Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

De financiële opvoeding, zo doen wij dat.

De financiële opvoeding, zo doen wij dat.

Bij de opvoeding hoort ook de financiële opvoeding. Op de basisschool leren de kinderen wel over de muntjes, hoe ze eruit zien en wat ze waard zijn. Of welke briefjes zijn er en hoeveel kost een pak melk? Maar het is ook ontzettend belangrijk om kinderen te leren over uitgaven, waarom het verstandig is om goed met geld om te gaan en waarom het juist niet verstandig is om geld te lenen voor minder belangrijke dingen en ga zo maar door. 


Er is heel veel te leren en hoewel het onderwerp “geld” lastig is, blijkt uit onderzoek dat volwassenen die vroeger niet van hun ouders hebben geleerd om met geld om te gaan meer betalingsproblemen, betalingsachterstanden hebben en ze vaker moeite hebben met rondkomen. Juist daarom is het zo belangrijk om die basis mee te geven. Wat wij doen aan de financiële opvoeding, dat vertel ik je graag vandaag. 


Praten en veel vertellen;


Bij ons thuis wordt er veel over geld gepraat en wij zijn heel open naar de kinderen toe over geldzaken. Natuurlijk wil je je kinderen niet meenemen in verhalen over hypotheken en hoge rekeningen, want we willen niet dat ze ’s nachts wakker liggen omdat ze zich dan misschien zorgen gaan maken (een rekening van € 1000,- is een mega bedrag voor een kind) Maar we vertellen wel eerlijk wat wij kwijt zijn aan de boodschappen, hoeveel het huis kost iedere maand en ga zo maar door. Spelenderwijs kun je heel veel vertellen.


Daarnaast komen onze kinderen ook regelmatig met vragen. Thijs heeft een Nintendo switch en omdat hij er zelf voor mee gespaard heeft, weet hij hoe duur die was. Er komt dus regelmatig de vraag over hoe duur iets is en er wordt dan meteen geroepen dat hij van dat bedrag wel 3 x een switch zou kunnen kopen! Ook de meiden vragen regelmatig dingen over geld. Hoeveel kost dit speelgoed? En hoeveel kost het om de auto vol te tanken? Ze zien ons geld uitgeven en we

lopen met ze in de winkels, dus bij vragen leggen we altijd uit hoe het zit. Als kinderen interesse tonen, dan is dat de eerste stap. 


Van jongs af aan leren;


Onze kinderen krijgen alle 3 zakgeld en daar zijn wij vrij vroeg mee begonnen. Ze vinden het nog steeds een leuk moment; iedere zondagochtend, na het ontbijt krijgen ze hun zakgeld. Met regelmatig verschillende muntjes, waardoor we uitleggen dat 10 muntjes samen net zoveel waard kunnen zijn als 1 munt.


Thijs heeft inmiddels zijn eigen rekening; Wij openden een Jongerengroeirekening van ABN AMRO voor hem. Deze rekening geeft je kind stap voor stap meer vrijheid, omdat je als ouders heel veel kunt instellen. Je kunt bepalen of je kind zelf betalingen mag doen, wat het betaallimiet is, maar ook of je kind zelf mag internetbankieren. Zo kun je steeds een stapje verder gaan en je kind meer verantwoordelijkheid geven. De kinderrekening van ABN AMRO is voor kinderen tot en met 11 jaar en tot die tijd kun je dus samen oefenen. Thijs doet regelmatig zelf betalingen, hij pint in de supermarkt als hij even iets haalt en doet zelfs af en toe voor ons wat boodschappen. In het begin vond hij dat nog best spannend, maar inmiddels vindt hij het geweldig; “Ik haal dat wel even, mama” hoor ik regelmatig, om daarna, nog voordat ik het overgemaakt zou kunnen hebben, al een tikkie van hem krijg om hem te betalen, super leuk! 


Fouten maken hoort erbij;


We maken allemaal weleens fouten, ook op financieel gebied. Soms is het een keuze die niet zo handig uitpakt, soms geven we meer uit dan we eigenlijk bedacht hadden, maar dat hoort er ook allemaal bij. Helemaal bij kinderen is het belangrijk om ze ook die fouten te laten maken. Vergeten ze een keer om geld terug te geven aan een vriendje? Dan horen ze dat vanzelf. Geven ze hun hele zakgeld uit aan dingen waarvan jij als ouder al weet dat het morgen kapot is, laat ze dat maar ervaren, ze kunnen hun geld daarna niet nog eens uitgeven.

Bij de Jongerengroeirekening kun je zelf heel veel dingen instellen. Dus geef je kind die verantwoordelijkheid en als het even fout gaat, bespreek het dan samen en help mee aan een oplossing, van fouten leer je ook enorm veel. 


Meer doen met minder;


Een financieel gezonde toekomst is belangrijk en daarom is het ook goed om kinderen te leren om meer te doen met minder. Een dag naar een pretpark is enorm leuk, maar een gratis (of low budget) uitje ook. Dat A-merk is lekker, maar het huismerk is de helft goedkoper en eigenlijk net zo lekker. Je kunt dat spel nieuw kopen en er langer voor sparen of je kunt eens kijken of je het tweedehands voor de helft kunt aanschaffen. Door deze dingen al te leren kunnen ze later ook meer doen met minder, of ze later nou heel veel te besteden hebben of niet, deze vaardigheid is eigenlijk niet te missen. 


Overzicht;



Als we het over financiën hebben, dan begint eigenlijk alles met overzicht. Ja, het klinkt een beetje saai, maar het is nou eenmaal zo! Leer je kind dus vooral om het overzicht te bewaren en om te kijken wat er nog betaald moet worden en wanneer. Als je weet wat er in komt en eruit gaat, dan heb je overzicht. En in het begin is dat vooral zakgeld en het zakgeld weer uitgeven. Maar op een gegeven moment komt er een salaris van een bijbaantje bij, uitgaven voor bijvoorbeeld de mobiele telefoon etc. Begin van jongs af aan met het krijgen van overzicht van de financiën. Van het samen tellen van de muntjes in de spaarpot, tot samen internetbankieren en kijken wat er nog op je Jongerengroeirekening staat.


Dit zijn voor ons de belangrijkste dingen die wij doen in de financiële opvoeding. Hiermee hopen wij onze kinderen goed voor te bereiden voor later en ze hiermee een goede start mee te geven. 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: