Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

5 redenen waarom wij kiezen voor een groene tuin

5 redenen waarom wij kiezen voor een groene tuin
Laatst kwamen er weer nieuwe mensen in “ons” rijtje huizen wonen. Inmiddels een bekend fenomeen, wij hebben onze woning gekocht, maar de rest van het blok zijn huurwoningen. Veel buren wonen er tijdelijk, bijvoorbeeld ter overbrugging naar een nieuwbouwwoning. Wij hebben dus al vele buren gehad. Gezellige en vriendelijke buren en wat minder gezellige buren, het hoort er allemaal bij. 

Deze nieuwe buren besloten om de tuin aan te pakken, de tuin was helemaal bestraat en ik had goede hoop op nog een groene tuin (daar zijn er een stuk minder van in ons blok) helaas werd de tuin weer helemaal bestraat, maar dan met andere tegels. Ook de voortuin ligt nu vol tegels, zo zonde! Er wordt vaak gedacht dat een groene tuin veel werk met zich mee brengt, maar dat valt hartstikke mee. Door je tuin juist meer te laten begroeien ben je nog goed bezig ook. Daarnaast hoef je geen onkruid tussen de tegels vandaag te trekken, ook wel fijn! Vandaag vertel ik je graag 5 redenen waarom wij voor een groene tuin kiezen;

1. Goed voor de dieren en insecten

Planten zorgen voor beschutting en dat vinden veel dieren fijn. Je kunt flink wat nuttige dieren en insecten je tuin in lokken door mooie planten te kiezen. Denk aan de bijen… die zoemen er op los bij onze frambozenstruiken en bramenstruik, die ieder jaar zorgen voor meer fruit. Daarnaast vliegen er bijna dagelijks vlinders rond. Zij leggen hun eitjes in bladeren en op beschutte plekken. Daarnaast komen er veel vogels buurten, die zijn er niet altijd, want onze katten lopen ook weleens een rondje in de tuin. Maar als zij er niet zijn, dan zoeken ze insecten tussen de struiken en drinken ze water uit een waterschaaltje. Ik vind het zelf erg mooi dat er in een groene tuin altijd leven is en er altijd iets te zien is! 

2. Minder warm 

In de zomer kan het warm worden en de voorspellingen zeggen dat het de komende jaren alleen maar warmer wordt. Wist je dat tegels warmte vasthouden en het daardoor nog warmer in de tuin en in je woning kan worden? Door struiken en bomen heb je al natuurlijke schaduw en dat zorgt voor verkoeling, wist je dat de temperatuur onder een boom wel 10 graden kan schelen? Heb je een groen dak, dan wordt het nog koeler in huis als het erg warm is. Dus juist door voor meer groen te kiezen, hou je je woning ook koel. En dat kunnen we de komende jaren wel gebruiken 
Een groene tuin

3. Minder wateroverlast


Vorige week regende het hier ontzettend hard. Ik reed net naar een afspraak en de straten leken wel beekjes! Ook extreme regenval komt waarschijnlijk vaker voor de komende jaren. En als het zo hard regent, dan kan het niet snel weg. In een betegelde tuin kan regen niet makkelijk weglopen, in een groene tuin verdwijnt de regen gemakkelijk in de grond. Het viel mij op dat er grote plassen op straat lagen, maar dat er in onze tuin ’s middags niets meer te zien was van de flinke regenval. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een regenton te plaatsen. Bij warme periodes kun je zo gemakkelijk alle planten water te geven zonder daar kraanwater voor te gebruiken. Onze kinderen spelen in de zomer ook altijd met water, zand en modder… zij pakken gerust een emmertje water uit de regentonnen. (Wij hebben er zelf 2 en ze zijn met een flinke regenbui al vol, dat gaat zo snel!) 


4. Om heerlijk te spelen


Onze kinderen spelen heel veel buiten en zelfs nu ze ouder worden spelen ze nog bijna dagelijks in de tuin. Het is natuurlijk leuk je tuin vol te zetten met speelhuisjes, glijbanen en trampolines… dan is het ook handiger om je tuin te betegelen. Maar bij ons rollen ze door het gras (ze maken de mooiste koprollen), ze maken heksensoep van water, bladeren en takjes, smullen van de aardbeien die ze zo uit de tuin plukken en nog veel meer! Ze vinden het heerlijk om in de tuin te spelen en ik neem het ze niet kwalijk…. Mensen zijn vaak gelukkiger en zelfs gezonder in een groene omgeving. Wij wonen niet middenin de natuur, maar onze tuin is wel lekker groen en dat doet goed! 


5. Rust 


Wist je dat bomen en struiken ook geluiddempend zijn? Dat betekent dat je in een groene tuin veel minder “last” hebt van omgevingsgeluid. Uit onderzoek is laatst zelfs gebleken dat kinderen die veel verkeersgeluid horen, vaker een achterstand oplopen in de ontwikkeling, bizar dat dat zo’n grote invloed heeft! Het is dus belangrijk om je tuin lekker rustig te maken. En nee, die paar bomen of struiken helpen niet tegen de buurtfeestjes en gillende buurtkinderen, maar het zorgt er wel voor dat je minder last ervaart. 


Daarnaast kom ik zelf ook altijd tot rust in de tuin. Een lekker kopje koffie in het groen als de vogeltjes fluiten… heerlijk! Of lekker in de tuin rommelen. Wat onkruid weghalen, wat fruit plukken.. ik kan mij er uren vermaken na een drukke werkweek en dat is ook heel wat waard. Ook al hebben wij geen enorm grote tuin, hij blijft lekker groen. 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: