Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Mexicaanse recepten voor de feestdagen!

Gastblogger Maria deelt vandaag een aantal lekkere recepten met jullie, die ze in Mexico vaak met de feestdagen maken... leuk om de komende feestdagen eens te proberen :) 

De feestdagen staan voor de deur! Wat een heerlijke tijd is het. Vanwege het corona virus zal het dit jaar misschien wat anders moeten worden dan gewend maar dat betekent niet dat het minder gezellig of speciaal moet zijn. 

Ik wil twee recepten met jullie delen die wij vaak in Mexico tijdens de feestdagen eten en drinken. De eerste hoort er altijd bij, althans, in de meeste gezinnen. Er is of een tante, opa of oma of de moeder zelf die de “ensalada de bombon” ofwel “marshmallow salade” meeneemt naar het kerstdiner om als toetje van te genieten.

Let op! Je moet wel van zoetigheid houden 

“Marshmallow toetje”   

 Wat heb je nodig?

- 2 blikjes van ongeveer 400 gram (uitlek gewicht 250 gram) fruitcocktail op lichte siroop 
- 2 appels in stukjes 
- 250 gram gehakte pecan of walnoten 
- 400 gram crème fraîche
- 1 blik gecondenseerde melk 
- 400-500 gram marshmallows in kleine stukjes
- Kokosrasp naar smaak 
- 120 ml. Kokosroom 

De bereiding 

Meng de crème fraîche, de kokosroom en de gecondenseerde melk (**gecondenseerde melk is heel zoet, ik zou je adviseren om niet in een keer het hele blik toe te voegen maar alleen de helft en daarna even proeven of je het nog zoeter wil)

Plaats de vloeibare basis in een diepe schaal of kom en voeg de marshmallows, de kokosrasp, de gehakte walnoten, de stukjes appel en het uitgelekte fruit op siroop toe.
Als de ingrediënten goed gemengd zijn, zet je de schaal in de koelkast 45 minuten zodat de smaken goed mengen en klaar! Geniet ervan.

 “Provecho!”

Baileys Mokka cocktail *koud 

Dit is geen “typisch” Mexicaans drankje maar wel iets lekkers om tijdens de feestdagen te drinken. Het is wel koud en misschien klinkt het een beetje apart dat er ijsklontjes nodig zijn. Maar als je koffie of af en toe een likeur na het eten lekker vindt, zou ik je aanraden om dit toch een kans te geven.
 Ik moet wel erkennen dat ik het alleen gedronken heb maar nooit echt zelf gemaakt heb. Maar het receptje heb ik wel en gaat als volgt...

Wat heb je nodig?

- 33 cl. koffie 
- 20 cl. baileys likeur 
- 2 lepeltjes cacao
- 2 theelepels suiker 
- ijsklontjes 

De bereiding

Je maakt een ietwat sterke koffie waar je de suiker aan toevoegt. Als het nog warm is, verdun je het cacaopoeder in de koffie totdat het goed geïntegreerd is. Laat ongeveer 10 tot 15 minuten afkoelen in de koelkast.

Daarna de koffie inschenken in een cocktailglas waar je nu de Baileys likeur aan toevoegt. Roer gelijk goed door en voeg het ijs toe. Je kan er nog een beetje cacaopoeder op strooien vlak voor het serveren om het een beetje te decoreren.

Ik raad je aan om deze heerlijke Baileys Moca-cocktail te bereiden net voordat je hem serveert. Op deze manier voorkom je dat door de ijsklontjes er veel smaak verloren gaat. 

“Salud!”
Onze week: Winkelen, een ongeluk, een run en de winter Efteling
door Doortje 16 december 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Recept: Kerststerren van bladerdeeg met chocoladevulling
door Doortje 14 december 2025
Vandaag delen we weer een heerlijke receptje voor de kerstdagen!
10 slimme tips om te besparen op je kerstboodschappen (zonder in te leveren op gezelligheid)
door Doortje 13 december 2025
Wij delen vandaag 10 slimme tips om te besparen op je kerstboodschappen
Voorbereiden op een recessie? Dit kun je doen!
door Doortje 11 december 2025
Na een hoge inflatie volgt vaak een recessie, maar dat is nu nog extra onzeker. Toch kan het geen kwaad om je een beetje voor te bereiden.
Onze week: Sinterklaas, ontbijt op bed en nieuwe sportkleding
door Doortje 9 december 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Wat je moet weten over moderne trends en klassieke kledingstukken
door Doortje 8 december 2025
Vandaag vertellen wij je alles over moderne trends en klassieke kledingstukken (Gesponsord artikel)
Dit kun je maken met Sinterklaas left overs!
door Doortje 6 december 2025
Heb jij ook nog veel Sint lekkers over? Ik vertel je vandaag graag wat je daar allemaal mee kunt maken!
Koken met seizoensgroenten in december: vers, voedzaam en verrassend lekker
door Doortje 4 december 2025
Welke seizoensgroenten zijn er eigenlijk in December? Vandaag zetten wij ze voor je op een rij!
Onze week: Kerstbomen opzetten, schoen zetten, kruidnootjes bakken en stage
door Doortje 2 december 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
5 x besparen in December
door Doortje 1 december 2025
De laatste maand van het jaar is begonnen. Ook deze maand delen we weer 5 handige bespaartips of opdrachten om mee aan de slag te gaan, succes!
Show More