Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Mijn haat en liefde verhouding met de was

Gastblogger Bertina vertelt jullie vandaag over de was... the never ending story in een druk gezin! ;) 

Al sinds ik me kan herinneren heb ik een haat-liefde verhouding met de was. Iets meer haat dan liefde, moet ik helaas bekennen...
Het begon al toen ik nog een thuiswonende verwende puber was en op maandagmorgen half 7 de ‘ maandag- wasdag’ door moeders werd ingeluid. Het oorverdovende kabaal van de wasmachine is me tot op de dag van vandaag een doorn in het gehoor.


Tja, en dan ineens ben je zelf mama en verantwoordelijk voor de schone kleren van een, langzaam groeiend gezinnetje. Waar ik begon met af en toe een wasje toe ik nog helemaal alleen woonde en alle tijd had me eindeloos te verdiepen in ‘poeder of vloeibaar, geurparels of natuurazijn, wasnoten met of zonder wasverzachter’, breidde de was zich langzaam uit naar een dagelijkse bezigheid. In een huishouden met hond, twee (regelmatig bedplassende) jongens en een sportieve man draait de machine inmiddels dagelijks. Mijn zorgvuldigheid is daarbij helaas ook gedaald tot een minimum niveau. Wasverzachter is natuurazijn geworden, lekker goedkoop. Zelf wasmiddel maken; ik geef toe, daar te lui voor... Dus we wassen met wat toevallig bulk in de aanbieding is. Mijn, ooit zo zorgvuldig bij elkaar vergaarde assortiment wasmiddelen voor kleur, wit, wol, sport en zwarte kleding heeft plaats gemaakt voor een weinig sexy voordeelpak. Dagelijks rond de klok van 6 gaat de machine aan en neem ik me voor het apparaat (en daarmee mijzelf) de volgende dag een dagje vrij te gunnen. Maar hoe hard ik het ons allen ook gun, de volgende dag ligt er weer een kind in de modder te rollen (want in plassen stampen; hoe leuk is dàt!) of de hond eet iets van straat en kotst vrolijk het kleedje onder. Altijd weer een excuus voor een wasje en tja, als die machine toch draait nemen we gelijk maar weer alles wat los- en vast zit mee. 
Het levert, eerlijk is eerlijk, af en toe heel wat gebrom en gemopper. Toch realiseer ik me dat, met baby 3 op komst, de wasmachine niet minder zal draaien en er dus toch echt iets meer liefde nodig is om het gezellig te houden tussen ons ...

En ja hoor, want ondanks mijn haat jegens was en wasmachines is het ook heus een vorm van puur geluk. Ik bedoel: wat is nu heerlijker dan is avonds in een frisgewassen bedje te kruipen. Wat is er zaliger dan, helemaal zen in de rust van de avond een fijne podcast op te zetten of toe te geven aan je quilty pleasure op Netflix en, helemaal alleen de was op te vouwen? 

Maar dan is er nog iets. Iets wat me raakt. Het zijn de beelden die zich in de loop der tijd met kleine weerhaakjes in mijn ziel hebben gehaakt. Beelden van kindjes met blote voetjes in de sneeuw. Beelden van kindjes met veel te dunne kleertjes in een koude nacht op een kleedje op het asfalt. Ik denk aan alle kindjes die ik ontmoette met kleertjes die vuil, te klein, te groot of te koud zijn. En ik schaam me. Ik schaam me voor onze overdaad en mijn gebrom daarover. Ik zie een stapel shirtjes in de kast. Dagelijks kiest mijn zoon uit een paar setjes welke hij vandaag aan wil maar school. Is een broek een beetje nat; geen probleem, we pakken ‘gewoon’ een nieuwe. Wat een luxe. Helemaal nu ik de kleertjes van de baby inmiddels fris gewassen in de kast heb. Het kleine wezentje is nog diep verborgen, nog geheim. Het heeft nog niks gepresteerd, is nog door niemand gezien en toch... hij heeft nu al het geluk te komen op een plek waar zijn kledingkastje is gevuld. Wat een zegen! En die kleertjes.... ach.. ik draai nog maar een wasje en realiseer me dat zelfs dat niet zo vanzelfsprekend is. En zie... hier groeit mijn liefde voor ‘ de was’. Zou het ooit nog wat worden tussen ons?

Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Show More
Share by: