Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Recept; Focaccia met rozemarijn

Recept; Focaccia met rozemarijn
Naast het zelf maken van pizza deeg, staat er hier ook steeds vaker focaccia op tafel. Een heerlijk Italiaans plat brood met verschillende toppings. Onze favoriet op dit moment; met rozemarijn en grof zeezout. Je kunt focaccia maken van het overgebleven pizza deeg, of helemaal vanaf het begin maken. Het recept voor dit deeg is iets anders, waardoor de focaccia nog luchtiger wordt... echt aan aanrader om eens te maken! 

Dit heb je nodig voor ongeveer 6 focaccia's 
Het deeg; 

- 1 kilo bloem (type 00, dat is sterkere bloem en wordt gewoon bij de meeste supermarkten verkocht)
- 650 ml water
- 7 gram gist
- 2 eetlepels zout
- 3 eetlepels olijfolie 

De topping;

- 3 takjes verse rozemarijn
- eetlepel grof zeezout
- 1,5 eetlepel olijfolie 


Zo maak je de focaccia;

- Doe de bloem samen met het zout in een kom en roer even door
- Doe de gist in het warme water en roer ook even door, laat 2 minuten staan, zodat de gist "wakker" wordt en gaat werken.
- Voeg de gist en het water toe aan de bloem, voeg de olijfolie toe en meng door elkaar
- Nu gaat het kneden beginnen. Dit kun je met de hand doen of in een keukenmachine. Ik gebruik vaak de laatste en kneed het deeg met de deeghaken voor ongeveer 10 minuten. Het deeg moet loslaten van de kom. Dit is ook het moment om te kijken of het deeg helemaal naar je zin is. Soms voeg ik nog wat bloem toe (als het kleverig blijft) en soms nog een beetje water (als het te droog is) 
- Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg 2,5 uur rijzen (het deeg is nu meer dan verdubbeld) 

- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Verdeel het deeg in 6 bolletjes en rol een bolletje uit. Niet zo dun als een pizza, hij mag wat dikker zijn
- Druk met je vingers het deeg in, waardoor je allemaal kuiltjes maakt
- Vul de kuiltjes met takjes rozemarijn en besprenkel de focaccia met olijfolie
- Bestrooi als laatste met het grove zeezout en bak de focaccia af in ongeveer 15 minuten tot hij goudbruin is gekleurd

Je kunt alle 6 de focaccia's tegelijk maken en bakken of door ze achter elkaar te maken en de oven in te doen. 

Focaccia is heerlijk op de borrelplank of bij een bordje pasta, eet smakelijk! 

Bekijk (en maak!) ook eens onze andere recepten

In de onderstaande video kun je zien hoe wij een focaccia maken;
Onze week: Winkelen, een ongeluk, een run en de winter Efteling
door Doortje 16 december 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Recept: Kerststerren van bladerdeeg met chocoladevulling
door Doortje 14 december 2025
Vandaag delen we weer een heerlijke receptje voor de kerstdagen!
10 slimme tips om te besparen op je kerstboodschappen (zonder in te leveren op gezelligheid)
door Doortje 13 december 2025
Wij delen vandaag 10 slimme tips om te besparen op je kerstboodschappen
Voorbereiden op een recessie? Dit kun je doen!
door Doortje 11 december 2025
Na een hoge inflatie volgt vaak een recessie, maar dat is nu nog extra onzeker. Toch kan het geen kwaad om je een beetje voor te bereiden.
Onze week: Sinterklaas, ontbijt op bed en nieuwe sportkleding
door Doortje 9 december 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Wat je moet weten over moderne trends en klassieke kledingstukken
door Doortje 8 december 2025
Vandaag vertellen wij je alles over moderne trends en klassieke kledingstukken (Gesponsord artikel)
Dit kun je maken met Sinterklaas left overs!
door Doortje 6 december 2025
Heb jij ook nog veel Sint lekkers over? Ik vertel je vandaag graag wat je daar allemaal mee kunt maken!
Koken met seizoensgroenten in december: vers, voedzaam en verrassend lekker
door Doortje 4 december 2025
Welke seizoensgroenten zijn er eigenlijk in December? Vandaag zetten wij ze voor je op een rij!
Onze week: Kerstbomen opzetten, schoen zetten, kruidnootjes bakken en stage
door Doortje 2 december 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
5 x besparen in December
door Doortje 1 december 2025
De laatste maand van het jaar is begonnen. Ook deze maand delen we weer 5 handige bespaartips of opdrachten om mee aan de slag te gaan, succes!
Show More