! Het vet moet ongezouten zijn en natuurlijk ongebruikt. Als het vet zo goed als gesmolten is, voeg je een zadenmix toe. 

Giet de mix dan is een vorm, denk aan een leeg melkpak (die kun je daarna weg knippen) of een lege halve sinaasappel. Wil je de vetbol ophangen, zorg dan dat je er een touwtje aan maakt voordat de vetbol hard wordt. Laat de vetbol helemaal hard worden en geef hem een mooi plekje!

Er zijn ook vogels die minder goed kunnen eten van een hangende vetbol, dus je kunt de bol ook in stukjes in de tuin neerleggen. 

2. Pinda ketting rijgen 

In de supermarkt kun je overal doppinda's krijgen. Ik weet nog dat wij vroeger thuis iedere winter een pinda ketting mochten maken. We wilden natuurlijk allemaal de langste ketting maken, dus we waren er altijd druk mee bezig! Je hebt een goede naald nodig en natuurlijk een touw. De naald prik je door de doppinda's en zo maak je een hele ketting. Kleine kinderen hebben met het prikken nog wel wat hulp nodig. 

Hang de kettingen kris kras door de tuin. Heb je een vogelhuisje staan? Dan kun je ze daar aan vastmaken of in de buurt hangen. Het is altijd leuk om te zien hoe de vogels op de ketting staan te "dansen" en de pinda's uit de dop peuteren.

3. Appeltje met vogelzaad


Deze optie is de makkelijkste van alle drie. Voor als je even iets snel wilt maken is deze ideaal. Laat de kinderen een appel in verschillende vormen snijden... driehoekjes, vierkanten, schijfjes... het mag allemaal. Zet een schaal met vogelzaad op tafel en druk de appel erin totdat alle kanten bedekt zijn.


Als je de appels in grote schijven hebt gesneden, dan kun je er een touwtje door rijgen en ze ophangen. De andere stukjes leg je her en der in de tuin, in het vogelhuisje of prik je aan een takje.


Extra;


Vergeet ook niet om de vogels wat extra water te geven, vooral als het heeft gevroren! Je kunt hiervoor een vogelbad aanschaffen, maar je kunt ook samen met de kinderen op zoek naar een grotere ondiepe schaal. Als het heeft gevroren is er natuurlijk weinig water te vinden voor de vogels. En veel regenwater wordt supersnel afgevoerd als je in een stedelijk gebied woont.


Laat je kind iedere dag even in de gaten houden of er nog voldoende water is en of het niet bevroren is. Meteen een mooi dagelijks taakje!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: