Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Spelenderwijs leren in groep 2, zo doen wij dat

Onze meiden zitten in groep 2 en zijn enorm leergierig. In de kleuterklassen wordt natuurlijk spelenderwijs heel veel geleerd en in groep 3 gaan de kinderen nog meer aan de slag met letters en cijfers, leren schrijven en leren lezen. Nu we weer thuis lesgeven doen we natuurlijk de opdrachten van school, maar er zijn nog veel meer leuke dingen waarbij kinderen op een leuke wijze iets nieuws kunnen leren of herhalen. Ik vertel je vandaag graag hoe wij dat doen.

Even een kleine disclaimer; Ik ben geen juf, ik heb er niet voor geleerd, maar ik weet wel dat deze spelletjes en activiteiten in de smaak vallen bij onze kinderen... 


1. Cijfers en letters leren bij het buiten spelen 

Buiten spelen is sowieso al gezond en leuk, maar als wij door de buurt lopen, dan oefenen we meteen veel cijfers en letters. Aan de meiden vraag ik welke huisnummers ze allemaal zien... soms een 9, dan 81 en bijvoorbeeld 73. En ook de letters op de nummerborden van de auto's benoemen we vaak. Als ik er nu niet naar vraag, dan is er altijd wel iemand die de cijfers en letters alsnog roept, dus het is een leuk spelletje.

Thijs zit in groep 5 en hij doet ook nog vaak mee. Dan telt hij bijvoorbeeld de cijfers van nummerborden bij elkaar op. Dat is een stuk lastiger, maar voor groep 5 ook een leuke oefening. 

2. Leren tellen tijdens het snoepen 

Snoepen mag af en toe natuurlijk best en je kunt er meteen een leuk spelletje van maken. Kies bijvoorbeeld voor rozijntjes of popcorn en maak 2 groepen... in welke groep zitten de meeste rozijntjes? En als je de twee groepen bij elkaar optelt, hoeveel rozijntjes heb je dan? Het leren tellen en sommen maken wordt hierdoor meteen leuk, want daarna mag alles opgegeten worden. 

3. Spelletjesmiddag 

Door spelletjes te spelen leer je iedere keer weer nieuwe dingen. Bij memory moet je alles goed onthouden en bij kwartet moet je slim spelen om te kunnen winnen. Ganzenbord is hier in huis ook nog steeds populair, de meiden leren daarbij meteen wat sommetjes doordat er met 2 dobbelstenen gegooid wordt. 

We hebben hier heel wat spellen in huis;

* Memory, verschillende soorten. Van standaard spellen tot buurman & buurman
* Kwartet. De meiden hebben een paardenkwartet en Thijs een Jungle kwarter
* De genoemde ganzenbord 
* Triominos Junior 
* Uno
* Rummikub 
* Mens erger je niet
* Wie is het?
* Verschillende puzzels

Als ik het zo in schat, dan denk ik dat wij sowieso 4 keer per week een spel met de kinderen spelen, daarnaast spelen ze zelf ook nog regelmatig met elkaar een spel. Ik vind het een top tip om een gevulde spelletjes kast in huis te hebben. Wist je dat je veel spellen ook goedkoop kunt vinden bij de kringloopwinkel? 

4. Letters zoeken in huis


In groep 2 leren de meeste kinderen de letters herkennen. Ook als er een woord gezegd wordt, dan beginnen ze vaak te begrijpen welke letters er in voorkomen. Je kunt een letter zeggen en dan afspreken om de letter te zoeken in huis. Denk bijvoorbeeld aan de letter P, zoek dan voorwerpen in huis met een letter P. Bijvoorbeeld; Pasta, Paraplu, Pen en Pop.


5. Zelf leren lezen


Vanaf groep 3 moeten er serieuze leeskilometers gemaakt worden. Het is belangrijk dat kinderen veel lezen om de letters te automatiseren en goed te leren lezen. Daarom laat ik de meiden al vaak woordjes voorlezen. Zie ik bijvoorbeeld online een aanbieding voor Appels? Dan vraag ik of ze het woord kunnen lezen. Ook bij het voorlezen vraag ik vaak of ze weten welk woord er staat, zo leren ze langzaamaan al wat woordjes lezen. Als je daarnaast alvast wat eerste leesboekjes in huis haalt, dan kunnen ze gaan oefenen en maak je lezen leuk.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: