Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Een "no spend year" Hoe pak je dat aan?!

Een

Na de dure Decembermaand houden veel mensen in Januari de hand op de knip... even wat minder uitgeven en besparen. Daarnaast is het fijn om het jaar goed te beginnen en geld over te houden deze maand. Maar... er zijn ook mensen die nog een stap(je) verder gaan. Vooral op Youtube kun je enorm veel video's vinden van mensen die kiezen voor een "no spend year" Een heel jaar niks extra's uitgeven... heel veel sparen... veel meer geld overhouden en je spaardoelen in no-time halen, dat klinkt inspirerend! Ik ging eens op onderzoek uit, want hoe pak je dat nou eigenlijk aan?!


1.Welke regels zijn er?


Iedereen pakt een no spend year anders aan. Er zijn bespaarders die het hele jaar echt niets extra's uitgeven (naast natuurlijk de vaste lasten, de boodschappen, verzorgingsproducten en bijvoorbeeld benzine) maar er zijn ook mensen die met zichzelf afspreken om in ieder geval benodigde dingen te kopen (zoals ondergoed of schoenen) en mensen die niets nieuws kopen, maar wel tweedehands kopen.


Als je met zo'n jaar wilt beginnen, dan is het belangrijk om die afspraken met jezelf te maken en te bedenken wat nou precies wel en niet kan. Wil je extreem veel sparen, dan koop je weinig tot niets extra's, is het gewoon een leuke uitdaging, dan kun je wat minder strengere afspraken bedenken. Als je maar weet hoe je het gaat doen, dan is het goed.


2. Maak een planning


Een jaar is best lang, langer dan je denkt als je niets extra's wilt uitgeven. Er zijn altijd verjaardagen, vakanties periodes of de geboorte van een neefje, nichtje, buurjongetje of buurmeisje (ik noem maar even zomaar iets) Hoe ga je dat dan doen? Maak een planning voor het hele jaar en houd daarbij rekening met dit soort dingen, dan kom je niet "opeens" voor verrassingen te staan, het is vervelend om naar een verjaardag te gaan en niets als cadeau te kunnen kopen als je dat toch graag zou willen. Natuurlijk kun je dan je eigen regels "overtreden" maar dat geeft een vervelend gevoel en zorgt er misschien wel voor dat je opgeeft, zorg er dus voor dat je ook op dit soort gebeurtenissen voorbereid bent.


3. Stel doelen, wat verwacht je te sparen?


Ik heb zelf regelmatig een no spend week of dag... gewoon niets uitgeven brengt een soort van rust met zich mee, je hebt niks nodig en hoeft er dus ook niet over na te denken. We zien iedere dag tientallen reclames en hoe meer we er zien, hoe meer we willen kopen. Als je je uitschrijft van nieuwsbrieven en ervoor zorgt dat je minder reclames voorbij ziet komen, scheelt dat al een hele hoop.


Er zijn veel succesverhalen te vinden van mensen die hierdoor veel meer gingen sparen. Zij gingen van een situatie van sparen wat er over was, naar 60% sparen van hun inkomen (of zelfs nog meer) het kan je dus heel veel brengen... en om dat te bereiken is het belangrijk om doelen te stellen. Wat verwacht je van het jaar, wat spaar je nu per maand en wat zou je kunnen sparen? Waar spaar je voor en welke spaardoelen heb je op dit moment? Is het realistisch om deze allemaal te halen dit jaar? (Want het kan echt snel gaan als je stopt met uitgeven)


4. Genoeg is genoeg


Het is belangrijk om snel met je no spend year te beginnen. Ik ken genoeg mensen die een maand "niets" willen uitgeven, maar van tevoren nog even snel nieuwe kleding en andere dingen kopen, dan heeft het natuurlijk weinig zin. Het is goed om je te beseffen wat je allemaal al hebt en dat je misschien niet eens echt iets nodig hebt... en als dat wel zo is, dat je het waarschijnlijk wel kunt lenen van iemand. Genoeg is genoeg en wees je daar bewust van voordat je begint.


5. Ga ervoor!


Na deze 4 stappen is er nog maar 1 ding om te doen; beginnen! En daar hoef je niet eens iets voor te doen, want het gaat er juist om dat je niet winkelt, koopt en uitgeeft... dat klinkt makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet helemaal.


En vindt je een jaar nou echt veel te lang, begin dan vandaag gewoon aan iets kleiners... begin met een dag waarop je niets extra's uitgeeft, daarna een week, daarna een maand... je zult zien dat het steeds makkelijker gaat!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: