Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Groenten en fruit uit de moestuin, dit doen wij ermee

Groenten en fruit uit de moestuin, dit doen wij ermee
Een "eetbare" tuin heb ik altijd erg leuk gevonden. Het heeft gewoon iets leuks om groenten en fruit uit eigen tuin te plukken en zo op te eten. Wij hebben geen grote tuin, maar door de jaren heen groeit er steeds meer. Aardappelen, sla, verschillende soorten kruiden, tomaten, komkommers, appels, peren, frambozen, aalbessen, bramen en aardbeien. Dat is best veel voor ons kleine stadstuintje. Ieder jaar proberen we iets nieuws en soms lukt dat goed, anderen keren niet. 

Afgelopen weekend kreeg ik van familie een hele tas vol met courgettes, komkommers en verse knoflook. Zij hebben een enorme tuin, echt fantastisch! Wie weet dat wij ook ooit verhuizen naar een huis met een stuk grond erbij. 

Het nadeel van groenten en fruit uit eigen tuin is dat alles op hetzelfde moment geoogst kan worden. Je kunt er natuurlijk anderen blij mee maken en dat doen wij ook vaak. Maar wat doen we met de rest? Ik vertel het je vandaag. 

Meteen opmaken;

Veel groenten en fruit maken we snel op. Het voordeel van een kleinere tuin is dat de oogst wel op hetzelfde moment klaar is, maar dat het niet honderden kilo's zijn. Fruit snoepen we zo op of gebruiken we voor een smoothie. Groenten verwerken we in een salade, sla op brood, komkommers tussendoor en dan is het zo op. 

Het helpt ook om niet alles tegelijk te oogsten. Het meeste kan best een paar dagen langer blijven hangen. Dan eten we courgettesoep, de volgende dag pasta met tomatensaus en de dag daarna aardappelen uit de oven met rozemarijn. Na een aantal dagen wordt er dan weer wat geoogst en maken we die groenten en fruit rustig op. 

Invriezen;

Sinds wij een grotere vriezer hebben, gebruik ik die enorm vaak. Restjes worden ingevroren, afgeprijsd vlees, de ijsjes uit de aanbieding en dus ook de groenten en fruit uit de tuin. Fruit verzamelen we vaak de hele zomer door. Soms liggen er kilo's rood fruit in de vriezer en dan maken we in het najaar een enorme hoeveelheid jam in 1 keer. Alles is in ieder geval altijd op totdat het jaar daarna het riedeltje weer opnieuw begint. 

Tomaten kunnen als tomatensaus ingevroren worden. Courgette snijd ik in blokjes en vries ik in en ook kruiden worden geplukt en ingevroren. Rozemarijn gebruik ik het hele jaar door... soms maak ik focaccia en pak dan een paar takjes uit de vriezer of ik pak een paar takjes als ik pastasaus of saus voor op de pizza maak, ideaal! 
Courgettes uit de moestuin

Drogen;


Vooral bij kruiden vind ik het handig om ze te drogen. Je bindt een trosje kruiden met een touwtje vast en laat dat drogen in de keuken. Het staat ook altijd zo leuk, je waant je meteen in de keuken van een boerderij ergens in Frankrijk...

Als de kruiden goed gedroogd zijn, kun je ze in een potje bewaren, gewoon bij de andere kruiden in het keukenkastje.


Fruit kun je ook gemakkelijk drogen, dit doe je in de oven. Snijd het fruit in plakjes en leg ze in de oven (op 50 graden, je wilt niet bakken, maar drogen) Het duurt een paar uur, maar dan heb je lekker gedroogd fruit, je kunt dit bewaren in glazen potten.


Donker bewaren;


Veel harde groenten, zoals bijvoorbeeld aardappels, wortels en bieten kun je makkelijk bewaren in een donkere ruimte. Leg ze in een houten kist op een laagje aarde en vul aan met laagjes aarde en groenten totdat de kist helemaal vol is. De schuur is bij ons bijvoorbeeld een ideale plek om deze groenten te bewaren.


Zo bewaar ik de meeste groenten en fruit heel gemakkelijk. Je kunt ook nog gaan wecken of inmaken, maar daar ben ik zelf geen grote fan van (omdat het vaak veel tijd kost) Hoewel wij dus een kleine stadstuin hebben, halen wij heel wat uit de tuin. Wij zijn klein begonnen en ieder jaar breiden we iets uit, het is een leuke bezigheid en ik vind het altijd leuk om met de kinderen bezig te zijn in de tuin en ze te leren hoe alles groeit.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: