Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Bespaar tip van de dag;

Minder kleding kopen / minimalistische garderobe

Bespaar tip van de dag; Minder kleding kopen / minimalistische garderobe

In de rubriek "bespaar tip van de dag" delen we iedere keer een nieuwe handige bespaar tip. We deelden eerder al tips over koken voor 2 dagen en tips om jezelf "on a budget" warm te houden deze komende winter. Hier kun je alle bespaartips makkelijk terugvinden.


Vandaag gaan we het hebben over kleding, want tot een aantal jaar geleden lagen de kasten hier nog voller dan vol. We kochten zelf kleding, kregen weleens iets doorgeschoven en voor je het weet heeft iedereen een kast vol en toch niks om aan te trekken. Minder kleding is voordelig in meerdere opzichten; Je kast is minder vol en overzichtelijk, er liggen alleen kledingstukken in je kast die je echt graag draagt, je draagt je kleding langer en vaker (dat is duurzaam) en het scheelt veel aankopen (en dus geld)


Op een gegeven moment hebben wij alle kledingkasten uitgezocht en besloten om minder te kopen, dat bevalt ontzettend goed. In ons huishouden met 5 personen wordt er vaak een was gedraaid, dus kleding ligt snel weer in de kast (ondanks het feit dat we geen droger hebben) We kunnen dus prima met wat minder kleding toe, we vertellen je vandaag hoe wij dat doen en delen handige tips voor jou eigen minimalistische garderobe;


Je kast uitzoeken;


Alles begint met overzicht, dus ook een minimalistische garderobe. Plan nu een moment om je kast helemaal uit te zoeken. Haal alle kledingstukken eruit en bekijk ze 1 voor 1. Zorg dat je alles de kledingstukken behoud die favoriet zijn, lekker zitten en goed passen. Bewaar dus geen kledingstukken waarvoor je nog iets moet afvallen, die knellen of die je gewoon niet weg wilt doen omdat ze zo duur waren (het geld heb je toch al uitgegeven)


Verkopen / weggeven;


Alle kleding die je hebt uitgezocht en niet wilt bewaren kan weg. Verkoop ze voor een paar euro via Vinted of maak er iemand anders blij mee. Zorg ervoor dat je de kledingstukken wel echt weg doet en ze meteen wegbrengt naar de kringloop of een week probeert te verkopen, daarna echt wegdoen... voor je het weet heb je anders maandenlang een zak kleding in je slaapkamer staan.


Doen met wat je hebt;


Als je kledingkast helemaal is uitgezocht, dan heb je dus alleen je favorieten over. Het lijkt misschien weinig (ik vond mijn kast zo leeg in het begin) maar je zult merken dat je er prima mee kunt doen. (En bedenk altijd; je kunt heel gemakkelijk iets kopen als dat echt nodig is.


Nu is het de bedoeling dat je doet met wat je hebt, dat betekent ook dat je een kledingstuk vaker zal dragen. Ik heb zelf de halve zomer in mijn favoriete korte spijkerbroek gelopen, die heb ik inmiddels 5 jaar en is nu wel op. Toch heb ik die broek honderden keren gedragen. Probeer dus nu te doen met wat je hebt en bedenk je dat het echt niet erg is om een kledingstuk vaker te dragen... aangezien je alleen je favorieten over hebt, draag je ze met plezier.


Minder kopen;


Om je garderobe minimalistisch te houden, is het belangrijk om niet veel kleding erbij te kopen... en hier hebben we het dan over het besparen. Hoe minder je koopt, hoe minder je uitgeeft.


Ik koop al jaren geen kleding meer waarover ik twijfel, kleding die bij anderen leuk staat, maar die ik toch te weinig draag (ik loop bijvoorbeeld liever in een spijkerbroek dan een rok). Dus laat de twijfelgevalletjes, de "net nietjes" (ook al zijn ze zo goedkoop) lekker in de winkel.


Als ik kleding koop, dan pas ik het altijd... want de ene maat 36 of 38 is de andere niet (zelfs niet bij dezelfde winkel) Ik neem alleen kleding mee die ik echt leuk vind en waarvan ik weet dat ik het echt ga dragen. Ik koop dan gerust dezelfde trui in 2 kleuren als ik er 2 nodig heb. Het is namelijk echt een feest om iedere dag een favoriet te dragen en niet urenlang voor de kast te hoeven staan.


Kleine garderobe voor kinderen;


Ook kinderen kunnen vaak wel wat minder kleding in de kast hebben liggen. (En ja, ik weet hoe leuk het is om kinderkleding te shoppen!) Het is vaak een kwestie van uitproberen; heb je een "buitenspeelkind" dan wordt de kleding vaak viezer en kun je beter wat op voorraad hebben. Houdt je kind vooral van lezen, dan kan de kleding wellicht langer aan... leg de kast gewoon eens iets minder vol en kijk of dat gaat. Je merkt vanzelf als je ergens te weinig van hebt en dat kun je altijd aanschaffen.


Dus zo kun je besparen door minder kleding te kopen; (Alle tips nog even op een rij)


- Koop alleen kleding die lekker zit en waarvan je zeker weet dat je het gaat dragen.

- Koop geen kleding omdat het zo goedkoop is of kleding waarover je twijfelt.

- Leg gewoon eens iets minder in de kast en kijk of je het daarmee redt.

- Kies je eigen kledingstijl en probeer niet iemand anders te worden. (Koop geen jurken als je ze liever niet draagt)

- Heb je kleding nodig voor een bijzondere gelegenheid, zoals een bruiloft, feestje of begrafenis... kijk of je kleding van iemand kunt lenen.

- Koop tweedehands

- Laat kinderen meebeslissen als ze dat willen. In mijn ervaring vinden jongens het wel best (althans die van ons thuis... die pakt gewoon het shirt dat bovenop ligt) maar onze meiden willen graag winkelen en zelf dingen uitzoeken. Kijk hoe je kind in elkaar zit en koop geen dingen die jij zo leuk vindt, maar die ze toch niet dragen...

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: