Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Koemelkallergie en met de pot mee eten... tips!

Gastblogger Clair geeft jullie vandaag tips over het mee eten met de pot als je kindje koemelkallergie heeft... 

In mijn vorige blog vertelde ik over de koemelkallergie van Luuk. Dit werd vastgesteld toen hij drie maanden was. Ons werd geadviseerd om vanaf vier maanden te beginnen met het aanbieden van hapjes. Bij de Kinderkliniek werd ons verteld dat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat als je vanaf vier maanden bepaalde allergenen in de voeding aanbiedt, de kans op het ontwikkelen van een voedselallergie verkleint. Daarnaast moesten we natuurlijk op de ingrediënten letten bij het aanbieden van vast voedsel. Er zijn verschillende benamingen die je kunt tegenkomen bij het lezen van de ingrediëntenlijst, waardoor je kunt zien dat het product koemelkeiwit bevat (of kan bevatten). En geloof me, dit komt in van alles voor en verschilt weer per winkel/merk. Van kipfilet (beleg) en paneermiddelen tot bepaalde poeders om sausjes mee te maken. Hier wat termen waarbij je moet opletten: wrongel, wei, melk, caseïne, room, margarine/boter, lactose en natuurlijk de voor de hand liggende termen als kaas, yoghurt, pudding etc. En voor al het genoemde geldt dat er ook afgeleide termen op kunnen staan, waar je dus ook beter niet voor kunt kiezen. Hieronder wat tips voor voedingsproducten zonder koemelkeiwit!

Avondeten

Vanaf het moment dat Luuk met de pot mee kon eten, moesten wij ons avondeten ook aanpassen. Als alternatief voor melkproducten gebruikte ik vaak soja. Bijvoorbeeld bij het maken van bepaalde gerechten met kookroom, koos ik voor soja-kookroom. Omdat in veel sausjes of sausmixen melkpoeder zit, gebruikte ik soms smeerbare producten (b.v. een groentespread van Zonnatura) of gewoon kruiden die ik had staan om dit te mengen met de kookroom. Niet te veel, maar dan had het toch nog wat smaak. Bij het gebruik van sojaproducten viel mij op dat er veel suiker in zat. Vooral bij toetjes kozen we vooral voor naturel producten, omdat er in bv. yoghurt met een smaakje naar mijn idee onnodig veel suiker zat. Appelmoes was overigens ook een optie hier als toetje, maar ik was wel kritisch, omdat het per merk verschilt hoeveel toegevoegde suikers erin zitten. Let bij het bakken en braden goed op dat je plantaardige boter gebruikt of boter waar geen melkproducten in verwerkt zijn.

Plantaardige producten

In Almere heb je eco-supermarkten waar je plantaardige producten kunt kopen. Dit heb je tegenwoordig in genoeg steden en ook online. Hier kocht ik bijvoorbeeld plantaardige kaas, smeerbaar beleg en toetjes. Ook kocht ik daar plantaardige geraspte kaas om bijvoorbeeld een spinazie pizza te maken.

Tussendoortjes

Sore baby maisfingers zijn biologische mais snacks (vrij van gluten, melk en lactose) die je vanaf zes maanden kunt geven aan je kindje. Deze zijn redelijk groot, zodat ze deze in hun vuistje kunnen vasthouden en smelten gelijk in de mond. Dit vond ik zelf een veilig idee in verband met stikgevaar! Luuk heeft hier een hoop van gesmuld. Organix Goodies vond ik zelf een erg fijn merk met veel producten zonder koemelkeiwit. Van mini rijstwafeltjes met appel of bananensmaak, biscuitjes tot wortelsnackjes. Er staat duidelijk aangegeven vanaf welke leeftijd een bepaald product kan worden gegeven. En belangrijk, er zit weinig troep in! Verder zijn lange vingers, nijntjekoekjes, bastognekoeken, jodenkoeken, soepstengels, rozijntjes, popcorn, rijstwafels en pombär chips (original) ook geschikte tussendoortjes (naast natuurlijk de gezonde opties zoals groente of fruit). Maar het is belangrijk om bij elk product toch goed op de ingrediëntenlijst te blijven kijken. Het kan namelijk gebeuren dat de ingrediënten worden aangepast.

Brood en beleg

Bij het kopen van brood keek ik altijd even op de ingrediëntenlijst. Brood wordt tegenwoordig met water gemaakt, maar het komt voor dat er toch koemelk in verwerkt wordt. Qua beleg heb je ook nog veel keuze. In het begin geef je smeerbaar beleg, maar niet alles wat vaak gegeven wordt mag (denk aan smeerkaas). Je hebt wel smeerkaas op sojabasis. Daarnaast gaf ik Luuk appelstroop, pindakaas en smeerleverworst, al wordt dat laatste tegenwoordig afgeraden in verband met de hoeveelheid vitamine A. Het smeerbare beleg van De Kleine Keuken vond Luuk niet allemaal even lekker, maar deze zijn in ieder geval wel geschikt voor kinderen met een koemelkallergie. En natuurlijk kun je ook gewoon alleen boter zonder melk erop smeren. Tot slot heb je wat groentespreads, van bijvoorbeeld Zonnatura, maar daarbij moet je wel opletten op de hoeveelheid zout dat erin zit.

Hopelijk hebben jullie wat aan mijn tips gehad. Er is nog zoveel meer te vertellen, maar ik heb gemerkt dat je gaandeweg zelf heel creatief wordt bij het aanpassen van het eetpatroon. Gelukkig is er tegenwoordig al heel veel te koop en zelf iets maken/ bakken is natuurlijk ook heel leuk. Succes!
Onze week: Winkelen, een ongeluk, een run en de winter Efteling
door Doortje 16 december 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Recept: Kerststerren van bladerdeeg met chocoladevulling
door Doortje 14 december 2025
Vandaag delen we weer een heerlijke receptje voor de kerstdagen!
10 slimme tips om te besparen op je kerstboodschappen (zonder in te leveren op gezelligheid)
door Doortje 13 december 2025
Wij delen vandaag 10 slimme tips om te besparen op je kerstboodschappen
Voorbereiden op een recessie? Dit kun je doen!
door Doortje 11 december 2025
Na een hoge inflatie volgt vaak een recessie, maar dat is nu nog extra onzeker. Toch kan het geen kwaad om je een beetje voor te bereiden.
Onze week: Sinterklaas, ontbijt op bed en nieuwe sportkleding
door Doortje 9 december 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Wat je moet weten over moderne trends en klassieke kledingstukken
door Doortje 8 december 2025
Vandaag vertellen wij je alles over moderne trends en klassieke kledingstukken (Gesponsord artikel)
Dit kun je maken met Sinterklaas left overs!
door Doortje 6 december 2025
Heb jij ook nog veel Sint lekkers over? Ik vertel je vandaag graag wat je daar allemaal mee kunt maken!
Koken met seizoensgroenten in december: vers, voedzaam en verrassend lekker
door Doortje 4 december 2025
Welke seizoensgroenten zijn er eigenlijk in December? Vandaag zetten wij ze voor je op een rij!
Onze week: Kerstbomen opzetten, schoen zetten, kruidnootjes bakken en stage
door Doortje 2 december 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
5 x besparen in December
door Doortje 1 december 2025
De laatste maand van het jaar is begonnen. Ook deze maand delen we weer 5 handige bespaartips of opdrachten om mee aan de slag te gaan, succes!
Show More