Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Recept; Focaccia met rozemarijn

Recept; Focaccia met rozemarijn
Naast het zelf maken van pizza deeg, staat er hier ook steeds vaker focaccia op tafel. Een heerlijk Italiaans plat brood met verschillende toppings. Onze favoriet op dit moment; met rozemarijn en grof zeezout. Je kunt focaccia maken van het overgebleven pizza deeg, of helemaal vanaf het begin maken. Het recept voor dit deeg is iets anders, waardoor de focaccia nog luchtiger wordt... echt aan aanrader om eens te maken! 

Dit heb je nodig voor ongeveer 6 focaccia's 
Het deeg; 

- 1 kilo bloem (type 00, dat is sterkere bloem en wordt gewoon bij de meeste supermarkten verkocht)
- 650 ml water
- 7 gram gist
- 2 eetlepels zout
- 3 eetlepels olijfolie 

De topping;

- 3 takjes verse rozemarijn
- eetlepel grof zeezout
- 1,5 eetlepel olijfolie 


Zo maak je de focaccia;

- Doe de bloem samen met het zout in een kom en roer even door
- Doe de gist in het warme water en roer ook even door, laat 2 minuten staan, zodat de gist "wakker" wordt en gaat werken.
- Voeg de gist en het water toe aan de bloem, voeg de olijfolie toe en meng door elkaar
- Nu gaat het kneden beginnen. Dit kun je met de hand doen of in een keukenmachine. Ik gebruik vaak de laatste en kneed het deeg met de deeghaken voor ongeveer 10 minuten. Het deeg moet loslaten van de kom. Dit is ook het moment om te kijken of het deeg helemaal naar je zin is. Soms voeg ik nog wat bloem toe (als het kleverig blijft) en soms nog een beetje water (als het te droog is) 
- Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg 2,5 uur rijzen (het deeg is nu meer dan verdubbeld) 

- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Verdeel het deeg in 6 bolletjes en rol een bolletje uit. Niet zo dun als een pizza, hij mag wat dikker zijn
- Druk met je vingers het deeg in, waardoor je allemaal kuiltjes maakt
- Vul de kuiltjes met takjes rozemarijn en besprenkel de focaccia met olijfolie
- Bestrooi als laatste met het grove zeezout en bak de focaccia af in ongeveer 15 minuten tot hij goudbruin is gekleurd

Je kunt alle 6 de focaccia's tegelijk maken en bakken of door ze achter elkaar te maken en de oven in te doen. 

Focaccia is heerlijk op de borrelplank of bij een bordje pasta, eet smakelijk! 

Bekijk (en maak!) ook eens onze andere recepten

In de onderstaande video kun je zien hoe wij een focaccia maken;
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: