Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Het BBQ seizoen kan van start!

Het BBQ seizoen kan van start!

Het mooie weer komt er weer aan en dat betekent tijd voor de BBQ. Wij BBQ-en het hele jaar door, maar als de temperatuur hoger wordt en de zon schijnt er lekker bij dan doen we dit vaak al sneller.


Vandaag delen we 2 lekkere gerechten (vlees) die je simpel op de BBQ kan maken. Want hoewel het BBQ-en een kunst op zich lijkt, kan iedereen het. (En anders is het veel oefenen, dat is ook geen straf)


We maken een smakelijke Ribeye en een heerlijke Ossenhaas en deze bestelden we online bij Bollensteak. Hier kun je vlees kopen die goed van smaak is en hoog van kwaliteit. Omdat ze alleen vlees gebruiken van volbloedrassen kunnen ze deze kwaliteit altijd waarborgen. En wij kunnen alvast verklappen dat je dat zeker proeft.


We beginnen met de Ribeye;

Dit heb je nodig voor een heerlijke Ribeye;


- Stuk ribeye van +/- 1KG

- Mix van kruiden “Rub”; Zout, peper, paprika poeder, gember poeder, komijn poeder en cayennepeper.

- Olijfolie


En zo maak je hem gemakkelijk op de BBQ;


- Snij de ribeye in 4 of 5 dikke stukken, houd standaard ongeveer 2 cm aan per stuk. Gebruik hiervoor een scherp mes waarmee je makkelijk door het vlees heen kunt snijden.


- Mix de kruiden voor “rub” door elkaar.


- Bestrijk de stukken ribeye met een dun laagje olijfolie.


- Breng vervolgens aan beide kant de rub aan. Doe dit het liefst al de avond voordat je gaat BBQ-en. Dit zorgt ervoor dat de smaken goed in het vlees kunnen intrekken.


- Haal de ribeye ongeveer een half uur van te voren uit de koelkast zodat het op kamer temperatuur kan komen.


Het voorbereiden van de bbq;


Let op: voor de bereiding die wij kozen, heb je zowel briketten als houtskool nodig.


- Voor het aanmaken van de briketten gebruiken wij een “starter” hiermee zorg je ervoor dat de briketten snel aan gaan. Heb je dit niet maak dan een hoopje van de briketten met enkele aanmaak blokjes ertussen. Voor de starter hoef je er alleen een paar onder de starter te plaatsen en dan is het simpel wachten tot alles aan staat.


- Als je briketten goed aanstaan plaats je die aan 1 kant van de bbq, op deze manier kun je direct en indirect bakken op je BBQ.


- Waar er vaak wordt gekozen om eerst het vlees dicht te schroeien gaan we eerst het vlees op het indirecte gedeelte naar een kern temperatuur van 48 graden brengen. De temperatuur kun je doormiddel van een vlees thermometer controleren. De temperatuur van de BBQ moet ongeveer 160-180 graden zijn. Doe de deksel van de bbq dicht. Het zal ongeveer 20 tot 25 minuten duren voor de kern temperatuur bereikt is, controleer dit dus met je vlees thermometer.


- In de tussentijd kun je vast het houtskool aansteken.


- Als de kern temperatuur bereikt is, kun je de ribeye voor de korte tussen periode even inpakken in aluminiumfolie.


- Je kunt de houtskool die inmiddels aan is over de briketten heen strooien. Hiermee halen we een veel hogere temperatuur die we gaan gebruiken om de ribeye een mooi bruin en een bijna krokante buiten rand te geven.


- Plaats de ribeye nu boven de directe warmte en pak deze om en om bruin in ongeveer 3 tot 5 minuten daarna kun je ze eraf halen en direct serveren.


- Je hebt nu een heerlijke ribeye gemaakt, eet smakelijk!



Tip: lekker om te serveren bij de ribeye; Gegrilde groenten uit de oven, knoflookaardappeltjes uit de oven of frietjes. 

Op naar het tweede gerecht, dan heb je nog meer reden om de BBQ nog een keer aan te steken;


De ossenhaas:


Wat heb je nodig:


- Ossenhaas, in dit recept heb ik een stuk van +/- 500 gram gebruikt.

- Mix van kruiden: Zout, peper, paprika poeder, gedroogde koriander, gember poeder, komijn poeder.

- Olijfolie


Zo maak je de lekkerste ossenhaas van de BBQ;


- In dit geval hoef je de ossenhaas niet in stukken te snijden, we bereiden hem in zijn geheel op de bbq.


- Breng een dunne laag olijfolie aan op de ossenhaas.


- Mix de kruiden weer door elkaar en breng deze aan op het vlees. Om de smaken goed in te laten trekken breng ik de rub de nacht ervoor al aan om dus vervolgens een nacht in de koelkast te laten staan.


- Haal de ossenhaas, 1 uur voor je hem op de bbq doet, uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen.


Voorbereiden van de BBQ:


- Vul een volledige “starter” met briketten, of een flinke hoop in de bbq en steek deze aan. Wacht rustig af tot de briketten mooi rood gloeien. Leg deze vervolgens aan 1 kant van de BBQ.


- Nu de briketten goed warm zijn gaan we de ossenhaas eerst aan alle kanten goed aanbraden, dit doe je op directe warmte en bak met de deksel open. Dit duurt ongeveer 4 tot 5 minuten.

- Leg de ossenhaas nu op het indirecte warmte gedeelte van de BBQ. Voor een medium rare resultaat hebben we een kern temperatuur van 43 graden nodig. Bak nu met de deksel dicht. Na ongeveer 20 minuten heb je de kern temperatuur behaald, controleer dit met je vleesthermometer.


- Als de temperatuur behaald is haal je het vlees van de BBQ en wikkel deze in aluminiumfolie. Laat de ossenhaas hier nog 10 minuten in rusten voor je het vlees gaat aansnijden


En zo heb je een heerlijke ossenhaas bereid die je beter zal smaken dan bij menig restaurant ;)

- Snijd het vlees aan en geniet van een heerlijk stukje vlees.


Tip om bij de ossenhaas te serveren; Krieltjes met een beetje boter en kruiden en een lekkere frisse salade.


Eet smakelijk!

Onze week: Winkelen, een ongeluk, een run en de winter Efteling
door Doortje 16 december 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Recept: Kerststerren van bladerdeeg met chocoladevulling
door Doortje 14 december 2025
Vandaag delen we weer een heerlijke receptje voor de kerstdagen!
10 slimme tips om te besparen op je kerstboodschappen (zonder in te leveren op gezelligheid)
door Doortje 13 december 2025
Wij delen vandaag 10 slimme tips om te besparen op je kerstboodschappen
Voorbereiden op een recessie? Dit kun je doen!
door Doortje 11 december 2025
Na een hoge inflatie volgt vaak een recessie, maar dat is nu nog extra onzeker. Toch kan het geen kwaad om je een beetje voor te bereiden.
Onze week: Sinterklaas, ontbijt op bed en nieuwe sportkleding
door Doortje 9 december 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Wat je moet weten over moderne trends en klassieke kledingstukken
door Doortje 8 december 2025
Vandaag vertellen wij je alles over moderne trends en klassieke kledingstukken (Gesponsord artikel)
Dit kun je maken met Sinterklaas left overs!
door Doortje 6 december 2025
Heb jij ook nog veel Sint lekkers over? Ik vertel je vandaag graag wat je daar allemaal mee kunt maken!
Koken met seizoensgroenten in december: vers, voedzaam en verrassend lekker
door Doortje 4 december 2025
Welke seizoensgroenten zijn er eigenlijk in December? Vandaag zetten wij ze voor je op een rij!
Onze week: Kerstbomen opzetten, schoen zetten, kruidnootjes bakken en stage
door Doortje 2 december 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
5 x besparen in December
door Doortje 1 december 2025
De laatste maand van het jaar is begonnen. Ook deze maand delen we weer 5 handige bespaartips of opdrachten om mee aan de slag te gaan, succes!
Show More