Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

De kinderbijslag, dit doen wij (en jullie) ermee

De kinderbijslag, dit doen wij (en jullie) ermee 1 Oktober
Het is vandaag 1 Oktober, het begin van een nieuw kwartaal en dat betekent dat de kinderbijslag weer gestort wordt. Ik denk dat vrijwel iedereen blij wordt van dit extraatje. Toen ik op mijn vijftiende een bijbaantje bij de Hema had, wisten we precies wanneer de kinderbijslag gestort zou worden. In de dagen daarna werd er dan enorm veel kinderkleding verkocht. Wij zorgden er altijd voor dat die afdeling helemaal bomvol gevuld was en een paar dagen later was dan bijna alles leeg… Ik denk dat nog steeds veel mensen het gebruiken om nieuwe kleding te kopen, nu begint de herfst en dan mag er vaak wel iets bij in de kasten, ik zoek de kasten van de kinderen 2 keer per jaar uit, rond deze tijd en als de lente begint, ik weet dan ook precies wat ze nodig hebben. Maar wat wordt er verder mee gedaan? Ik vroeg het aan jullie op Instagram en de antwoorden waren weer heel uiteenlopend… 

- Sparen 

Met stip op 1 sparen. Ik kreeg heel veel antwoorden dat de kinderbijslag gespaard wordt. Sommige lezers sparen het hele bedrag voor de kinderen (voor later) en anderen vullen hun eigen spaarpot ermee (omdat die door financiële tegenslagen helemaal leeg is) Sparen is verstandig (helemaal als je buffer flink is geslonken) maar de rente is natuurlijk niet om over naar huis te schrijven… toch kun je met dit bedrag de spaarrekeningen van de kinderen mooi aanvullen, maar vergeet ook niet te kijken naar alternatieven als je “voor later” voor ze spaart. 

- Verjaardag 

Onze kinderen zijn alle drie in Februari jarig en dan gaat er ook een hele hoop uit de kinderbijslag pot. Denk aan cadeaus, dingen om uit te delen en kinderfeestjes. Verjaardagen kun je natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt, maar het kost altijd heel wat, het loopt snel op zullen we maar zeggen! Verstandig om dit bedrag voor een verjaardag te gebruiken. 

- Winterkleding 

Er wordt dus ook nu nog steeds veel kleding gekocht van de kinderbijslag. Als straks de koude dagen weer beginnen, dan is het ook hartstikke fijn om een lekkere warme winterjas te hebben en lekkere warme schoenen. Veel winkels houden er ook rekening mee, dus maak daar gebruik van. Wil je toch minder kwijt zijn aan kinderkleding? Denk dan eens aan tweedehands via Vinted of misschien is er wel iemand in je omgeving met net wat grotere en oudere kinderen? Wij krijgen regelmatig kleding en dat geven we ook weer door… 

- Een nieuwe bril 

Toen ik dit las bedacht ik mij dat het voor de meiden ook bijna weer tijd is… we moeten binnenkort naar de oogarts in het ziekenhuis voor een uitgebreide controle (met die vervelende oogdruppels!) Meestal komt daar wel een net iets andere sterkte uit (want kinderogen veranderen snel) Dus ik denk dat wij ook weer nieuwe brillen “moeten” gaan uitzoeken binnenkort! En dat is een flinke uitgave. Onze meiden hebben slechte ogen en voor 2 nieuwe brillen zijn wij zo € 400,- kwijt (en dat is dan bij een keten, de eerste brillen kochten we bij de luxe brillenzaak en toen waren we ruim € 1000,- verder, oei!) Goed dus om hier de kinderbijslag voor een gedeelte voor te gebruiken! 

- Op de grote hoop

Dit antwoord kwam ook vaak voorbij. Veel mensen kiezen ervoor om de kinderbijslag niet perse te verdelen over potjes, maar om het gewoon op de grote hoop te gooien. Dit deden wij ook altijd, maar inmiddels verdeel ik het wel. Ik vind dat nu handiger en merk dat ik voor veel dingen wel uitkom met de kinderbijslag en dat is fijn! 

Zo doen wij het;

Sinds vorig jaar zet ik de kinderbijslag altijd op een aparte spaarrekening. Dat klinkt heel luxe, maar het is eigenlijk gewoon een apart potje in onze spaarrekening. Iedere keer als er iets voor de kinderen betaald moet worden, dan haal ik het daar vanaf. Als eerste gaat er altijd een bedrag naar de spaarrekening voor de kinderen voor later, wij zijn op dit moment druk aan het onderzoeken welke alternatieven er zijn, want het is leuk om voor ze te sparen, maar door de inflatie wordt het geld eigenlijk steeds minder waard. Wij willen dit dus anders gaan doen, maar zijn er nog niet helemaal uit hoe we dat gaan doen… daarover vertel ik waarschijnlijk binnenkort nog wel uitgebreider! 

Daarnaast betalen wij er nu vooral de volgende dingen van; Zwemles, scouting contributie, nieuwe kleding en schoenen. Deze keer moeten we waarschijnlijk ook gaan kijken naar nieuwe brillen, dus ik weet niet of we helemaal uitkomen, maar we hebben van het vorige kwartaal nog wat over, dus dat gaan we zien! Wij vinden het altijd een fijn extraatje en kunnen er altijd veel mee doen.
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: