Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Recept; Focaccia met rozemarijn

Recept; Focaccia met rozemarijn
Naast het zelf maken van pizza deeg, staat er hier ook steeds vaker focaccia op tafel. Een heerlijk Italiaans plat brood met verschillende toppings. Onze favoriet op dit moment; met rozemarijn en grof zeezout. Je kunt focaccia maken van het overgebleven pizza deeg, of helemaal vanaf het begin maken. Het recept voor dit deeg is iets anders, waardoor de focaccia nog luchtiger wordt... echt aan aanrader om eens te maken! 

Dit heb je nodig voor ongeveer 6 focaccia's 
Het deeg; 

- 1 kilo bloem (type 00, dat is sterkere bloem en wordt gewoon bij de meeste supermarkten verkocht)
- 650 ml water
- 7 gram gist
- 2 eetlepels zout
- 3 eetlepels olijfolie 

De topping;

- 3 takjes verse rozemarijn
- eetlepel grof zeezout
- 1,5 eetlepel olijfolie 


Zo maak je de focaccia;

- Doe de bloem samen met het zout in een kom en roer even door
- Doe de gist in het warme water en roer ook even door, laat 2 minuten staan, zodat de gist "wakker" wordt en gaat werken.
- Voeg de gist en het water toe aan de bloem, voeg de olijfolie toe en meng door elkaar
- Nu gaat het kneden beginnen. Dit kun je met de hand doen of in een keukenmachine. Ik gebruik vaak de laatste en kneed het deeg met de deeghaken voor ongeveer 10 minuten. Het deeg moet loslaten van de kom. Dit is ook het moment om te kijken of het deeg helemaal naar je zin is. Soms voeg ik nog wat bloem toe (als het kleverig blijft) en soms nog een beetje water (als het te droog is) 
- Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg 2,5 uur rijzen (het deeg is nu meer dan verdubbeld) 

- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Verdeel het deeg in 6 bolletjes en rol een bolletje uit. Niet zo dun als een pizza, hij mag wat dikker zijn
- Druk met je vingers het deeg in, waardoor je allemaal kuiltjes maakt
- Vul de kuiltjes met takjes rozemarijn en besprenkel de focaccia met olijfolie
- Bestrooi als laatste met het grove zeezout en bak de focaccia af in ongeveer 15 minuten tot hij goudbruin is gekleurd

Je kunt alle 6 de focaccia's tegelijk maken en bakken of door ze achter elkaar te maken en de oven in te doen. 

Focaccia is heerlijk op de borrelplank of bij een bordje pasta, eet smakelijk! 

Bekijk (en maak!) ook eens onze andere recepten

In de onderstaande video kun je zien hoe wij een focaccia maken;
Onze week: Game hal, LEGO, musical Frozen, tulpen en koningsdag
door Doortje 29 april 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Verkopen op de vrijmarkt? Zo verkoop je (bijna) alles
door Doortje 26 april 2025
Vandaag is het weer koningsdag en natuurlijk vrijmarkt! Ga je verkopen, dan kunnen deze tips je helpen om (bijna) alles kwijt te raken!
Een side hustle; Dit kun je allemaal doen om extra te verdienen
door Doortje 24 april 2025
Met een side hustle kun je (tijdelijk) extra geld verdienen. Maar wat kun je dan zoal doen? Ik geef je vandaag 10 leuke ideeën..
Onze week: Lekker veel buiten, bakken voor Pasen en ganzenbaby's
door Doortje 22 april 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Van herinnering tot kunstwerk: creatieve ideeën met je eigen foto's
door Doortje 20 april 2025
We maken tegenwoordig heel veel foto's, wij geven tips om de herinneringen echt mooi te bewaren (gesponsord artikel)
De leukste paas activiteiten met kinderen
door Doortje 19 april 2025
Vandaag zetten wij de leukste paas activiteiten met kinderen voor je op een rij!
Minder stress, deze tips gaan je helpen
door Doortje 17 april 2025
Stress is slecht voor je gezondheid en je wordt er zelf ook niet gezelliger van. Zorg dus voor minder stress! Deze handige tips gaan je zeker helpen...
Zit er vitamine C in mandarijnen?
door Doortje 16 april 2025
Vandaag vertellen wij je alles over hoe gezond mandarijnen zijn (gesponsord artikel)
Onze week: Uit eten, Veel bbq en en wedstrijden
door Doortje 15 april 2025
Een nieuw weekoverzicht. Kijk je mee?!
Goedkope Paasbrunch , dit kun je allemaal maken
door Doortje 14 april 2025
Komend weekend is het Pasen. Wil je de Paasbrunch een beetje betaalbaar houden? Dan help ik je vandaag aan een aantal suggesties...
Show More