Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Bespaar tip van de dag; Maak een boodschappenlijstje

Vandaag hebben we weer een bespaar tip waar je zeker iets aan hebt; Maak een boodschappenlijstje! Wellicht ken je hem al, maar een boodschappenlijstje zorgt er zomaar voor dat je minder uitgeeft in de supermarkt. Waarom dat zo is en hoeveel wij hiermee besparen, dat vertellen we je vandaag;


Reclame / Marketing en lekkere geuren;


De hele dag worden we verleid door reclame. Koop dit product, want je bent het waard. Of koop deze light chips, dan ben je pas gezond bezig! Ook in de supermarkt weten ze precies hoe ze reclame moeten maken. Je loopt bij vrijwel iedere supermarkt eerst langs de groenten en fruit, dan heb je gezonde dingen in je karretje en voel je je daarna minder schuldig als je wel die zak chips meeneemt. Vaak wordt er muziek gedraaid waar mensen zich prettig bij voelen, waardoor ze langer in de winkel rondlopen. Ook ruikt het vaak ontzettend lekker... dat is niet voor niets! Als er verse appeltaart afgebakken wordt, dan ruikt dat heerlijk en wil je die meenemen.


Impulsaankopen zijn door al die reclame uitingen zo gedaan. En een boodschappenlijstje kan helpen om deze niet meer te doen.


Hoe maak je een boodschappenlijstje?


Een boodschappenlijstje is natuurlijk niets meer dan een lijstje waarop je schrijft welke boodschappen je eigenlijk nodig hebt. Als je zonder lijstje naar de supermarkt gaat, is de kans dus groot dat je meer meeneemt dan dat je eigenlijk van plan bent.


Door je maaltijden te plannen (bijvoorbeeld met een weekmenu) weet je precies wat je nodig hebt. Kijk thuis de kastjes, voorraad, koelkast en vriezer goed na. Zijn er producten die binnenkort op moeten? Misschien kun je er een maaltijd mee verzinnen. Ga alles na, zo zorg je dat er niets achterin de kast terecht komt en zo verspil je veel minder.


Als je weet wat je allemaal gaat eten, dan kun je een lijstje voor de supermarkt maken. Vergeet niet de verzorgingsproducten, wasmiddelen en schoonmaakmiddelen als je die bij de supermarkt haalt. (En let daarbij op de aanbiedingen, soms kun je ze beter een weekje later halen als ze dan in de aanbieding zijn).


Aan het lijstje houden;


Een boodschappenlijstje maak je niet voor niets. Hou je er dus ook aan. Met al die verleidingen is dat niet altijd makkelijk, maar het helpt om lekker de winkel door te lopen en je lijstje gewoon af te lopen.


Een lijstje betekent niet dat je niets meer "mag". Ik schrijf op onze lijstjes gerust dat er ijsjes, koekjes of chocolade meegenomen kan worden. Vaak zijn dat de impulsaankopen, maar als ze op je lijstje staan (en je ze dus echt nodig hebt of wilt hebben) dan neem je ze mee.


Besparen door een boodschappenlijstje te maken;


Wij shoppen altijd met een boodschappenlijstje, ook als we wandelend naar de winkel gaan voor een paar kleine boodschappen, dan maken we altijd even een lijstje in onze telefoons.


Door een lijstje te maken en je dus niet te laten verleiden door alles in de winkel, koop je wat je echt nodig hebt. Dat betekent voor ons dat we dus echt wel chocolade kopen, maar niet iedere week. En die appeltaart die zo lekker ruikt, die laten we toch echt staan als we niets te vieren hebben. Het scheelt in je portemonnee, maar ook de gezondheid. Want wat in huis is, dat gaat toch op.


Het mooie van een lijstje vind ik dat je daarmee gewoon boodschappen kunt doen samen met de kinderen. Toen ze kleiner waren en ergens om gingen zeuren, konden we gemakkelijk zeggen dat dat niet op het lijstje stond, probleem opgelost ;)


Nu ze ouder worden, vinden ze het leuk om zelf het lijstje op te lezen en te vertellen wat wij moeten pakken. Of ze schrijven zelf het lijstje, dat is ook een hit...


Door een lijstje besparen wij per week gemiddeld zo'n € 10,- Ik zie in de winkel altijd lekkere snacks die in de aanbieding zijn, een taart met een kortingssticker of lekkere ijsjes als "extra" toetje, maar dan gaat het toch niet mee. Door die jaren heen heeft het ons duizenden euro's aan boodschappen bespaart... dus ben je nog niet overtuigd, maak dat lijstje gewoon en probeer het een tijdje uit.


Lees ook onze andere artikelen over besparen.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: