Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Een stressvrije ochtendspits met de kinderen, zo doen wij dat

De ochtendspits. Niet echt mijn favoriete moment van de dag. De kinderen moeten op tijd naar school en het loopt niet altijd vanzelf. Er is een tijd geweest dat Dustin vroeg naar zijn werk ging en ik alleen de kinderen aan moest kleden waarna ik de meiden bij het kinderdagverblijf bracht en daarna door naar school racede om Thijs naar school te brengen. Gelukkig hoeft dat niet meer, dus dat is meteen de beste tip; Kun je de ochtendspits samen doen, doe dat dan! 

Inmiddels werkt Dustin dicht bij huis en ik werkt huis. De kinderen gaan na de wekker met mij naar beneden. Dustin gaat onder de douche en de kinderen gaan ontbijten en ik maak de broodtrommels klaar. Daarna is het wassen, aankleden, haren doen, tassen inpakken en zijn ze redelijk snel weg. Dustin brengt ze naar school en ik spring dan pas onder de douche. Als hij terug is hebben we vaak nog tijd om samen koffie te drinken voordat hij naar zijn werk gaat. Een stuk relaxter dan vroeger! Toch zijn er best wat dingen die ervoor gezorgd hebben dat het echt makkelijker gaat, ik deel ze graag met je! 

1. Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt ook voor de ochtendspits. Wij zorgen er altijd voor dat de broodtrommels en bekers op het aanrecht staan. Daarnaast hebben we de borden en bakjes in een keukenkastje lager gezet, zodat de kinderen zelf alvast hun ontbijt kunnen maken. Ik dek 's ochtends geen tafel, maar we eten wel aan tafel, dus do ontbijtjes worden in de keuken gemaakt en die nemen we mee naar de tafel. Alles wat ze nodig hebben staat in het lage keukenkastje, dus dat kunnen ze zelf. 

Je kunt ervoor kiezen om 's avonds alvast kleding klaar te leggen of de broodtrommels alvast te vullen, dat scheelt nog meer tijd. 

2. Op tijd opstaan

De ochtendspits verloopt een stuk rustiger als je genoeg tijd hebt. Maar soms zijn we moe, zijn we opstandig en drukken we die snooze knop veel te vaak in ;) Dan is het even opschieten en je merkt toch altijd dat het dan minder goed loopt allemaal. Dus de beste tip; Sta op als je wekker gaat. Als je altijd te moe bent, dan kun je beter 's avonds eerder je bed in gaan. (En ja, ik weet dat dat lastig is als je een serie kijkt... dan denk je al snel; "Nog eentje dan!")

3. Zelf doen


Ik heb onze kinderen al van jongs af aan geleerd om dingen zelf te doen. Ik bedoel... ik had een peuter en 2 baby's... al had ik het gewild, ik had niet alles voor ze kunnen doen. Onze kinderen doen dus heel veel zelf en daar worden ze wat mij betreft alleen maar zelfstandiger van, daarnaast leren ze er ook veel van.


Ik verbaas mij soms over kinderen die een broodje komen eten en dat niet kunnen of willen smeren, omdat ze dat thuis nooit hoeven te doen, maar zo kiest iedereen zijn eigen opvoeding. Zelf brood smeren vind ik goed voor de motoriek, ze kleden zichzelf aan, pakken zelf hun tas in en doen zelf hun jas en schoenen dicht. Kinderen kunnen vaak meer dan je denkt en al proberen ze het alleen maar, dat scheelt veel gedoe tijdens de ochtendspits.


4. Goede planning


De ochtendspits is hier strak gepland. Om 7.30u zijn we klaar met het ontbijt en gaan we wassen en aankleden. Om 7.50u doen we de haren en poetsen we de tanden. Om 8u pakken we tassen in, doen we de schoenen en jassen aan om vervolgens rond 8.10u de deur uit te gaan.


We nemen de tijden altijd redelijk ruim, want we kunnen ook om 8.20u de deur uit gaan. Maar negen van de tien keer moet er nog iemand plassen (of iets groters kwijt) en dan moet je je haasten. Door het handig te plannen en wat tijd over te laten is er ook nog tijd voor een extra wc bezoek, een nieuw shirt omdat er nu al een vlek op is gekomen of een andere tas als de schoolbekers niet helemaal goed dicht zijn gedraaid....


Lees ook; Zo ziet onze dag er nu uit; thuis lesgeven en werken!


5. Rust en gezelligheid


Hoe gek het ook klinkt; het is echt de waarheid. Als je zelf gestresst bent, dan merken de kinderen het ook. Ze zijn dan zelf ook veel vervelender. Dus tijdens de ochtendspits zorgen we voor rust en gezelligheid. Zelfs als er iemand met het verkeerde been uit bed is gestapt. We maken het gezellig en dat zorgt ervoor dat de kinderen ook veel gezelliger zijn...

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: