Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

5 x besparen in September

5 x besparen in September

Ik kan het zelf nauwelijks geloven, maar September is begonnen. Over 4 maanden beginnen we aan 2024, hoe dan? Toch is het echt waar. De laatste zomerdagen zijn begonnen en de herfst staat voor de deur. Een nieuwe maand, betekent ook nieuwe bespaartips en opdrachten.


Iedere maand delen we 5 handige tips of opdrachten om die specifieke maand mee aan de slag te gaan. Je kunt 1 tip of opdracht uitzoeken of ze gewoon iedere maand allemaal meedoen. Door eens per maand goed met je financiën bezigt te zijn, kun je besparen. Lees hier de tips van Augustus nog eens terug. Dan delen we vandaag graag de tips van September;


1.Beginnen met cadeaus voor de feestdagen


Het lijkt nog heel lang te duren, maar over 2,5 maand komt de Sint weer naar Nederland en over 3,5 maand zitten we aan het kerstdiner. Het is verstandig om alvast te beginnen met de eerste cadeautjes. Wij kijken per jaar wat we willen uitgeven. Het ene jaar krijgen de kinderen dure cadeaus en een ander jaar zijn we voor nog geen € 100,- klaar. En eerlijk is eerlijk; Hoe ouder de kinderen worden, hoe duurder de wensen worden. Een spel voor de Switch is nu eenmaal duurder dan een houten blokkentoren.


Toch kun je, als je op tijd begint, echt wel leuke dingen scoren. Switch spellen worden bijvoorbeeld veel tweedehands aangeboden (ook in verschillende winkels) en zo kun je goedkoper dat ene spel kopen. Ook boeken, Playmobil en Barbies kochten wij al eerder tweedehands of in de aanbieding. Het tweedehands aanbod is nu nog vrij hoog, dus sla je slag als dat kan.


Door nu alvast te beginnen spreid je ook de kosten van de duurdere Decembermaand. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt, maar de kosten lopen vaak toch snel op. Door die kosten uit te spreiden over een aantal maanden, hoef je het niet allemaal op te hoesten in die laatste maand en dat is toch fijner.


2. Maak een financieel overzicht


Zo na de zomer is het verstandig om weer eens een financieel overzicht te maken. Als je ervan houdt om met die cijfertjes bezig te zijn, net zoals ik, dan kun je van alles uitrekenen;

- Hoeveel heb je meer uitgegeven in de zomer?

- Welke lasten zijn in prijs gestegen en kun je daar iets aan doen?

- Hoeveel spaargeld heb je op de spaarrekening (of rekeningen) staan en ben je daar blij mee?

- Wanneer loopt je contract voor gas en elektra af? (heel belangrijk op dit moment om je voor te bereiden)


Ik kan mij avonden vermaken met het uitrekenen van dit soort vragen. Toch snap ik dat het niet ieders hobby is, maar nu is wel een mooi moment om dan in ieder geval 1 avond te gaan zitten en eens te gaan kijken hoe je ervoor staat.


3. Zelf plukken


Als je in de buurt van boerderijen woont, dan is het handig om de websites of social media eens in de gaten te houden. Ze verkopen vaak hun producten voor minder dan de supermarkt en hebben in het najaar vaak appel pluk dagen, ook meteen een leuk uitje met de kinderen.


Vorig jaar zijn wij ook gaan appel (en peren) plukken. Voor € 1,- per kilo konden we weer even vooruit. Als er geen appel pluk dagen zijn, dan rijden we ook weleens langs (als we toch in de buurt zijn) Want ze hebben bij deze boerderij bijvoorbeeld moesappels, 3 kg. voor € 1,- Dit zijn appels met een plekje, die kleiner zijn etc. Je kunt ze gewoon zo eten, maar ze smaken ook prima in de appelmoes of appeltaart.


Kijk dus eens of er bij jou in de buurt zoiets is, zelf plukken is een leuk uitstapje en vaak kun je er de rest van het jaar ook goedkoper inkopen.


4. Plan de was


Na de  zomer, waarbij de was veel naar buiten kon en lekker snel droog was, staat de herfst nu wel voor de deur. Of het veel gaat regenen, dat moeten we nog even afwachten, maar zelfs in de herfst (en ja, ook in de winter) kan de was vaak prima buiten drogen.


Heb je niet iedere dag een was, dan kan het handig zijn om je was te doen op een zonnige dag, zo kun je lekker buiten (gratis) drogen. Ook als het iets kouder is, kan het prima. Als de zon maar een beetje schijnt en het niet regent...


Nu de energieprijzen zo stijgen, is het nog voordeliger om de droger niet aan te zetten (of er sowieso geen 1 aan te schaffen) Wij drogen al jaren de was buiten of op een rekje en je bespaart er tegenwoordig nog veel meer mee.


5. Gebruik je punten en hand op de knip


Je hand op de knip houden, is zo'n mooi ouderwets spreekwoord, maar nu actueler dan ooit. Met de voorspelling dat straks 1 op de 3 huishouden moeite zal hebben met rondkomen beloofd weinig goeds. Veel mensen geven in de zomer meer uit, dus het is nu het ideale moment om even de hand op de knip te houden... misschien heb je het straks harder nodig dan ooit.


Als je de hand op de knip gaat houden, dan is het altijd leuk om eens te kijken wat je aan punten gespaard hebt. Denk aan de punten bij verschillende winkels; Airmiles, Kruidvat punten, Hema... etc. etc. Het zijn vaak kleine dingen, maar ach... wel leuk als je even pas op de plaats maakt.


Zo had ik laatst bij de Kruidvat een gratis tube tandpasta en gratis douchegel en bij de Hema gratis zonnebrand. Het zijn punten die ik toch spaar en dit zijn de leuke dingen die je dan weer kunt gebruiken.


Zo valt er dus ook in September weer genoeg te besparen, succes! Maak er een mooie spaarmaand van.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: