Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Je keuken schoonhouden, 5 handige tips

Als er een ruimte veel gebruikt wordt in huis, dan is het de keuken wel! Wij houden erg van koken en bakken, dus de keuken wordt echt dagelijks gebruikt. De ene dag voor een simpele soep met een broodje en de andere dag voor een uitgebreid diner of een lekkere taart. 

Het blijft daarom ook altijd wel een uitdaging om de keuken schoon te houden. Want een schone keuken "werkt" veel lekkerder... en een keuken wordt gewoon snel vies. Ben ik zelf voorzichtig en zit er geen spatje pastasaus op de muur, dan smeren de kinderen wel een boterham en ligt er een mes met een halve kilo chocoladepasta op het aanrecht... haha! Het blijft een uitdaging, maar met deze 5 handige tips houd ik de keuken prima schoon;

1. Dagelijks bijhouden

Je denkt nu vast... he, bah! Ik heb helemaal geen zin om dagelijks te gaan poetsen, maar dat hoeft ook echt niet. Het belangrijkste bij schoonmaken is echt dat je het bijhoudt. Als vuil zich ophoopt dan wordt het zo'n grote klus waar je maar tegenop blijft kijken (althans, ik wel!) Maar als ik dagelijks even het vuilnisbakje leeg, een doekje over het aanrecht haal en vlekken meteen even wegpoets, dan blijft het schoon en ziet het er ook veel netter uit! 

Ook de afwasmachine ruim ik nu meteen uit als dat kan. Eerder was hij al klaar en ging ik meteen aan het werk. Door de dag heen stapelde de afwas zich op, op het aanrecht. Totdat ik ging koken en ik dan pas de afwasmachine ging uitruimen en weer inruimen. Dan kwam ik erachter dat hij eigenlijk alweer vol was en de helft van de spullen die ik nodig had om te koken er ook bij zaten.... Nu ruim ik hem 's ochtends meteen even uit, dat is echt 2 minuten werk en scheelt enorm veel irritatie. 

2. Alleen wat er echt hoort

Vooral met kinderen liggen er dagelijks spullen in de keuken die er echt niet horen. Een stift waarmee ze aan het kleuren waren totdat ze hun handen gingen wassen... die blijft slingeren over het aanrecht. Of denk maar aan een boek, tijdschrift, knuffel of Playmobil poppetjes... Ik vraag mij soms af hoe dat toch allemaal in de keuken terecht komt, maar het ligt er echt regelmatig. 

In de keuken wil ik dus echt alleen dingen die er horen. Als we 's avonds gaan koken, dan verzamel ik de spulletjes en geef ik ze terug aan de kinderen om ze dan meteen even op te ruimen. Weg met de troep en het is snel weer netjes!

3. Zet je aanrecht niet te vol


We hebben toch altijd meer dingen op het aanrecht staan dan dat we denken... het koffiezetapparaat, de magnetron, de keukenmachine, broodbakmachine of melkopschuimer. Kijk of je kleine apparaten in de kastjes kunt zetten en ze makkelijk kunt pakken als je ze nodig hebt. Verder laat je alleen de apparaten staan die je vaak gebruikt, dat scheelt!


Hoe leger het aanrecht is, hoe makkelijker en sneller je de keuken even schoonmaakt en hoe netter het er allemaal uitziet.


4. Zorg voor je wasbak


Ik weet niet of ik de enige ben, maar ik heb een hekel aan het zeefje van de wasbak. Het zeefje is wel handig, anders verdwijnen er hele stukken ui in de afvoer en dat gaat vroeg of laat natuurlijk fout. Maar het zeefje is daardoor wel een verzamelplaats voor stukjes pasta, aardappelschillen, takjes met kruiden en meer.


Als ik iets in het zeefje zie zitten, dan maak ik het meteen leeg, want het is zo vies als het helemaal vol ligt! Dat klinkt misschien een beetje overdreven, maar dat valt wel mee hoor! Even leeggooien, een doekje door de wasbak en het is een stuk schoner en ziet er ook weer een stuk netter uit allemaal.


5. Maak een planning en zet alles in je agenda


Van een planning maken wordt je keuken niet meteen een stuk schoner, maar als je je eraan houdt, dan scheelt dat een heleboel! Ik heb zelf een agenda op de computer, maar je kunt ook kiezen voor een gewone agenda. Daar plan ik verschillende schoonmaak klusjes. Als je er steeds 1 doet, dan is het te overzien. Je kunt het ook gewoon doen wanneer het echt nodig is, maar dan is het vaak als iets te laat. Weet jij bijvoorbeeld uit je hoofd wanneer je de filters van de afzuigkap hebt schoongemaakt? Waarschijnlijk niet. Ik plan dit in mijn agenda en zet het er meteen weer in voor de volgende keer, dan wordt het nooit te vies.

De volgende klusjes kun je prima plannen;


- Filters afzuigkap schoonmaken

- Magnetron aan de binnenkant schoonmaken

- Oven aan de binnenkant schoonmaken

- Koffiezetapparaat of waterkoker ontkalken

- Kastjes aan de binnenkant schoonmaken

- Lades leeg en schoonmaken

- Vriezer ontdooien

- Vriezer uitzoeken en schoonmaken

- Koelkast uitzoeken (gooi al die geopende potjes maar weg) en schoonmaken


En zo zijn er nog veel meer (kleine) klusjes om te doen. Doe iedere keer iets en dan is het prima te doen, daarom hou ik enorm van plannen! :)

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: