Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

De 10 groene badkamer tips die je niet mag missen!

De 10 groene badkamer tips die je niet mag missen!
Steeds meer mensen willen groener leven. De klimaatproblemen worden groter en veel mensen willen hun steentje bijdragen om het milieu te ontlasten. Denk aan het eten van minder vlees, minder plastic gebruiken en de auto wat vaker laten staan. Het lijken allemaal kleine dingen, maar alles bij elkaar heeft het een grote impact. 

Vandaag wil ik het met jullie hebben over de badkamer, want ook daar kun je veel dingen doen. Het vervangen van een badkamer hoeft niet heel vaak, maar als het dan nodig is, dan wil je dat natuurlijk goed doen. Wij hebben er zelf laatst voor gekozen om alleen de douchedeur en de douchewand te vervangen. (Neem meteen even een kijkje als jouw badkamer ook aan vervanging toe is.) Door het vervangen van de douchedeur en douchewand kun je je badkamer al een hele andere uitstraling geven en ziet alles er weer netjes opgeknapt uit. Onze badkamer, die inmiddels al zo’n 15 jaar oud is, ziet er met de nieuwe douchedeur en douchewand weer uit als nieuw! Nu kan de badkamer weer even mee en ook dat is heel duurzaam, maar er is in de badkamer nog veel meer te doen, ik zet mijn 10 groene badkamer tips graag voor je op een rij en vertel je hoe wij groen doen in de badkamer!

1. Shampoobars en zeepblokken

Wie kent ze nog van vroeger? De zeepblokken die bij oma op zo’n mooi schaaltje lagen. Hoewel we in de afgelopen jaren steeds meer kozen voor zeeppompjes, was zo’n blok zo gek nog niet. Daarnaast bestaan er inmiddels ook shampoobars, shampoo in een blok waarbij je gemakkelijk je haren kunt wassen. 

Door te kiezen voor deze producten bespaar je heel wat plastic flessen die bij het afval terecht komen. Want je kunt ze plastic vrij kopen en je doet er veel langer mee, een win-winsituatie! 

2. Kies voor wasbaar

Wasbare producten kun je hergebruiken en daarom zijn ze zo duurzaam. Ik kocht altijd van die rollen met wattenschijfjes (uiteraard in plastic) en die gingen er best hard doorheen. Inmiddels gebruik ik wasbare wattenschijfjes, die gaan gewoon mee in de was en die kan ik blijven gebruiken. Ik bespaar ook hiermee iedere keer de plastic verpakking en natuurlijk de wattenschijfjes zelf. 

Je kunt nog veel meer wasbare producten aanschaffen. Denk bijvoorbeeld ook eens aan wasbare luiers voor je kleintje. 

3. Waterbesparende douchekop 

Ik hou enorm van douchen en vooral in de winter sta ik er echt soms te lang onder. Korter of minder douchen vind ik gewoon erg lastig. Gelukkig hebben wij nu een douchekop die waterbesparend is. Er komt minder water uit zonder dat je het merkt en daardoor verbruiken we toch minder water dan eerder, mooi meegenomen!
Minder water gebruiken

4. Kraan dicht 


De kraan dicht doen, dat klinkt zo makkelijk! Maar ik betrap mijzelf er soms nog op dat de kraan toch nog even loopt. Ook bij de kinderen blijf ik zeggen dat de kraan dicht moet als ze aan het tandenpoetsen zijn en dat gaat steeds beter. Jong geleerd, oud gedaan! 


5. Koop minder producten 


We hebben allemaal wel onze favoriete producten in het badkamer kastje staan, maar er staan ook altijd producten die je minder gebruikt of die toch niet helemaal doen wat ze beloven. Omdat je nog geen beter product hebt gevonden, blijf je ze kopen (ik spreek uit ervaring!). Ik heb het laatste jaar daarom gewoon eens geprobeerd om zonder bepaalde producten te doen, vaak beviel dat verbazingwekkend goed. 


Als je minder producten in je badkamer kastje hebt staan en dus minder producten koopt, bespaar je heel wat verpakkingsmateriaal en producten die niets staan te doen in datzelfde kastje. 


6. Vervang je lampen


In de badkamer staat het licht best lang aan. Als bij ons iedereen uit het gezin gaat douchen, dan staat de lamp zo een uur aan. Heb je dus nog geen LED lamp in je badkamer hangen, dan is dit het moment om hem te vervangen. Een LED lamp is maar liefst 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder dan een halogeenlamp. Dat is dus een groot verschil en tegenwoordig kun je ze overal kopen. Bij Milieu centraal kun je nog veel meer informatie vinden.  


7. Handdoeken van bio katoen 


Je wilt natuurlijk de meest zachte handdoeken! Mocht je nieuwe handdoeken nodig hebben, zorg dan dat je ze koopt van bio katoen. Biologisch katoen wordt verbouwd zonder pesticiden. Natuurlijk moet er alsnog gezorgd worden dat de katoenplanten niet worden opgegeten en daarom zetten ze andere insecten in, een hele mooie manier om geen giftige stoffen nodig te hebben en wel een heel mooi eindproduct te maken. 


Natuurlijk zorg je er ook voor dat je de handdoeken (en washandjes) niet in de droger doet, maar ze ophangt aan de waslijn, dan gaan ze ook nog eens veel langer mee. 

Handdoeken van Bio katoen

8. Minder afval en afval scheiden 


Door minder plastic verpakkingen de badkamer binnen te halen heb je als eerst al minder afval, dat is natuurlijk erg fijn, maar zorg er ook voor dat het afval dat je nog hebt goed gescheiden wordt. De meeste mensen hebben 1 afvalbakje in de badkamer staan en gooien alles bij elkaar. 


Wij hebben er zelf voor gekozen om het afvalbakje alleen te gebruiken voor restafval. Plastic of karton nemen we meteen mee naar beneden om beneden in de juiste afvalbak te doen. Dat is geen moeite en het is meteen goed gescheiden. 


9. Groen in de badkamer 


Als je dan toch al goed groen bezig bent, zorg dan voor “echt” groen in de badkamer! Je zou het niet denken, maar er zijn verschillende planten die het juist heel goed doen in een vochtige badkamer. Denk aan aloë vera (wist je dat de aloë vera antibacterieel en hydraterend is?) Je kunt het gebruiken bij eczeem, maar ook bij kleine wondjes. Het werkt verkoelend en daarom kun je de plant voor veel dingen gebruiken. Dat is dus niet alleen een mooi gezicht in je badkamer! 


Daarnaast kun je denken aan varens, die groeien fantastisch in de badkamer! Met orchideeën kun je je badkamer juist opfleuren. Kies voor mooie kleuren en zet er een paar op de badrand. 


10. Tweedehands 


Tweedehands in de badkamer? Jazeker! En dan heb ik het niet over verzorgingsproducten, maar denk aan badkamer kastjes, dat ene afvalbakje, een mooi handdoekenrek of zo’n handige badplank waar je je boek en glas water op kwijt kunt als je relax in bad zit. Er is ontzettend veel te vinden. 


Ik hoop dat je met deze tips lekker groen aan de slag kunt in je eigen badkamer. Onthoud dat iedere stap er 1 is en dat je sowieso goed bezig bent, succes! 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: