Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

5 handige tips om beter rond te komen

5 handige tips om beter rond te komen

De nieuwssites staan er vol mee... naast alle ellende die nu speelt gaat het ook vooral om alle producten die duurder worden, de inflatie en hoe we steeds minder goed rondkomen met ons inkomen.


Natuurlijk is dit groot nieuws en veel mensen laten zich erdoor beïnvloeden... ik liep gisteren in de supermarkt en alle bloem was zo goed als uitverkocht, er wordt weer gehamsterd. Maar laten we ook allemaal niet teveel in paniek schieten, daar is nog nooit iemand beter van geworden.


Het feit is natuurlijk dat alles duurder wordt, maar wellicht valt het ook allemaal wel mee. Als je je financiën goed op orde hebt en iedere maand kunt sparen, dan is de kans groot dat je de prijsstijgingen waarschijnlijk wel kunt opvangen. Daarnaast is het altijd handig om ervoor te zorgen dat je goed rondkomt. Door je geld uit te geven aan de dingen die jij belangrijk vindt en door het overzicht te houden, kun je ervoor zorgen dat de paniek echt niet nodig is en kom je er misschien wel achter dat het voor jou best te doen is, ook met een laag inkomen. Vandaag hebben wij 5 handige tips voor je om beter rond te komen...


1.Hou alle cijfers bij


Overzicht, overzicht. Het begint echt allemaal met overzicht. Wat komt er in en wat gaat eruit? Kun je besparen op dingen of zijn er uitgaven die je dubbel doet, die niet nodig zijn en waar je het geld eigenlijk niet voor hebt? Eens in de zoveel tijd maken wij een overzicht van al onze vaste en variabele lasten en eerlijk is eerlijk, wij hebben vrij goed overzicht, maar het is toch altijd weer meer dan gedacht. Omdat er een streamingdienst bij is gekomen, omdat we toch vaker even iets tussendoor kopen en die kleine uitgaven ook allemaal optellen...


Een kasboek klinkt vrij ouderwets, maar het helpt je echt om te kijken wat je nou precies uitgeeft. En dat helpt je weer om te besparen en geld over te houden, dus hou alle cijfers bij.


2. Weet waar je recht op hebt


Er zijn veel dingen waar je recht op kunt hebben. Met een laag inkomen heb je recht op verschillende toeslagen en die krijg je ook als je eerder meer verdiende en nu minder. Verder is er natuurlijk de kinderbijslag en zo is er nog meer.

Heb je steeds meer moeite om rond te komen, maar krijg je bij de belastingaangiften juist altijd een hele berg terug? Verander dat dan. Zorg dat je de juiste toeslagen krijgt en de hypotheekrente teruggave (de voorlopige aanslag) kun je ook veranderen zodat je dit per maand krijgt.


Daarnaast is het soms handig om bij de belastingaangifte (die we deze maand allemaal gaan doen) rekening te houden met middeling. Je kunt 3 jaar middelen qua inkomen en misschien heb je in 2020 (het corona jaar) wel veel minder verdiend. Door te middelen kun je heel wat geld besparen, dus reken goed uit of dat interessant is.


3. Gebruik minder


Als je steeds moeilijker rondkomt, dan is het verstandig om deze tip meteen door te voeren. Gebruik minder van zo'n beetje alles. Van shampoo, zeep, vlees in de avondmaaltijd, minder benzine door de auto te laten staan en minder kleding in je kast. Door te verminderen verlaag je meteen je uitgaven. Misschien scheelt het kleine beetjes, maar ook die tellen snel op.


4. Verdien extra


Soms zijn er zeker momenten waarop je alles al hebt geprobeerd. Je bespaart op bijna alles, je heb je financiën op orde, maar toch wordt rondkomen steeds moeilijker. Dan is het natuurlijk slim om meer te gaan verdienen, want ook dan kom je makkelijker rond. Van een extra baan, extra uren, een salarisverhoging tot aan kooppunten sparen bij de supermarkt. Het hoeft niet meteen groots, het kan ook tijdelijk en je helpt jezelf er echt mee, dus kom in actie als dat nodig is.


5. Vraag om hulp en blijf positief


Rondkomen is een must, in de schulden komen wil je niet en kan leiden tot veel grotere problemen. Het is ontzettend moeilijk, ik ben er zeker geen held in, maar vraag om hulp. Misschien kan iemand met je meekijken naar je financiën, kan iemand je helpen om te solliciteren naar een beter betaalde baan of zoekt de buurvrouw in haar bedrijf wel iemand die haar een paar uur in de week kan helpen. Je kunt altijd eens rondvragen of mensen iets weten en of iemand goed is met cijfers en je een avondje kan helpen met alles op een rij te zetten. Het is niet erg om om hulp te vragen.


Daarnaast is het altijd belangrijk om positief te blijven. De nieuwssites brengen de paniekberichten omdat ze goed gelezen worden. Dat betekent niet dat je ook mee moet doen in de paniek. Zorg dat je op de hoogte blijft en regel het goed voor jezelf. Lees alles over besparen (er zijn nog veel meer blogs die je ook gewoon gratis kunt lezen) en praat met anderen over je situatie. Niet goed kunnen rondkomen is niet leuk, het is vervelend en soms hartstikke zwaar, maar door positief te blijven en iedere dag weer aan de slag te gaan, wordt het iedere dag ook een beetje beter.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: