Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

5 x je stofwisseling versnellen

Je stofwisseling (ook wel metabolisme genoemd) is het proces in je lichaam dat voedingsstoffen omzet in energie. Hoe sneller je stofwisseling, hoe meer kcal je verbrandt. Het kan dus helpen bij het afvallen en bij een gezonde levensstijl. 

De snelheid van je stofwisseling is van veel factoren afhankelijk, zoals je geslacht (mannen verbranden meer kcal en hebben meer kcal per dag nodig), je leeftijd (hoe ouder je wordt, hoe langzamer je stofwisseling gaat), je leefstijl en bijvoorbeeld erfelijke aanleg. 

Er zijn gelukkig ook veel dingen waar je wel zelf invloed op hebt. Vandaag geef ik je 5 handige tips om je stofwisseling te versnellen, om bijvoorbeeld nog die paar kilo voor de komende zomer kwijt te raken.... 

1. Spiermassa opbouwen en bewegen 

Beweging is ontzettend belangrijk, we lezen het overal! En helemaal in deze corona crisis is gebleken dat het belangrijk is om op gewicht te blijven en zo gezond mogelijk te leven, bewegen kan daarbij helpen. 

Met het opbouwen van spiermassa heb je veel voordeel. Spierweefsel is actiever dan vetweefsel en verbruikt daardoor meer kcal. Daarnaast blijft je lichaam meer kcal verbruiken als je hebt bewogen, ook in "rust". En dat betekent dat je stofwisseling goed aan het werk is. Af en toe wat oefeningen doen met kleine gewichtjes kan al goed helpen. 

Er wordt aangeraden om iedere dag 30 minuten matig intensief te bewegen. Matig intensief betekent dat je hartslag iets verhoogd is en je nog prima gewoon kunt praten tijdens het bewegen. 

Het beste is om beweging in het dagelijks leven in te passen, dan is de kans groter dat je langere tijd blijft bewegen. Denk niet te moeilijk over beweging... gewoon lekker wandelen, het huishouden doen, tuinieren of dansen door de kamer is vaak voor je gezondheid al een flinke winst. 
Bewegen om je stofwisseling te versnellen

2. Water drinken


Water drinken is ook zoiets dat ontzettend belangrijk is, maar vaak ook moeilijk. De dag is soms voorbij voordat je het weet en dan drink je te weinig of ben je vergeten om goed te drinken.


We verwarren dorst vaak met honger of trek, waardoor we eigenlijk teveel snacken. Dus heb je ergens trek in? Bedenk dan eerst even wanneer je voor het laatst hebt gedronken en drink eerst een glas water.


Genoeg water drinken voorkomt hoofdpijn en concentratieproblemen. Kinderen die genoeg water drinken presteren op school beter en volwassenen presteren op hun werk beter. Geen excuus dus om niet te drinken!


Wat kan helpen om voldoende te drinken;


- Een fles met water binnen handbereik zetten

- Iedere keer als je naar de wc gaat ook meteen een glas water drinken

- Voeg smaakjes aan het water toe voor extra lekker water (schijfjes sinaasappel, komkommer of muntblaadjes)

- Zet een wekker op je telefoon, iedere keer als de wekker afgaat drink je een glas water


3. Voldoende slapen


Voldoende slapen is goed voor je hersenen en laten die nou juist de stofwisseling aansturen.

Gemiddeld hebben volwassenen tussen de 7 en 8 uur slaap nodig, maar dit is voor iedereen verschillend. De een slaapt 5 uur en is uitgeslapen en de ander slaapt liever 9 uur. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Als je vindt dat je genoeg slaapt, maar overdag vaak moe bent, dan is langer slapen goed om eens te proberen.


Tijdens je slaap gebeurt er heel veel in je lichaam. Het is een soort herstelperiode voor je lichaam. Afvalstoffen worden opgeruimd en schade aan cellen wordt gerepareerd. Het is dus echt belangrijk om genoeg te slapen.


Slaap je een keer korter of ben je ziek, dan vraagt je lichaam altijd om extra slaap. Om slaap in te halen of (zoals bij ziekte) de herstelperiode te verlengen. Ga dan op tijd naar bed, het liefst een paar dagen. Dan voel je je snel weer beter.

Slapen om je stofwisseling te versnellen

4. Gun je lichaam rust


Hoewel bewegen erg belangrijk is, is rust dat ook. Stress is funest voor je lichaam en dus ook voor je stofwisseling. Zorg voor ontspanning en geef je lichaam ook de tijd om te rusten.


Dit kun je bijvoorbeeld doen door 's avonds na het avondeten niet meer te eten. Dan heeft je lichaam 's avonds de rust om het voedsel te verwerken en dat hoeft dan niet 's nachts.


Tips om te ontspannen;


- Heb je een volle agenda? Plan express tijden in die je leeg laat, dan vindt je de rust.

- Drink een kop thee zonder iets anders te doen (geen telefoon of televisie) drink in alle rust.

- Zet een ontspannen muziekje op en doe even niks

- Adem diep in en uit


5. Kleine trucjes


Er zijn ook nog kleine trucjes om je stofwisseling te versnellen. Ze helpen niet bij iedereen gelijk, maar kunnen wel helpen om je stofwisseling goed op gang te helpen. Er zijn diverse pillen op de markt, maar begin daar alsjeblieft niet aan, je helpt je stofwisseling daar echt mee om zeep, waardoor je alleen maar last krijgt van lichamelijke ongemakken. Het lijkt misschien lekker simpel en makkelijk, maar dat is het echt niet.


Deze trucjes kunnen wel helpen;


- Voeg wat extra pepers aan je eten toe. Door kruidig te eten, versnelt je stofwisseling.

- Zet de verwarming wat lager. Doordat je lichaam meer moeite moet doen om je lichaam op temperatuur te krijgen, versnelt je stofwisseling, het kost meer energie.

- Eet veel vezels. Vezels duren langer om te verteren, waardoor je lichaam langer aan de gang blijft.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: