Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

5 groenten die makkelijk groeien in de moestuin

5 groenten die makkelijk groeien in de moestuin

Wij hebben een heerlijke tuin, niet al te groot, maar groot genoeg. En er groeit en bloeit iedere lente en zomer van alles... van frambozen tot bramen en van rucola tot bosui. Ieder jaar mislukken er ook altijd wat dingen. Vorig jaar hadden we nogal last van slakken, dus dat was geen best jaar. Daarnaast ben ik geen expert, maar ben ik vooral van; gewoon proberen, dan zien we het wel en dat pakt vaak nog best goed uit! Nu de zon lekker schijnt, gaan we al lekker aan de slag in de tuin... zaaien, kijken wat er nog groeit en uitzoeken wat we dit jaar willen en gaan proberen.


Vandaag vertel ik je graag over 5 groenten die goed groeien in de tuin. Heb je wat plek over, probeer het dan gewoon eens! Door te kiezen voor soorten die vaak gewoon prima lukken, is de kans groot dat het een leuke hobby blijft en je deze zomer lekker wat dingen uit eigen tuin kunt eten... Altijd leuk! En begin vooral lekker klein, dan kun je gewoon eens wat dingen uitproberen. Je hoeft niet meteen je hele tuin tot moestuin om te toveren, veel dingen groeien ook op een kleiner plekje.


1.Sla


Sla groeit lekker makkelijk en kies je voor pluksla, dan kun je daar iedere keer opnieuw van plukken. In de zomer eten wij graag salades, maar een blaadje sla op een broodje met kaas vinden we ook allemaal lekker! We hebben ook altijd rucola in de tuin staan, dat groeit enorm goed en soms als onkruid ;) Dat gebruiken we voor de pesto (in plaats van basilicum of we vervangen een gedeelte en gebruiken ze beiden) en over de pasta of de pizza (als hij net uit de oven komt) heerlijk!


2. Tomaten


Tomaten groeien vooral goed op een lekkere zonnige plek. Zorg dat ze goed in de zon staan en geef ze iedere keer een beetje water, dan heb je in de zomer tomaten voor de hele straat! Ook lekker in salades, maar kun je er tegen die tijd niet tegenop eten? Dan kun je ze roosteren in de oven en er pastasaus van maken, in potten kun je die het hele jaar bewaren en heb je meteen een mooie voorraad.


3. Komkommers


Komkommers groeien heel makkelijk, als er geen slakken bij komen (vorig jaar waren ze bij ons allemaal weg, helaas!) hou dat dus goed in de gaten! Maar verder groeien ze vrij makkelijk. Je krijgt van een klein plantje vaak ook een hele berg komkommers als je ze oogst. Dit is dus echt een groenten om uit te delen. Onze kinderen vinden het vooral leuk om de snack komkommers te laten groeien, die snacken ze hier zo weg, dus daar hebben we nooit teveel van.


4. Courgette


Courgettes houden ook van zon en groeien lekker door. Vaak kun je na zo'n 6 weken al de eerste exemplaren oogsten, dat gaat lekker snel! Zorg ervoor dat je ze niet te ver door laat groeien, dan wordt de smaak echt minder lekker. Maar de rest; die kunnen in de courgette soep, pastasaus of grill ze in plakken in de grillpan, lekker met feta kaas eroverheen.


5. Aardappels


Wij hebben hier altijd wel een aantal aardappels die uitlopen. We kopen meestal een zak van 5 kg. en soms gaat dat toch niet zo snel op. Gelukkig kun je ze gemakkelijk in de grond stoppen en na even geduld vindt je allemaal nieuwe aardappels... In een programma van Jamie Olivier zag ik ooit dat hij een aantal uitlopers in een zak aarde deed... gewoon her en der een sneetje in de zak en daar gingen de aardappels in. Daarna kun je ze gemakkelijk oogsten door de zak leeg te gooien. Wij stoppen ze altijd gewoon in de grond en dat werkt ook prima, soms komen we een paar maanden later nog een aardappel tegen, maar ja, dat hoort er dan bij!


Wist je dat je binnenshuis ook gemakkelijk een aantal groenten opnieuw kunt laten groeien? Door dit regelmatig te doen en een (kleine) moestuin te beginnen, laat je simpel je eigen groenten groeien. Wij vinden het altijd leuk om samen met de kinderen te doen, zo leren ze ook meteen waar sommige groenten vandaan komen en ze vinden het leuk om de plantjes te zien groeien!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: